Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Amber Grid“ vadovas N.Biknius: nereikia bijoti pripažinti klaidų

Lietuvai kiek vėliau nei planuota pradedant įgyvendinti daugiau nei 100 mln. eurų vertės magistralinio dujotiekio į Lenkiją (GIPL) statybų projektą, laikinasis dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“ vadovas sako, kad įmonė išmoko pamokas ir strateginio Lietuvai dujotiekio statybos turėtų vykti sklandžiai.
AB „Amber Grid“
AB „Amber Grid“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Maždaug pusantrų metų trukęs GIPL rangovo konkursas, kurio skaidrumu buvo suabejojusi Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), pareikalavo dviejų įmonės vadovų atsistatydinimo, o du kiti konkurso dalyviai arba bylinėjasi teismuose, arba grasina tarptautiniais arbitražais.

Tačiau nuo spalio 28 dienos laikinai „Amber Grid“ vadovaujantis buvęs jos valdybos pirmininkas, „Epso-G“ strategijos ir plėtros direktorius Nemunas Biknius įsitikinęs, jog bendrovė galiausiai viską padarė gerai. Jis atmeta nuogąstavimus, jog rangovai gali kaip nors pakenkti Lietuvai.

„Manau, buvo padarytas geras sprendimas grįžti į pasiūlymų vertinimą. Nereikia bijoti kartais pripažinti padarius klaidų. Mes skyrėme šimtus valandų peržiūrai ir naujam vertinimui, manau, padarėme gerą žingsnį ir turime gerą rezultatą“, – interviu BNS sakė N.Biknius.

– Kai spalio pabaigoje kalbėjome su Jumis pirmą kartą, buvo daug nežinomųjų, buvo neaišku, kaip čia bus su tuo rangovo konkursu. Šiandien situacija iš esmės aiški, sutartis pasirašyta, nepaisant to, kad byla dar teismuose. Ką būtumėte daręs kitaip, jei anksčiau būtumėte vadovavęs įmonei?

– Pats pirkimas yra labai didelis, sudėtingas, tai akivaizdu, kad projekto valdymas galėjo būti geresnis. To valdymo kokybė yra pagrindinė užduotis, nes yra labai daug sprendimų. Suvaldymas visos informacijos būtų buvęs kur kas didesnis, ką mes dabar ir numatę daryti.

Netrukus pradėsime fizinius konkrečius darbus, teisminiai procesai yra, bet aš jaučiuosi užtikrintas dėl to sprendimo kurį priėmėme, jaučiuosi gerai dėl jo, manau, kad viskas tvarkoje.

– Kas buvo atsakingas įmonėje už projektą ir jo valdymą?

– Vadovas buvo galų gale atsakingas už projektą, už pirkimų valdymą buvo atsakingas pirkimų priežiūra užsiimantis teisės ir administravimo direktorius.

– Ponas Tomas Suslavičius?

– Taip.

– Kuris jau nebedirba?

– Nedirba.

– Tiek jis, tiek „Amber Grid“ generalinis direktorius Saulius Bilys jau atleisti. Ar yra daugiau žmonių, dėl kurių kaltės projektas užsitęsė ir kurie šiandien jau nebedirba įmonėje? Galbūt radote nelojalių žmonių, su kuriais teko atsisveikinti?

– Turite omeny, nelojalių, kurie dirbo ne bendrovės naudai?

– Taip.

– Šiandien neturiu tokios informacijos, bet jei ją turėčiau, sprendimas būtų greitas.

– Ar jūs atlikote įmonės viešųjų pirkimų auditą?

– „Epso-G“ valdybos pavedimu tas pirkimo auditas atliekamas, jo analizė daroma, bet išvadų galutinių dar neturime.

– Ar pradėjęs vadovauti įmonei jūs pakeitėte viešųjų pirkimų praktiką? Pavyzdžiui, Vilniaus šilumos tinklų naujasis vadovas Gerimantas Bakanas BNS pasakojo, jog įmonėje, kurioje 60 proc. vamzdynų tiesimo užsakymų gaudavo ta pati „Alvora“, daug metų nebuvo jokios konkurencijos, tuo metu dabar ten vyksta rinkos konsultacijos, rangovai realiai konkuruoja ir pasiūlymų kainos gerokai krito. Jūsų bendrovėje 2013–2019 metais „Alvora“ yra gavusi beveik 70 proc. užsakymų, įskaitant ir dujotiekį į Lenkiją.

– Man sunku komentuoti kitą sektorių. Šitam konkrečiam pirkime mes turėjome penkis rimtus kandidatus, pateikusius savo pasiūlymus. Pirminis įvertis, kiek planavome investuoti, buvo 136 mln. eurų. Rezultatas yra 24 mln. eurų mažesnis. Mano vertinimu, konkurencija čia įvykusi, mes dėjome pastangų pakviesti kitų šalių dalyvius. Taip, klaidų pasitaikė, procesas buvo ilgas, bet pats rezultatas geras. 24 mln. eurų – turbūt penki vaikų darželiai išeina.

Ką mes darome? Mes dar pernai atlikome pirkimų auditą, nutarėme pagerinti juos iš esmės, siekiame, kad dalyvautų ne mažiau kai trys tiekėjai, be abejo, mes norėtume, kad tų įmonių būtų daugiau, jos gebėtų konkuruoti, situacija nėra tobula, galėtų būti geriau. Taip, ta rinka yra sekli, ką mes galime padaryti – pritraukti užsienio dalyvių, šiuo atveju mes taip ir padarėme.

– Kaip reagavo jūsų partneriai Lenkijoje - „Gaz System“, vamzdžių tiekėja „Izostal“, kai užsitęsė projektas Lietuvoje? Ar buvo priekaištų jums?

– Mes nuolat keičiamės informacija su „Gaz System“ kolegomis, Lenkijoje viešieji pirkimai eina į pabaigą. Nepasitenkinimo iš jų nebuvo išreikšta, mes dėliojame projektą, kad jis būtų baigtas iki 2021 metų gruodžio 31 dienos. To ir laikomės, grafikas labai įtemptas, nes praradome nemažai laiko. Nėra komforto, bet tas bus padaryta.

– Ar vamzdžiai jau atvežti į Lietuvą?

– Baigiame derinti grafiką. Šią savaitę planuojame pirmus vamzdžius priimti į saugojimo aikšteles, jie gaminami etapais, jų jau pagaminta bent jau 30 kilometrų pirmam etapui. Iki metų pabaigos mes numatome apie 100 kilometrų pakloti (viso dujotiekio Lietuvoje ilgis 165 km – BNS).

– „Alvora“ leidimą tiesti dujotiekį gavo su tam tikrom išlygom. Vyriausybinė strateginius sandorius tikrinanti komisija nurodė, kad „Amber Grid“ turi parengti rizikų valdymo planą...

– Taip, turime parengti per mėnesį nuo sutarties pasirašymo, mes jį rengiame ir pateiksime, taip pat ir komisijai.

– Ar galite jį pakomentuoti?

– Tas planas susijęs su nacionaliniu saugumu, su ypatingai svarbia infrastruktūra ir būtinybe užtikrinti, kad prie jos prieitų tik asmenys, kuriems reikia prieiti, ir jos sumontavimas atitiktų būtinus saugumo reikalavimus, kad mes tą sistemą sėkmingai toliau valdytume.

– Kitaip tariant, kad apsaugotumėte strategiškai svarbias technologijas, turi būti atlikti tam tikri veiksmai? Ar prie tų technologijų galės prieiti rangovo atstovai?

Mes turime kibernetinių atakų stebėjimo sistemą, mūsų ekspertai nuolat ją stebi, tai kažkokių ekstremalių įvykių, susijusių su prisijungimu prie mūsų sistemų, nesame užfiksavę.

– Labai ribotas asmenų sąrašas galės prieiti prie tų technologijų diegimo, o mes užtikrinsime, kad tas priėjimas būtų tinkamas.

– Kiek yra rizikos, kad tie žmonės galėtų panaudoti kad ir tą ribotą informaciją kituose projektuose, tarkime, jei atliks darbus Rusijoje ar Baltarusijoje?

– Sunku man komentuoti tokias detales. Mes diegsime pakankamai standartinę įrangą, turės būti užtikrinta, kad tik mes galėsime prie jos prisijungti. Ta panaudojimo vertė kokia, sunku komentuoti, tikrai nėra tokios įrangos, kuri būtų nestandartinė, ji gaminama gamyklose. Tik svarbu, kad prisijungtų ne kas kitas, o mes.

– „Alvora“ yra tiesusi ir magistralinį Kuršėnų-Klaipėdos dujotiekį, darbai ten buvo panašūs?

– Identiški, nieko kitokio nėra, nes slėgis toks pat, priežiūros sistema iš esmės tokia pati.

– Ar buvo kažkam pakenkta?

– Mes turime kibernetinių atakų stebėjimo sistemą, mūsų ekspertai nuolat ją stebi, tai kažkokių ekstremalių įvykių, susijusių su prisijungimu prie mūsų sistemų, nesame užfiksavę.

– Ar, Jūsų manymu, yra bent menkiausių galimybių, kad tas rangovas galėtų kažkada ir kažkur kelti grėsmę?

– Ir tas rizikų valdymo planas, ir mūsų darbuotojai privalo užtikrinti, kad tokių galimybių nebūtų. Perdavimo sistema yra labai svarbus objektas, projekto įgyvendinimo metu mes irgi stebėsime, be palydos kai kur negalės patekti žmonės. Tos pastangos nemažos, kad būtų užtikrintas saugumas.

– Ar esate tikras, kad iš naujo patikrinę „Alvoros“ ir „MT Group“ pasiūlymus ir vėl paskelbę laimėtoja „Alvorą“, teisiškai viską padarėte gerai?

– Aš jaučiuosi ramiai, mačiau, kiek buvo įdėta darbo, žinių, žmonių kompetencijos, ta sprendimo kokybe aš tikiu. Manau, kad buvo padarytas geras sprendimas grįžti į pasiūlymų vertinimą, nereikia bijoti kartais pripažinti padarius klaidų. Mes skyrėme šimtus valandų peržiūrai ir naujam vertinimui, manau, padarėme gerą žingsnį ir turime gerą rezultatą.

– Ieškinius teismui pateikusi „MT Group“, be kita ko, priekaištauja, kad jūs nesilaikėte terminų, pasirašydami sutartį su „Alvora“, esą labai skubėjote ją pasirašyti – būtent gruodžio 23 dieną, iš karto po akcininkų pritarimo.

– Mes vadovaudamiesi teisės aktais priėmėme tuos sprendimus, nes matėme, kad galime juos priimti. Mus tiesiog spaudė šiek tiek laikas, mes turime tą projektą padaryti, yra dalykų, kur ne viskas nuo mūsų priklauso, įtampos yra laike.

Netrukus pradėsime fizinius konkrečius darbus, teisminiai procesai yra, bet aš jaučiuosi užtikrintas dėl to sprendimo kurį priėmėme, jaučiuosi gerai dėl jo, manau, kad viskas tvarkoje, judam pirmyn, mes pastatysime tą dujotiekį iki 2021 metų pabaigos. Toks mūsų tikslas.

– Klausimas jums kaip „Epso G“ atstovui – kada planuojate skelbti „Amber Grid“ vadovo konkursą?

– Korporatyviniai sprendimai vyksta, artimiausiu metu turėtų būti paskelbtas. Numatome pasitelkti ir išorinę vadovų atrankos agentūrą. Tai dar turės patvirtinti „Epso-G“ Atlygio skyrimo komitetas.

– Ar yra paskirtas naujas teisės ir administravimo direktorius vietoj Tomo Suslavičiaus?

– Šiuo metu vykdome atranką, ji yra vieša.

– Dėkoju už pokalbį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius