-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ambicingasis „Sapiegos Vilnius Tech Park“ įstrigo: kas kaltas?

Ambicingai startavęs projektas „Sapiegos Vilnius Tech Park“ ėmė strigti pasikeitus sostinės valdžiai. Neoficialiai kalbėta, kad naujasis Vilniaus meras ir jo pavaldiniai kaišioja projektui pagalius į ratus, nes darbas pradėtas miestui vadovaujant Artūrui Zuokui. Tačiau Remigijus Šimašius kalba kitaip.
Taip ateityje turėtų atrodyti Sapiegos ligoninės teritorija
Taip ateityje turėtų atrodyti Sapiegos ligoninės teritorija / Vilniaus sav. vizualizacija

Neoficialios kalbos apie tai, kad projektas, turintis buvusią Sapiegos slaugos ligoninę paversti IT technologijų ir startuolių centru, sustojo, pasigirdo prieš kelias savaites. Tuomet Darius Žakaitis, centro vadovas ir vienas iš investuotojų, piktinosi savivaldybės delsimu leisti tęsti pastatų rekonstravimo darbus.

„Nuo pavasario vidurio, kai tapau Vilniaus meru, mano intencijos buvo ir iki šiol yra tokios, kad „Vilnius Tech Park“ plėtotųsi ir pasiektų išsikeltus tikslus.

Per tą laiką išaiškėjo tik keli nauji dalykai, kurie verčia pažiūrėti į situaciją iš naujo. „Tech Park“ iniciatoriai, privatūs savivaldybės partneriai, kreipėsi į savivaldybę sakydami, kad jie nori įkeisti savivaldybės turto generuojamas nuomos pajamas, norėdami gauti paskolą. Tai nebuvo numatyta sutartyje ir tai yra savivaldybės turto naudojimas norint sugeneruoti pajamas.

Šis naujas privačių partnerių reikalavimas sukėlė abejonių, jis yra perteklinis, nenorima investuoti savo lėšų, o jas netiesiogiai gauti iš savivaldybės. Su tuo mes sutikti negalime“, – savo požiūrį į situaciją išdėstė R.Šimašius.

Sudėliojo chronologiją

Kadangi viešumoje ėmė sklisti pačių įvairiausių gandų šia tema, „Vilnius Tech Park“ komunikacijos koordinatorė Monika Poškaitytė antradienio rytą išplatino informaciją. Kaip teigiama, „reaguodami į viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją ir abejones „Vilnius Tech Park“ projekto skaidrumu, kviečiame susipažinti su dažniausiai užduodamais klausimais apie „Vilnius Tech Park“, įskaitant projekto sąlygas, sprendimus projekto nesėkmės atveju, investuotojus ir kita.

Čia kruopščiai surinkta visų įvykių chronologija, pateikta, kas yra šis parkas, kaip projektas buvo kuriamas, kas jo dalininkai, kaip parkas bus valdomas ir t.t.

Tad vardijame, kas turėtų atsirasti būsimajame IT technologijų ir startuolių centre:

„TEO HUB“ bendro darbo erdvės pradedantiesiems startuoliams;

„Practica Cpaital“ rizikos kapitalo fondas, investuojantis į pradedančius skaitmeninius verslus;

„Startup Highway“ akseleratorius – startuolių ir idėjų auginimui;
 
Pripažintų startuolių, tokių kaip „Vinted“, eksperimentinės laboratorijos;

Žaidimų kūrimo studijos „Game Insight“ laboratorija;

Naujos konferencijų salės (500 vietų), kuriose reguliariai vyktų bendruomenei aktualūs renginiai;

Iš viso parke galėtų dirbti 750-800 žmonių, įsikurtų daugiau nei 50 naujų įmonių. 

Papildoma infrastruktūra, kuria galėtų naudotis parke dirbantys startuoliai, Antakalnio bendruomenė ir visi vilniečiai: restoranas, sporto salė, maisto laboratorija.

Iš viso parke galėtų dirbti 750-800 žmonių, įsikurtų daugiau nei 50 naujų įmonių. 

2014 metų rugsėjį VšĮ „Vilniaus technologijų ir meno centras“ dalininkai kreipėsi į Vilniaus savivaldybę su vizija buvusios ligoninės pastatuose sukurti technologijų parką. Idėją palaikė „Vinted“, „Versli Lietuva“, „Practica Capital“, „Investuok Lietuvoje“. Spalio 24 dieną buvo pasirašyta nuomos sutartis tarp Vilniaus miesto savivaldybės ir VšĮ „Technologijų ir meno centro“, galiosianti 25 metus, su galimybe ją pratęsti dar ketvirčiui amžiaus. Po jų pastatai su visais jame esančiais pagerinimais grįžta Vilniaus savivaldybei.

„Vilniaus miesto savivaldybė turi teisę vienašališkai nutraukti sutartį dėl esminių jos pažeidimų, kitus dalininkus informuojant ne mažiau nei prieš 30 dienų. VšĮ „Vilniaus technologijų ir meno centras“ įsipareigojo į pastatų atnaujinimą ir parko ekosistemos vystymą per 25 metus investuoti mažiausiai 25 mln. litų (7,24 mln. eurų), sukurti mažiausiai 350 naujų darbo vietų ir 35 naujas įmones (šiuo metu planuojama, kad „Sapiegos Vilnius Tech Park“ bus 750-800 darbo vietų ir veiks daugiau nei 50 įmonių), pastatuose vykdyti tik nuomos sutartimi numatytas veiklas“, – informacija dalijasi projekto vystytojai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Taip šiuo metu atrodo Sapiegos ligoninės teritorija.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Taip šiuo metu atrodo Sapiegos ligoninės teritorija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius