Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
04 01

Apie 300 metų stūksančiame malūne kai kurie prašosi ir pernakvoti: „Niekas nėra pasakojęs, kas ten naktį darosi“

Apie 300 metų Zarasų rajone stūksantis Šlyninkos vandens malūnas sukasi ir miltus mala iki šiol. Jo šeimininkas Stasys Sutkauskis prižiūri ne tik tai, kad darbai nesustotų, bet ir kad nebūtų persistengta. Juk malūnas senas, veikdamas didesniu krūviu gali sugesti nepataisomai. Tačiau malūnininku jis buvo ne visą gyvenimą, o ir apie tokį darbą nė nebuvo pagalvojęs. Kas jį nubloškė tokiu netikėtu keliu?
Šlyninkos vandens malūnas
Šlyninkos vandens malūnas / 15min.lt koliažas

Didžiuojasi autentiškumu

„Malūnas yra labai senas. Jis stovi apie 300 metų – gal daugiau, gal mažiau, tiksliai nėra žinoma. Bet tai vienintelis malūnas Lietuvoje, kuris yra tokio amžiaus ir dar autentiškai dirba“, – vos įžengus į malūno vidų ima pasakoti S.Sutkauskis.

Šis malūnas yra pripažintas technikos paveldo statiniu. O autentiškumas pabrėžiamas ir ant pakuočių, kuriose – malūno sumalti grūdai į miltus, sėlenas ar kruopas. Ant jų – lipdukai, kuriuose parašyta „Lietuvos tautinis paveldas“.

„Tai reiškia, kad tokiu būdu buvo malta daugiau nei prieš 100 metų. Mes išlaikome senas tradicijas“, – didžiuojasi malūnininkas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Stasys Sutkauskis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Stasys Sutkauskis

Privalumas ne tik autentiškumas, bet ir natūralumas.

„Kaip tik šiandien man paskambino viena moteris ir sakė, kad mūsų miltus jau nuo seniai perka, bet nesupranta, kodėl jie po malimo galioja tik 2 mėnesius. Tai aš pasakiau, kad, jei nori, galiu chemijos pridėti, ir ji galės tuos miltus naudoti ilgiau. Bet tada ji sakė, kad ne ne, nereikia jokios chemijos, tegul būna natūralūs.

O parduotuvėse juk miltai galioja ilgiau, apie pusę metų, nes ten chemijos pridėta. Mes tai nededame“, – 15min aiškino S.Sutkauskis.

Kokia šio malūno istorija, kaip jame atsidūrė anksčiau statybomis užsiėmęs S.Sutkauskis ir kodėl jis produkciją parduoda tik gyventojams, bet ne įmonėms?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje