Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 26 /14:53

Administratorius: „Lifosa“ galėtų veikti kartu su grupės įmone Vokietijoje

Nuo gegužės pabaigos dirbantis naujasis sankcionuotos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ laikinasis administratorius sako, jog įmonė galėtų toliau sėkmingai veikti, jei jai būtų leista dirbti kartu su grupės įmone Vokietijoje „Eurochem Agro“. Administratoriaus atstovo Gintaro Adomonio teigimu, šiuo metu tokia galimybė svarstoma.
Lifosa
Lifosa / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Šiuo metu tikriname ir analizuojame „Lifosos“ prašymą leisti dirbti su Vokietijoje veikiančia grupės įmone „Eurochem Agro“, kurį įmonė pateikė liepos 13 dieną, o papildomus reikalingus dokumentus – vakar. Tai galėtų būti vienas iš problemos sprendimo būdų, jei paaiškėtų, kad iš sandorio naudos negautų sankcionuoti asmenys“, – pranešime teigė G.Adomonis.

Vėliau jis BNS patikslino, kad „Lifosa“ prašo leidimo parduoti produkciją Vokietijos įmonei.

„Yra labai paprastas reikalas – Vokietijos įmonė nori nupirkti pagamintos produkcijos. Mes analizuojame tuos dokumentus, kuriuos mums pateikė, mes dar jų nebaigę analizuoti, paprašėme papildomų, juos išanalizavę leisime parduoti arba dar paprašysime dokumentų“, – BNS sakė G.Adomonis.

Jo vadovaujama bendrovė „Valnetas“, dirbanti su partneriais – advokatų profesine bendrija „Noor legal“ ir finansinių technologijų įmone „Banking lab“ – privalo užtikrinti, kad iš įmonės sandorių naudos negautų sankcionuoti asmenys.

G.Adomonis sako, kad bendrovė gali veikti nepažeidžiant sankcijų režimo.

„Esu tikras, kad sprendimai, leidžiantys įmonei veikti nepažeidžiant sankcijų režimo, egzistuoja ir tikiuosi, kad bendromis pastangomis jie bus surasti“, – teigia jis.

Pasak G.Adomonio, iki šiol jis patvirtino visus įmonės prašytus sandorius, tarp kurių – iš mokėjimai už įmonės veiklai būtinas prekes.

„Per kiek daugiau nei du mėnesius gavome beveik 400 prašymų atlikti sandorius. Iki šiol visas 400 užklausų patvirtinome, sprendimą absoliučiai daugumai jų priėmėme per parą. Administratorius tvirtina visus mokėjimus: nuo buities smulkmenų iki įmonės veiklos tęstinumui užtikrinti privalomų prekių“, – teigė G.Adomonis.

G.Adomonis sako, kad administratorė, kaip ir valstybė, siekia užtikrinti, kad bendrovė tęstų veiklą.

„Lifosa“ yra labai svarbus regiono darbdavys, todėl suprantame įmonės darbuotojų nerimą, „Lifosos“ valdybai paskelbus apie planus įšaldyti gamyklos veiklą šių metų rudenį. Mes nuolat bendraujame tiek su įmonės vadovybe, tiek su Lietuvos institucijomis, todėl galiu pasakyti, kad įmonės veiklos stabdymu nesame suinteresuoti nei mes, nei valstybė“, – teigia G.Adomonis.

„Lifosos“ vadovybė anksčiau teigė, kad dėl griežtos administratorės patikros įmonė praranda didžiules pajamas ir siekia švelnesnės kontrolės.

Pernai kovo 9-ąją Europos Sąjungai paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, dėl to balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė ir ją atnaujino rugpjūtį, o nuo rugsėjo iki gruodžio gamyba stojo dėl amoniako trūkumo.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios 90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“ – ji iki karo Ukrainoje priklausė A Melničenkai, o šiuo metu jos naudos gavėja yra verslininko žmona Aleksandra. Jie abu įtraukti į ES sankcionuojamų asmenų sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius