Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Amazon“ efektyvumo paslaptis: visuotinė kontrolė, laikini darbuotojai, minimalios algos

Mažame Anglijos Rudžlio miestelyje įsikūręs bendrovės „Amazon“ sandėlis iškrenta iš bendro peizažo. Didžiulę mėlyną dėžę primenantis pastatas atrodo keistai rūkstančių kaminų ir pilkų pastatų fone. Sandėlio viduje šimtai darbuotojų oranžiniais rūbais stumia siuntinių vežimus. Atstumai įspūdingi. Sandėlyje tilptų devynios futbolo aikštės. „Financial Times“ aiškinasi, kodėl britų darbuotojams apkarto darbas interneto prekybos milžinei.
„Amazon“ logotipas
„Amazon“ logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kiekvieną darbuotoją nukreipia mobilūs kompiuteriai, net tik parodantys, kur turi gulėti ieškomas siuntinys, bet ir skaičiuojantys, kokį atstumą per darbo dieną nukeliauja žmogus. Tiems, kurie atsilieka nuo grafiko, siunčiamos žinutės, raginančios paskubėti. Per dieną darbuotojai nužygiuoja iki 25 km.

Sandėliai klesti

Prieš išeidami namo arba pradėdami pusvalandžio pietų pertrauką darbuotojai privalo pereiti oro uosto metalo detektorius primenančius skenerius. Taip kovojama su vagystėmis. „Tai geriausias darbas, kurį aš kada nors dirbau“, – sako kartoninė figūra šalia skenerių vartų.

Apsipirkimo internetu bumui apėmus Jungtinę Karalystę vis daugiau darbų iš tradicinių parduotuvių miesto gatvėse keliasi į didžiulius sandėlius pramoninėse zonose. „Amazon“ praneša, kad Didžiojoje Britanijoje jau investavo daugiau nei milijardą svarų ir žada artimiausiu metu pastatyti dar tris panašius sandėlius. „Tai puiki žinia ne tik ten dirbsiantiems žmonėms, bet ir visai Jungtinės Karalystės ekonomikai“, – apie interneto prekybos milžinės pasiekimus sako ministras pirmininkas Devidas Kameronas.

Visuotinė kontrolė

Personalo vadybininkas gali stebėti, kokiu greičiu dirba žmogus, ir paraginti jį tekstinėmis žinutėmis paskubėti.

2011 m. vasarą Rugeley gyventojai džiugiai sutiko žinią, kad apleistos anglies šachtos vietoje iškils didelis ir modernus sandėlio pastatas, kuriame bus sukurtos moderniausios darbo vietos. Šiandien daugelis jų pajuto „ateities darbų“ skonį. Keletas buvusių darbuotojų žiniasklaidai papasakojo, kad personalo vadybininkas, gali stebėti, kokiu greičiu dirba žmogus, ir paraginti jį tekstinėmis žinutėmis paskubėti. „Žmonės buvo nuolat perspėjami nekalbėti tarpusavyje, taip buvo taupomas laikas“, – sakė buvę „Amazon“ kolektyvo nariai.

Didžiausias vietos žmonių nusivylimas susijęs su bendrovės personalo politika. „Mums geras darbdavys tas, kuris sukuria darbo vietas ir suteikia darbą žmonėms ilgam laikui. Geras darbdavys nesamdys darbuotojų tam, kad didelę dalį jų atleistų jau po pirmosios savaitės“, – sakė rajono Ekonomikos vystymo tarybos narys Glenas Vatsonas.

Laikini darbai

Didelę dalį savo darbuotojų „Amazon“ samdo iš laikino įdarbinimo agentūrų. Tai tapo įprasta praktika. Nuo krizės pradžios tokių laikinų darbuotojų skaičius Didžiojoje Britanijoje perkopė 20 proc. Žmonių, kurie negali rasti nuolatinio darbo, skaičius padidėjo nuo 26 proc. iki 40 proc. Tokiuose sektoriuose kaip automobilių pramonė, maisto gamyba, restoranų ir viešbučių versle laikinai įdarbinti iki 90 proc. darbutojų.

Didelė dalis sandėlio darbuotojų uždirba 6,20 svarų per valandą (minimali suaugusių žmonių alga 6,19 svarų per valandą). Tačiau ir šias pajamas žmonės bijo prarasti. Sumos, gaunamos iš pašalpų, būtų kelis kartus mažesnės. Be to, kiekvienas darbuotojas gali kilti karjeros laiptais. „Tai lyg morka, pakabinta prieš mūsų tempiamą vežimą, kuria pamosuojama kiekvieną kartą prakalbus apie naujus bendrovės tikslus“, – sako sandėlio darbuotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius