Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Achemos grupės“ vadovas A.Bendaravičius: Skandinavijos bankai Lietuvoje riboja skolinimą

Vienas didžiausių šalyje koncernų „Achemos grupė“ naujiems įsigijimams ir investicijoms į uosto krovos bendrovę „Klasco“ bei kitas grupės įmones tikisi gauti didelių Europos bankų paskolų, sako koncerno vadovas. Pasak Audriaus Bendaravičiaus, Lietuvoje veikiantys Skandinavijos bankai riboja skolinimą.
„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų
„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Baigiame vienos grupės įsigijimą Lietuvoje („Litagros“ grūdų elevatorių ir prekybos verslą – BNS), vedame derybas dėl dviejų įmonių įsigijimo užsienyje. (...) Yra galimybių į Lietuvą pritraukti didelių Europos ir transatlantinių bankų finansavimą dideliems projektams. Tuos darbus vykdome, ir manau, kad artimiausiu metu vienas kitas bankas pasirodys“, – antradienį „Verslo žinių“ konferencijoje „Verslas 2018“ teigė A. Bendaravičius.

Ieško alternatyvų

Jis teigė negalintis įvardinti konkrečių bankų, tačiau teigė, kad alternatyvos skandinaviškiems bankams ieškoma dėl pastarųjų taikomų skolinimo apribojimų.

„Viskas su skandinaviškais bankais yra gerai, bet pas juos yra tam tikri limitai, jie gali skirti 150 mln. eurų ar panašiai. Mūsų ambicijos yra didesnės, todėl ir norime prisitraukti didelių bankų, kad nebūtų tos ribos“, – sakė „Achemos grupės“ vadovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audrius Bendaravičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audrius Bendaravičius

A. Bendaravičiaus teigimu, kitąmet koncernas ketina investuoti ne tik į naujus įsigijimus, bet ir grupės įmones.

„Planuojame investuoti į įrenginių modernizaciją, siekiant pasiekti europinį lygmenį, taip pat į aukštesnės pridėtinės vertės produktus. Investuosime į Klaipėdos krovos bendrovę „Klasco“, – sakė „Achemos grupės“ generalinis direktorius.

Pasak jo, planuojama, kad koncerno pajamos kitąmet augs apie 10 proc., EBITDA – 15 procentų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų

„Achemos grupė“ praėjusiais metais uždirbo 35,988 mln. eurų grynojo pelno – 2,4 karto mažiau nei 2015 metais (85,643 mln. eurų), jos pardavimo pajamos per metus sumažėjo 17,2 proc. iki 659,805 mln. eurų.

Grupė valdo daugiau nei 40 Lietuvoje ir užsienyje dirbančių įmonių, tarp kurių – „Achema“, „Klasco“, trąšų prekybos ir agroverslo bendrovė „Agrochema“, žiniasklaidos priemonės ir viešbučiai, vėjo jėgainių parkas vakarų Lietuvoje.

50,375 proc. „Achemos grupės“ akcijų valdo Lyda Lubienė ir jos dukra Viktorija Lubytė, 11,625 proc. – Jūratė Žadeikienė, po 7 proc. – Jonas Sirvydis ir Marija Kaminskienė, 4,75 proc. – Arūnas Laurinaitis.

Pirks dujas iš „Gazprom“ ir „Statoil“

Didžiausia šalyje dujų vartotoja, Jonavos trąšų gamintoja „Achema“ kitąmet toliau pirks gamtines dujas iš Norvegijos „Statoil“ bei Rusijos dujų koncerno „Gazprom“, sako įmonę valdančio koncerno „Achemos grupė“ vadovas A. Bendaravičius.

„Kiekvienais metais (dujų portfelis – BNS) keičiasi. Kadangi turime alternatyvą pirkti per terminalą, susidėliojame portfelį taip, kad jis būtų naudingiausias mums. Dalį perkame iš „Gazprom“, dalį – per terminalą (Klaipėdos SGD terminalą – BNS). Viskas priklauso nuo derybų. Kadangi su „Statoil“ turime ilgalaikę sutartį, o su „Gazprom“ derybos vyksta kasmet, jos prasidėjo, bet dar nepasibaigė“, – antradienį „Verslo žinių“ konferencijoje „Verslas 2018“ teigė A. Bendaravičius.

Organizatorių nuotr./Vienintelio Lietuvoje oro skaidymo bloko pristatymas
Organizatorių nuotr./Vienintelio Lietuvoje oro skaidymo bloko pristatymas

Anot jo, šiemet dujų kaina įmonei augo 17 proc., o kitąmet augimas bus nuosaikesnis.

„Dujų kaina mums reikšminga, nes sunaudojame daugiau nei pusę visų Lietuvoje sunaudojamų dujų kiekio. Palyginti 2016 ir 2017 metus, dujų kaina auga apie 17 proc. ir augimas nusimato 2018 metais. Didelio augimo kitąmet nebus, bet bus 4-5 procentai“, – teigė „Achemos grupės“ vadovas.

Šiemet „Achema“ trečdalį jai reikalingų dujų įsigijo iš „Statoil“ per Klaipėdos SGD terminalą, likusias – iš „Gazprom“. Šiemet gamykla planuoja suvartoti apie 1,3 mlrd. kubų dujų (13,4 mln. megavatvalandžių, MWh).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius