Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analizė: investuojančiųjų skaičius išaugo du kartus, aktyvesni buvo ir užsienio investuotojai

Biržoje investuojančių Lietuvos fizinių asmenų skaičius pernai, palyginti su 2019 m., išaugo dvigubai – nuo 8 tūkst. iki 16 tūkst., jų sudaromų sandorių skaičius padidėjo pusantro karto – nuo 90 tūkst. iki 147 tūkst. O užsienio juridiniai asmenys pirmą kartą sudarė kone dvigubai daugiau sandorių nei Lietuvos įmonės (atitinkamai 45 tūkst. ir 29 tūkst. sandorių).
Finansai
Finansai / Vida Press nuotr.

Šios tendencijos paaiškėjo Lietuvos bankui atlikus finansų tarpininkų priežiūros institucijai teikiamų duomenų apie investuotojus ir Nasdaq Vilniaus biržoje prekiaujamus vertybinius popierius kasmetinę statistinę analizę ir jos rezultatus palyginus su 2019 m.

„Pernai vietos biržoje augo ir investuotojų, ir sandorių skaičius, taip pat padidėjo ir užsienio, ypač iš kitų euro zonos šalių, investuotojų aktyvumas. Ypač aktyvūs buvo smulkūs investuotojai iš kaimyninių šalių – Estijos, Latvijos, Lenkijos, jų inicijuotų sandorių skaičius padidėjo keturis ar net daugiau kartų. Didesnis investuotojų aktyvumas buvo fiksuotas pandemijos pradžioje praėjusį pavasarį, o rudenį prie sandorių skaičiaus padidėjimo prisidėjo ne tik bendras rinkos augimas, bet ir Ignitis akcijų įtraukimas į biržos sąrašus“, – sako Vaidas Cibas, Lietuvos banko Kapitalo rinkos priežiūros skyriaus vadovas.

Finansų tarpininkų Lietuvos bankui pateiktais duomenimis, finansinėmis priemonėmis, įtrauktomis į Nasdaq Vilniaus biržą, 2020 m. bent vieną sandorį sudarė 16 605 investuotojai iš Lietuvos ir 4 522 investuotojai iš užsienio.

Lietuvos investuotojai sudarė daugumą finansinių priemonių, įtrauktų į Nasdaq Vilnius biržą, sandorių (72,5 %). Reikšmingai išaugo užsienio investuotojų sudarytų sandorių skaičius. Palyginkime: 2019 metais. užsienio investuotojai Nasdaq Vilniaus biržoje sudarė 10,8 proc., o 2020 m. ši dalis šoktelėjo iki 27,5 proc. visų sandorių

Didžioji dalis užsienio investuotojų yra iš euro zonos šalių. Iš užsienio investuotojų aktyviausi buvo Estijos (36 501 sandoris – keturis kartus daugiau nei 2019 m.), Latvijos (13 842 sandoriai – keturis kartus daugiau nei 2019 m.), Lenkijos (1 242 sandoriai) ir Vokietijos (550 sandorių – du kartus daugiau nei 2019 m.) investuotojai.

Aktyviausiai Nasdaq Vilniaus biržoje prekiaujančių investuotojų prekybos analizė rodo, kad pernai biržoje padaugėjo investuotojų, sudarančių nedidelės vertės sandorius – populiariausi 10–100 akcijų sandoriai.

Tipinis Lietuvos investuotojas, investuojantis į biržines finansines priemones, yra 41–50 m. amžiaus grupės vyras. Šiai grupei priklausantys investuotojai vyrai sudarė daugiausia sandorių (beveik 41 tūkst.). Aktyviausiai prekiavo 31–40 m. amžiaus moterys (5 237 sandoriai), šiek tiek mažiau sandorių sudarė 41–50 m. amžiaus moterys (5 215 sandorių).

Visose amžiaus grupėse, kaip ir 2019 m., dominuoja vyrai – trys iš keturių investuotojų yra vyrai, tačiau vyriausio amžiaus grupėje (vyresnių kaip 71 m.) moterų yra daugiau nei vyrų.

Nasdaq Vilniaus biržoje populiariausios buvo Oficialiojo sąrašo akcijos – sudaryta beveik 185 mln. Eur (2019 m. – beveik 90 mln. Eur), įmonių obligacijos – 25 mln. Eur (2019 m. – 3,7 mln. Eur), Baltijos Papildomojo sąrašo akcijos – 4 mln. Eur (2019 m. – 2,7 mln. Eur) vertės sandorių.

2020 m. Nasdaq Vilniaus biržoje likvidžiausios buvo AB Šiaulių banko (85 mln. Eur apyvarta), Ignitis grupės (33 mln. Eur) ir Novaturo (17 mln. Eur) akcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius