Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Achemos“ skundo dėl VIAP nagrinėjimas lieka sustabdytas

Teismas kol kas neatnaujins didžiausios dujų vartotojos, Jonavos trąįų gamybos įmonės „Achema“ skundo dėl viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kainų 2021 metams nagrinėjimo. Toliau bus laukiama, kol galutinius sprendimus priims Europos Komisija ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), nagrinėjantis ankstesnius „Achemos“ skundus dėl VIAP.
AB „Achemos“ darbuotojų protestas
AB „Achema“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

LVAT trečiadienį atmetė Energetikos ministerijos skundą, kuriuo ši prašė panaikinti Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) kovo 1 dienos sprendimą. Pastarasis „Achemos“ prašymu sustabdė bendrovės skundo nagrinėjimą. Šį sprendimą LVAT paliko nepakeistą.

Energetikos ministerija su VIAP lėšų administratore „Baltpool“ yra tretieji asmenys „Achemos“ ir Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) ginče. Ministerija argumentavo, kad tarp sustabdytos ir LVAT nagrinėjamos bylos nėra prejudicinio ryšio.

LVAT sutiko su tokiu argumentu, tačiau pažymėjo, kad pirmos instancijos teismas priėmė pagrįstą sprendimą.

„Pirmosios instancijos teismas iš esmės pagrįstai vertino, kad LVAT (...) pasisakys iš esmės dėl tų pačių faktinių aplinkybių, kurios turės teisinę reikšmę byloje, ir jų teisinio įvertinimo, nes abiejose bylose iš esmės tais pačiais motyvais ginčijami atsakovo (VERT – BNS) nutarimai dėl VIAP lėšų skyrimo atitinkamiems asmenimis, jų dydžių ir VIAP kainų, tik nustatytų skirtingiems metams“, – rašoma LVAT nutartyje.

LVAT 2019 metų gruodį sustabdė bylos nagrinėjimą, kol galutinį sprendimą dėl valstybės pagalbos priims EK.

EK 2019 metų birželį pradėjo tyrimą dėl VIAP lėšų strateginio elektros rezervo paslaugas teikiančiai „Ignitis grupės“ valdomai Lietuvos elektrinei. Komisija vertina, ar nuo 2015 iki 2018 metų elektrinei iš VIAP biudžeto skirtos lėšos atitinka ES valstybės pagalbos taisykles.

VIAP mokesčio nemokanti „Achema“ teisme dabar ginčija VERT nustatytas VIAP lėšas elektros gamybos įmonėms bei kainą 2021 metams. Įmonė nesutinka su VIAP schema ir iš esmės ginčija visą VIAP modelį.

Valstybei VIAP mokesčio nemoka ne tik „Achema“, bet ir kita trąšų gamintoja, Kėdainių „Lifosa“ – abi jos dėl prievolės mokėti VIAP ginčijasi teismuose. „Achemos“ skola, „Baltpool“ duomenimis, šių metų vasario pabaigoje siekė 11,6 mln. eurų, „Lifosos“ – 12,37 mln. eurų, o bendra skola kartu su „Dainavos elektra“ (91 tūkst. eurų) – apie 24 mln. eurų.

2013 metų EK sprendimu remti Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą nepatenkinta „Achema“ inicijavo bylą prieš EK – 2016 metais Europos Sąjungos Bendrajam Teismui ji apskundė Komisijos sprendimą suderinti valstybės pagalbą terminalui. Šio teismo sprendimas dar nėra priimtas.

EK 2013 metų lapkritį pareiškė, kad 448 mln. eurų vertės bendra valstybės pagalba SGD terminalo projektui neiškreips konkurencijos, o Lietuva galės integruotis į ES dujų rinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius