-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aplinka besirūpinančių įmonių prioritetai – tausojant gamtą daromi itin reikšmingi žingsniai

Šių metų „Nacionaliniuose atsakingo verslo apdovanojimuose 2023“ nominuotos dvi įmonės „Aplinkai draugiškiausių įmonių“ kategorijoje: „Toksika“ ir „Ignitis grupė“ savo veikloje išskiria inovatyvius, gamtą tausojančius, klimato kaitą mažinančius sprendimus, pastangas mažinti CO2 kiekį ir strateginį tikslą – kurti žalią ir saugią energetikos ekosistemą. Daug dėmesio skiriama ir energetiškai sumanios visuomenės kūrimui bei švietimui.
Tėvas laiko savo dukrą už rankos ir žiūri į vėjo malūnų lauką.
Tėvas laiko savo dukrą už rankos ir žiūri į vėjo malūnų lauką. / Shutterstock nuotr.

Svarbiausias tikslas – mažinti CO2 kiekį

Pavojingu atliekų tvarkymu užsiimanti UAB „Toksika“ dėl savo veiklos pobūdžio itin didelį dėmesį skiria aplinkos apsaugai ir socialinei atsakomybei. Pasak įmonės komercijos direktoriaus Luko Andronavičiaus, atsakomybė, profesionalumas ir sąžiningumas yra kertinės vertybės vykdant veiklą, užtikrinant saugias darbo sąlygas ir kuriant konstruktyvius santykius su bendruomenėmis.

„Vienas iš strateginių bendrovės tikslų yra iki 2030 m. 50 proc. sumažinti vienai sutvarkytai atliekų tonai tenkančią anglies dioksido emisiją. Didžiausias CO2 kiekis bendrovės veikloje susidaro dėl priimtų iš klientų pavojingųjų atliekų tvarkymo proceso, todėl siekiame diegti alternatyvius atliekų deginimui tvarkymo būdus. 2023 m. investavome į deginimo įrenginio emisijų kontrolės prietaisus per 200 tūkst. EUR, įdiegėme naujus emisijų valymui skirtus filtrus su katalizinėmis rankovėmis. Bendrovė nuolat ieško inovatyvių atliekų tvarkymo būdų.“

Projekto partnerio nuotr./„Toksika“
Projekto partnerio nuotr./„Toksika“

Siekia mažinti neigiamą poveikį aplinkai

Pasak komercijos direktoriaus, ir kitais būdais siekiama, jog bendrovės vykdoma veikla nekeltų neigiamo poveikio aplinkai: „Per pastaruosius metus įvykdėme šias iniciatyvas: renovavome bendrovės padalinių pastatus, modernizavome šildymo sistemą, ant padalinių stogų įrengėme saulės elektrines (viso 300kW galios), modernizavome apšvietimo sistemas.“

Taip pat bendrovė įrengė elektros automobilių įkrovimo stoteles, įsigijo elektrinius autokrautuvus, elektromobilius ir krovininius elektromobilius. Šiaulių rajone nederlingoje žemėje pasodino 19 ha miško CO2 amortizacijai, buvusio Odų pramonės sąvartyno teritorijoje įrengė 3859 kW galios saulės parką.

Svarbu identifikuoti pavojingas atliekas

Šiuo metu bendrovė vykdo projektą „Pavojingų atliekų identifikavimas“. „Netinkamai identifikuotos atliekos gali sukelti skaudžių pasekmių, pvz. degios, sprogios atliekos patekę į nepavojingųjų atliekų, komunalinių atliekų srautą gali sukelti gaisrą konteineryje, atliekas vežančiame automobilyje, ar atliekų tvarkymo įrenginiuose, sąvartyne. Neidentifikuotos pavojingos medžiagos gali patekti į aplinką, dirvožemį ar gruntinius vandenis“, – teigia L.Andronavičius.

LR Aplinkos ministerija yra patvirtinusi atliekų identifikavimo metodiką, kurioje numatyti pagrindiniai atliekų identifikavimo principai.

„Žengtas svarbus pirmas žingsnis dėl aiškesnės atliekų identifikavimo tvarkos, tačiau manome, jog būtina tobulinti atliekų identifikavimo sistemą. Būtina realiai atlikti atliekų sudėties cheminius tyrimus, t.y., įvesti reikalavimą tam tikro pobūdžio atliekas identifikuoti nepriklausomuose atliekų tyrimų laboratorijose“, – pabrėžia L.Andronavičius.

Užsiima visuomenės švietimu ir edukacija

L.Andronavičius mano, kad visuomenės švietimas yra itin svarbus, siekiant mažinti žmogaus daromą neigiamą poveikį aplinkai: „Pastebime, kaip švietimo dėka keičiasi visuomenės supratimas apie atsakingą vartojimą, atliekų rūšiavimą ir tinkamą tvarkymą.“

Bendrovė prisideda prie šio tikslo rengdama atvirų durų dienas, organizuoja ekskursijas bendruomenėms, moksleiviams, studentams ir visiems pageidaujantiems, veda edukacines pamokas, dalyvauja renginiuose, kuriuose visuomenei pasakoja apie pavojingųjų atliekų tvarkymo ypatumus, potencialius pavojus ir atsakingą šių atliekų identifikavimą, rūšiavimą bei tvarkymą.

„Kiekvieną dieną informuojame visuomenę apie praėjusios dienos CO2 emisiją“, – atkreipia dėmesį komercijos direktorius L.Andronavičius.

Galvojant apie ateitį svarbu rengti ir atliekų tvarkymo specialistus – „Toksika“ bendradarbiauja su „Vilnius Tech“ universitetu.

Apjungdami iniciatyvas skatina energijos technologijų plėtrą

Integruotas energetikos paslaugas teikianti „Ignitis grupė“ 2023 m. diegė aplinkai draugiškas inovacijas.

„Bendrovės „Inovacijų“ centras sujungia vidines ir išorines įmonės iniciatyvas, taip skatindamas energijos technologijų plėtrą ir pritraukdamas inovatyvias idėjas. Sparčiai plečiame elektromobilių krovimo stotelių tinklą „Ignitis ON“. Teikiame konsultacijas verslui energijos vartojimo efektyvinimo, šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisijų mažinimo klausimais“, – teigia „Ignitis grupės“ tvarumo vadovas Valentas Neviera.

Gedmanto Kropio / BNS nuotr./„Ignitis grupės“ tvarumo vadovas Valentas Neviera.
Gedmanto Kropio / BNS nuotr./„Ignitis grupės“ tvarumo vadovas Valentas Neviera.

Tai tik labai nedidelė dalis inovatyvių sprendimų, kurie svarstomi ir vystomi bendrovėje. „Be to, svarbų vaidmenį atlieka mūsų inovacijų projektai ir partnerystės su švietimo institucijomis ir mokslo organizacijomis, siekiančiomis rasti ir rinkai pasiūlyti emisijų mažinimo, efektyvesnio energijos vartojimo sprendimų ir emisijų šalinimo iš atmosferos priemonių. Ieškome sprendimų, kurie padėtų efektyvinti veiklą ir paslaugas, mažinti energijos vartojimą ir poveikį aplinkai“, – pasakoja V.Neviera.

Strateginis tikslas – žalia ir saugi energetikos ekosistema

Pasak V.Nevieros, įmonės strateginis tikslas – sukurti 100 proc. žalią ir saugią energetikos ekosistemą dabarties ir ateities kartoms: „Tai neįmanoma be didelio dėmesio mus supančiai aplinkai, o mūsų strateginiai tikslai tiesiogiai susiję su jos gerinimu.“

Integruotas energetikos paslaugas teikiančios bendrovės prioritetas – atsinaujinanti energija. „Vystome mažai anglies dioksido į aplinką išskiriantį gamybos portfelį, didžiausią dėmesį sutelkdami į jūrinio vėjo elektrinių, sausumos vėjo hibridinių elektrinių, elektros kaupimo ir konvertavimo bei saugojimo technologijas ir, pasitelkdami integruoto verslo modelio privalumus, įgaliname žaliosios ir lanksčiosios gamybos plėtrą ir planuojame pasiekti 4–5 GW instaliuotos galios iki 2030 m.“, – akcentuoja V.Neviera.

Bendrovė stiprina savo indėlį į Europos dekarbonizaciją ir energetinio saugumo regione užtikrinimą, patvirtino ambicingus emisijų mažinimo tikslus ir siekia nulinio emisijų balanso iki 2040–2050 m.

Prisideda prie energetiškai sumanios visuomenės kūrimo

Anot V.Nevieros, įmonė prisideda prie daugelio visuomeninių iniciatyvų: pirmojo Aplinkosaugos egzamino organizavimo, Anglies miško skulptūros įkūrimo Europos parke ir kitų: „Darbuotojai dažnai vyksta į mokyklas, universitetus, moksleiviams ir studentams pasakoja apie energetiką, tvarumą ir efektyvų energijos vartojimą, taip prisidedant prie aplinkos apsaugos.“

Bendrovės tvarumo vadovas akcentuoja, kad ieško galimybių mažinti iš oro linijų apsaugos zonų šalinamų medžių skaičių – konsultuojasi su aplinkosauginėmis organizacijomis dėl būdų, kaip subalansuoti tinklo priežiūros ir aplinkosaugos interesus.

Taip pat įmonė siekia užtikrinti saugią aplinką darbuotojams, rūpinasi jų gerove, priima aplinkai palankius sprendimus, prisideda prie bendruomenių vystymosi ir energetiškai sumanios visuomenės kūrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius