-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Antroji koronaviruso banga trikdo užsienio paštų veiklą – vilniečiai skundžiasi dėl vėluojančių siuntinių

Pasaulyje didėjantis COVID-19 susirgimų mastas ir vėl ima kelti nepatogumų. 15min skaitytojai skundžiasi jau kelias savaites nesulaukiantys iš užsienio užsisakytų žurnalų. Lietuvos paštas tvirtina, kad pasaulyje ir vėl pradėjus smarkiai augti užsikrėtusiųjų COVID-19 skaičiui kai kurių paštų veikla ima strigti – ilgiau siuntiniai keliauja ne tik į tolimąsias šalis, bet ir į ar iš Prancūzijos, Jungtinės Karalystės.
Darbo diena Lietuvos pašte
Siuntiniai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Į 15min redakciją kreipęsi skaitytojai pasakojo pastaruoju metu susiduriantys su pašto veiklos trikdžiais.

Vienas vilnietis 15min tvirtino jau tris savaites negaunantis užsiprenumeruotų žurnalų iš užsienio – vienas turi ateiti iš JAV, kitas iš Šveicarijos.

O kitas skaitytojas stebėjosi, kad jo siuntinys į Jungtinę Karalystę nukeliavo tik per 16 dienų – šioje šalyje siuntinys atsidūrė po kelių dienų, tačiau adresatą pasiekė tik po dviejų savaičių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos paštas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos paštas

Lietuvos pašto atstovė Gintarė Kitovė 15min patvirtino, kad siuntos gali vėluoti dėl pasaulyje ir vėl sparčiai augančio COVID-19 atvejų skaičiaus – mažėjant darbuotojų, trumpėjant darbo laikui užsienio paštų veiklos ima strigti.

„Tenka prioritetizuoti siuntas, pirmenybė teikiama registruotoms pirmenybinėms siuntoms. Atitinkamai ši situacija lemia, kad siuntos Lietuvos pašto logistikos centrą pasiekia vėliau“, – komentavo G.Kitovė.

Dar viena svarbi priežastis, kodėl siuntų pristatymo terminas pailgėja, – mažėjant skrydžių skaičiui į įvairias šalis siuntų ir laiškų pristatymui tenka ieškoti alternatyvų ir pereiti prie sausumos transporto, pavyzdžiui, traukinių. Tai reiškia, kad ilgėja siuntų pristatymo grandinė.

Apie trikdžius pranešė prancūzai

Apie galimą siuntų ir korespondencijos vėlavimą Lietuvos paštui oficialiai pranešė Prancūzijos paštas. Rugsėjo pabaigoje Prancūzijos vyriausybės sprendimu visa šalies teritorija buvo suskirstyta į zonas pagal epidemiologinę situaciją. Į pavojaus zoną patekusiose vietovėse – daugiausia tai didieji miestai ir teritorijos aplink juos – pašto veiklos sutrikimai gali būti didžiausi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paryžius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paryžius

„Pastaraisiais mėnesiais siuntos į/iš Prancūzijos keliauja vidutiniškai apie 2 savaites, tačiau svarbu suprasti – situacija dėl COVID-19 keičiasi kasdien, todėl nurodytas pristatymo terminas taip pat gali kisti. Sunku prognozuoti, koks jis bus kitą savaitę, nes griežtas karantinas Prancūzijoje paskelbtas tik praėjusią savaitę“, – prognozuoti nesiryžo G.Kitovė.

Pastaraisiais mėnesiais siuntos į/iš Prancūzijos keliauja vidutiniškai apie 2 savaites, – informavo G.Kitovė.

Situacija panaši Jungtinėje Karalystėje – pastarųjų mėnesių vidurkis rodo, kad į bei iš šios šalies siuntiniai taip pat keliauja apie dvi savaites. Apie galimus trukdžius Jungtinės Karalystė paštas informuoja savo tinklalapyje, tačiau oficialaus patvirtinimo Lietuvos paštas nėra gavęs.

G.Kitovė prognozuoja, kad tokių pranešimų iš kitų šalių paštų ateityje bus daugiau. Beje, mažėjant lėktuvų skrydžių jau dabar nedideli vėlavimai fiksuojami daugeliu krypčių.

Visgi Lietuvos pašto atstovė priduria, kad šiuo metu situacija nėra tokia prasta, kaip buvo pavasarį.

Iš kur vėluoja labiausiai

Kalbant apie į Lietuvą atkeliaujančias siuntas, daugiausia vėlavimų iš tolimų krypčių: Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Australijos, Japonijos, Pietų Amerikos, Afrikos. Tačiau taip pat ilgėja kelionė ir iš Europos šalių, nes daugėja pervežimų žemės transportu, ne aviaciniu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos paštas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos paštas

G.Kitovė pabrėžė, kad terminai skiriasi priklausomai nuo to, iš kokios šalies siunta keliauja – kokia ten COVID-19 situacija, kaip ji veikia vietinio pašto ar kito siuntų tiekėjo veiklą, kokius logistinius sprendimus šalis naudoja.

„Kaip pavyzdį iš Europos šalių galime imti Vokietiją – iš jos siuntos gavėjus Lietuvoje pasiekia maždaug per savaitę. Tolimųjų šalių pavyzdys – Indija. Iš šios šalies siuntos keliauja apie 1 mėnesį“, – pažymėjo Lietuvos pašto atstovė.

Ji primena, kad pavasarį buvusio karantino laikotarpiu į daugelį šalių pristatymo terminai išaugo dvigubai. Bet buvo ir tokių šalių, į kurias keliavo dar ilgiau arba pristatymas buvo visai neįmanomas. Pavyzdžiui, į JAV vietoj įprastų 9 dienų siuntos keliavo iki 10 savaičių, į Italiją vietoj 9 dienų keliavo 22 dienas.

„Šiuo metu situacija tikrai nėra tokia bloga, kokia buvo pavasarį, – siuntos bei laiškai pasiekia gavėjus greičiau. Visgi negalime prognozuoti, kas bus ateityje, nes situacija keičiasi kartu su šalyse įgyvendinamomis COVID-19 prevencijos priemonėmis“, – ramino G.Kitovė.

Šiuo metu situacija tikrai nėra tokia bloga, kokia buvo pavasarį, – siuntos bei laiškai pasiekia gavėjus greičiau, – ramino G.Kitovė.

Lietuvos pašto atstovė atkreipė dėmesį, kad augantis siuntų srautas taip pat gali išauginti pristatymo terminą, todėl artėjant Kalėdoms ragino gyventojus jau dabar ruoštis šventėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius