Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alytuje – pirmieji komunalinių atliekų perdirbimo įrenginiai

Alytaus regione pradėti statyti pirmieji Lietuvoje komunalinių atliekų mechaninio ir biologinio apdorojimo įrenginiai. Tikimasi ne tik sumažinti aplinkos taršą, bet ir išvengti mokesčio gyventojams už atliekų tvarkymą didinimo.
Darbų pradžia buvo pažymėta įkasant kapsulę.
Darbų pradžia buvo pažymėta įkasant kapsulę. / aratc.lt nuotr.

Alytaus rajone Takniškių kaime statomoje mechaniškai rūšiuojamų ir perdirbamų atliekų stotyje biologiškai skaidžios atliekos bus perdirbamos sausuoju anaerobiniu fermentavimo būdu.

Tikimasi, kad Alytaus regione sukurta atliekų tvarkymo sistema ir nauji atliekų mechaninio ir biologinio apdorojimo įrenginiai sumažins komunalinių atliekų kiekį ir jų kenksmingumą, padidins antrinių žaliavų surinkimą ir jų paruošimą perdirbti. 

„Turime sumažinti organinių atliekų kiekį sąvartyne. Valstybė įveda naujus sąvartyno mokesčius – jie kils nuo 75 Lt iki 150 Lt. Mes tikimės, kad apdoroję atliekas šituose įrenginiuose, turėsime mažesnę nei valstybinis mokestis kainą ir taip sugebėsime nepadidinti kainos gyventojams už atliekų tvarkymą“, – apie perspektyvas kalba Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas. 

Naujuose įrenginiuose biologiškai skaidžios atliekos bus išskiriamos iš bendro atliekų srauto, pažangiomis technologijomis perdirbamos ir naudojamos energijai gaminti. Biokuras gali būti panaudotas ir gyvenamiesiems namams šildyti.

„Labai sumažinsime aplinkos taršą, kadangi atliekos nebus šalinamos, jos neskleis nei  kvapo, nei dujų, kurių negalima sukontroliuoti. Šiuo metu turime daug medžiagų, kurių neįmanoma perdirbti, – rūbų, batų, higienos priemonių, sauskelnių, kilimų – tačiau jie turi  energetinę vertę. Ir tikrai neprotinga importuoti iškastinį kurą ir užkasti medžiagas,  kurios ir yra gaminamos iš naftos“, – sako A. Reipas.

Mechaninio apdorojimo įrenginiai turi būti pastatyti iki 2014-ųjų liepos, biologinio apdorojimo – iki 2015-ųjų balandžio. Mechaninio apdorojimo įrenginiai statomi su partneriais iš Olandijos.  

„Olandai atsakingi už technologinės įrangos pateikimą ir sumontavimą, išbandymą, paleidimą, suderinimą“, – teigia UAB „Dzūkijos statyba“ darbų vykdytojas Vidas Lasickas.

Anot jo, statybos aikštelėje prireikia visko – kėlimo mechanizmų, pastolių, bendro aprūpinimo technikos. Todėl reikalinga ir Lietuvos įmonių partnerystė.

Mechaninio ir biologinio apdorojimo įrenginių statyba atsieis apie 49 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius