-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Achemos“ koncerną krečia vadovų keitimo karštligė – po Bronislovo Lubio mirties vadovauja jau trečias generalinis direktorius, bandoma vėl susigrąžinti Arūną Laurinaitį

Po Bronislovo Lubio mirties sėkmingai veikusį „Achemos“ koncerną krečia vadovų keitimo karštligė.Tik birželio pradžioje generaliniu direktoriumi Valdemarą Vareiką paskyrusi „Achemos grupės“ valdyba jau ieško, kuo jį pakeisti. Prieš jį trumpai koncernui vadovavo Audrius Bendaravičius, kuris pakeitė atsistatydinusį Arūną Laurinaitį. Kaip pavyko išsiaiškinti 15min.lt, koncernas vėl derasi su buvusiu B.Lubio bendražygiu A.Laurinaičiu dėl jo sugrįžimo į „Achemą“.
L.Lubienė
Bronislovo Lubio našlė L.Lubienė „Achemoje“ keičia vieną vadovą po kito. R.Valeikio piešinys. / Savaitraščio „15min“ iliustr.

„Iš tiesų tada, kai nuspręs akcininkai, ką daryti, tai ta informacija bus paskelbta. Yra įvairių diskusijų, bet sprendimų dar ne. Tiesiogiai kelti to klausimo dėl sugrįžimo prie tos situacijos, kuri yra tenai, nereikėtų. Situacijos aitrinti nenorėčiau. Aš siūlyčiau šiek tiek palaukti“, – klausiamas, ar sutiks vėl stoti prie „Achemos grupės“ vairo, kalbėjo A.Laurinaitis.

Arūnas Laurinaitis
Arūnas Laurinaitis iš „Achemos“ grupės vadovo posto pasitraukė savo noru.

Tuo tarpu pats koncernas, kurio  kontrolinį akcijų paketą valdo užpernai mirusio Bronislovo Lubio našlė Lyda Lubienė ir dukra, apie derybas su A.Laurinaičiu dėl jo sugrįžimo kol kas nelinkęs atvirauti.

Koncerno atstovė spaudai Gintarė Mierkienė 15min.lt teigė, kad „Achemos grupės“ generalinio direktoriaus pareigas „eina ir toliau vykdys“ Valdemaras Vareika.

Ilgametis Jonavos trąšų gamybos įmonės „Achema“ darbuotojas V.Vareika koncerno vadovu tapo tik birželio pradžioje. Iki tol inžinieriaus išsilavinimą turintis V.Vareika „Achemoje“ dirbo 27 metus – bendrovėje yra dirbęs meistru, vėliau gamybos cechų viršininku, nuo 2008 metų – gamybos direktoriumi, o 2012 metų balandį tapo šios bendrovės generaliniu direktoriumi.

Pradėjęs eiti pareigas, V.Vareika teigė, kad koncerno „Achemos grupė“ strategija nesikeis: bus atsisakoma nepelningo verslo ir stiprinamas augantis.

„Pagrindinės investicijos plauks į didžiausias koncerno įmones – AB „Achema“ ir Klaipėdos jūrų krovinių kompaniją KLASCO, taip pat į žaliąją energetiką. Kadangi gamtinės dujos yra brangios, daug dėmesio skirsime joms kaip pagrindinei žaliavai“, – teigė V.Vareika.

Tuo tarpu A.Laurinaitis koncernui vadovavo nuo pagrindinio jo akcininko Bronislovo Lubio mirties 2011 metų spalį iki šių metų sausio pabaigos, kai viešai nepaaiškinęs sprendimo priežasčių iš posto pasitraukė savo noru.  Kartu su A.Laurinaičiu tuomet pasitraukė būrys koncerno vadovų – ekonomikos ir finansų direktorė Violeta Latvienė, atstovė spaudai Virginija Dunauskienė, valdybos narys Antanas Zabulis.

lprofsajungos.lt nuotr./Valdemaras Vareika
lprofsajungos.lt nuotr./Valdemaras Vareika

Nuo sausio iki birželio laikinojo generalinio direktoriaus pareigas „Achemos grupėje“ užėmė trąšų gamintojos „Achemos“ ekonomikos-finansų direktorius Audrius Bendaravičius.

Vienas iš pagrindinių A.Laurinaičio nuopelnų vadovavimo „Achemos grupei“ metu – sutartis su Rusijos dujų milžine „Gazprom“ dėl pigesnių dujų Jonavos „Achemai“.

Kita vertus, bendrovės pelnas per 2012 m. smarkiai sumažėjo. „Achemos grupė“ pernai uždirbo 113,064 mln. litų grynojo konsoliduoto audituoto pelno – 41,7% mažiau nei 2011 metais, kai jis buvo 193,899 mln. Lt.

2001-aisiais įkurtas koncernas „Achemos grupė“ valdo daugiau nei 50 Lietuvoje ir užsienyje dirbančių įmonių, tarp kurių – „Achema“, didžiausia Klaipėdos uosto krovos bendrovė „Klasco“, kompleksinių trąšų gamintoja „Agrochema“, žiniasklaidos priemonės ir viešbučiai, vėjo jėgainių parkas vakarų Lietuvoje.

50,375% „Achemos grupės“ akcijų valdo mirusio vieno turtingiausių šalies verslininkų Bronislovo Lubio žmona Lyda Lubienė kartu su dukra Viktorija Lubyte, dar 11,625% akcijų priklauso B.Lubio vyriausiajai dukrai Jūratei Žadeikienei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius