Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aktyvistai ragina „Tesla“ uždaryti naują saloną Sindziange

AV aktyvistai pirmadienį paragino elektromobilių gamintoją „Tesla Inc.“ uždaryti naują saloną Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango regione, kur valdžia kaltinama pažeidžiant musulmonų etninių mažumų teises.
Lietuvos kelių policijos tarnybai perduotas automobilis TESLA
Tesla / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Praėjusią savaitę „Tesla“ paskelbė apie savo parduotuvės atidarymą Sindziango sostinėje Urumči ir kiniškuose socialiniuose tinkluose paskelbė: „Pradėkime visiškai elektrinę kelionę Sindziange!“

Vašingtone įsikūrusi Amerikos ir islamo ryšių taryba (CAIR) pirmadienį paragino bendrovę ir jos vadovą Eloną Muską uždaryti saloną ir „nutraukti tai, kas prilygsta ekonominei paramai genocidui“.

Užsienio bendrovės vis smarkiau raginamos užimti poziciją Sindziango, Tibeto, Taivano ir kitais politiniais klausimais. Valdančioji Komunistų partija spaudžia kompanijas savo reklamoje ir tinklapiuose nenukrypti nuo oficialiosios linijos. Pekinas yra griežtai užsipuolęs drabužių ir kitų prekių gamintojus, reiškusius susirūpinimą dėl pranešimų apie priverstinį darbą ir kitus pažeidimus Sindziange.

„Jokia Amerikos korporacija neturėtų užsiimti verslu regione, kur vykdoma prieš religinę ir etninę mažumą nukreipta genocido kampanija“, – CAIR pareiškime nurodė komunikacijos direktorius Ibrahimas Hooperis.

Aktyvistai ir užsienio šalių vyriausybės teigia, kad Sindziange esančiose įkalinimo stovyklose uždaryta apie 1 mln. uigūrų ir kitų daugiausia musulmoniškų mažumų narių.

Kinų pareigūnai atmeta kaltinimus piktnaudžiavimu ir tvirtina, kad šios įstaigos ir tikrųjų yra profesinio mokymo centrai, skirti mažinti ekstremizmo patrauklumą.

Penktadienį valdančiosios partijos drausminimo agentūra pagrasino JAV prekybos tinklui „Walmart“ boikotu, kai kuriems pirkėjams pasiskundus, kad jie negali rasti prekių iš Sindziango Kinijoje veikiančiose parduotuvėse.

Gruodį didžiausia pasaulyje kompiuterių lustų gamintoja „Intel“ atsiprašė už tai, kad paprašė tiekėjų vengti prekių iš Sindziango, valstybinei žiniasklaidai užsipuolus bendrovę ir internete nuskambėjus raginimams boikotuoti jos prekes.

Jungtinės Valstijos draudžia importuoti prekes iš Sindziango, nebent galima įrodyti, kad jos pagamintos nenaudojant priverstinio darbo.

Kinija yra viena didžiausių „Tesla“ rinkų. Pirmoji šios korporacijos gamykla už JAV ribų atidaryta Šanchajuje 2019 metais.

Kitos užsienio automobilių gamintojos, įskaitant „Volkswagen“, „General Motors“ ir „Nissan Motor Co.“, turi salonus Sindziange, kuriuos valdo jų partneriai Kinijoje.

Anksčiau Vokietijos automobilių gamintoja „Volkswagen AG“ sulaukė įstatymų leidėjų bei Vakarų žmogaus teisių aktyvistų kritikos dėl bendrovės sprendimo išsaugoti gamyklą Sindziango sostinėje Urumči. Vokietijos pramonės milžinei teko ginti savo sprendimą ir patikinti, kad jos tiekimo grandyje nėra priverstinio darbo produkcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius