-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikai: Ž.Marcinkevičiaus pasitraukimas iš VP grupės – natūralus ir lauktas žingsnis

Nerijaus Numavičiaus kontroliuojamos „Vilniaus prekybos“ ir su ja susijusių įmonių vieno pagrindinių akcininkų Žilvino Marcinkevičiaus pasitraukimas iš vienos didžiausių Lietuvos verslo grupių yra natūralus žingsnis, sako analitikai. Anot jų, to buvo galima tikėtis, nors kartu pripažįstama, jog tikrai yra neeilinis sandoris, kuris įeis į Lietuvos verslo istoriją ir kurio vertės visuomenė gali niekada nesužinoti.
Žilvinas Marcinkevičius, Diana Dominienė ir Nerijus Numavičius
Žilvinas Marcinkevičius, Diana Dominienė ir Nerijus Numavičius / Bendrovės nuotr.

„Šis sandoris yra normalus procesas, tai yra stambūs verslai, ir tarp stambių akcininkų natūraliai, laikui bėgant atsiranda situacija, kai kažkas nori imtis kitos veiklos, kitų investicijų. Tada atsiranda poreikis su esamais akcininkais tinkamai išsiskirti“, – BNS sakė Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas.

Anot jo, sprendimą pasitraukti gali lemti noras išeiti į užtarnautą pensiją arba uždirbtą pelną investuoti į kitas veiklas.

„Toks procesas, kai akcininkas pasitraukia iš įmonės yra normalus dalykas, įmonės visada išgyvena pokyčius savo viduje. Išskirtinumo šiuo atveju įžvelgti negalime, bet tai yra įdomus atvejis, nes tai yra viena stambiausių grupių“, – kalbėjo M.Dubnikovas.

Investicinės bankininkystės bendrovės „M&A International Baltics“ partnerio Aido Galubicko teigimu, Ž.Marcinkevičiaus valdytų 15 proc. grupės akcijų pardavimas nebuvo netikėtas.

„Tai turbūt neatrodo netikėta, pokyčiai grupėje bei eilė įvykių apie galimą akcininkų persiskirstymą ir struktūros keitimąsi tą suponavo. Tai nėra kažkoks netikėtas žingsnis. Trečiajai šaliai parduoti savo akcijas turbūt nebūtų labai natūralu, tad belieka susitarti grupės viduje“, – BNS sakė A.Galubickas.

Penktadienį pranešta, kad Ž.Marcinkevičius už neskelbiamą sumą parduoda 15 proc. „Vilniaus prekybos“ įmonių grupės akcijų. Paketą įsigis grupės akcininkams priklausanti Kipre registruota bendrovė „Bertona Holdings Limited“.

BNS kalbinti analitikai nesiryžta prognozuoti sandorio vertės.

„Šiuo atveju greičiausiai kainos niekas nesužinos. (...) Tokiuose sandoriuose gali būti ne tik piniginiai atsiskaitymai, gali būti ir akcijų atsiskaitymai, dar kažkokie atsiskaitymai ir suma gali varijuoti“, – sakė M.Dubnikovas.

„Aš tikrai nenorėčiau tokiais dalykais spekuliuoti. Nėra ydingesnio užsiėmimo, kaip nepagrįstai skaičiuoti kitų žmonių pinigus. Manau, kad Lietuvos įmonių mastais bet kuriuo atveju tai yra didelė suma“, – teigė A.Galubickas.

Analitikai neabejoja, kad po Ž.Marcinkevičiaus pasitraukimo grupės valdymas ir veikla kardinaliai keistis neturėtų.

„Manau, kad pasikeitimų grupėje nesulauksime, nes grupė yra tiek didelė, kad ji jau yra seniai nuėjusi nuo šeimyninio valdymo. Tokiose grupėse yra daug samdomų vadovų, kurie formuoja strategijas ir taktikas, o vieno iš akcininkų pasitraukimas įmonių nepaveikia“, – tvirtino M.Dubnikovas.

„M&A International Baltics“ partneris taip pat pritarė, kad grupės valdymas yra pakankamai nusistovėjęs, o Ž.Marcinkevičius grupėje laikėsi pakankamai nuosaikios ir neutralios pozicijos, todėl jo pasitraukimas grupės niekaip nepaveiks.

Ž.Marcinkevičius grupėje laikėsi pakankamai nuosaikios ir neutralios pozicijos, todėl jo pasitraukimas grupės niekaip nepaveiks, – M.Dubnikovas.

„Galime kalbėti, kad čia kas penkmetį toks sandoris iškrenta. Tai tikrai neeilinis sandoris. Gal kažkada bus daugiau detalių pažerta, bet tai yra sandoris, kuris įeis į Lietuvos įmonių politikos vystymosi istoriją“, – reziumavo M.Dubnikovas.

Vadinamajai „Vilniaus prekybos“ grupei priklauso mažmeninės prekybos tinklus valdanti „Maxima grupė“, vaistinių tinklo valdytoja „Euroaphoteca“, prekybos centrų „Akropolis“ valdymo įmonė, statybinių medžiagų prekybos tinklus „Ermitažas“. Grupė savo veiklą vykdo Baltijos šalyse, Lenkijoje, Bulgarijoje ir Ukrainoje. Grupė taip pat valdo kelias bendroves, valdančias grynąsias grupės lėšas.

„Bertona Holdings Limited“ atstovė Diana Dominienė BNS patvirtino, kad Ž.Marcinkevičius pardavė visas turėtas grupės įmonių akcijas.

Ž.Marcinkevičiui pardavus savo dalį, „Vilniaus prekybos“ ir su ja susijusių įmonių grupės investuotojais lieka Nerijus Numavičius, Vladas Numavičius, Ignas Staškevičius, Mindaugas Bagdonavičius, Mindaugas Marcinkevičius ir Gintaras Marcinkevičius.

Ž.Marcinkevičius, 2008 metais subyrėjus vadinamajam VP dešimtukui, emigravo į Airiją, tačiau pastaruoju metu gyvena Lietuvoje. 2008-ųjų rugpjūtį jis pasitraukė iš grupės viceprezidento pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius