-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokami plastikiniai maišeliai: ar kyla nesusipratimų ir ar įpročiai keičiasi?

Tvarka, kai už lengviausius plastikinius maišelius parduotuvėse tenka susimokėti, galioja jau daugiau dvi savaites. Tiek užteko, kad dalis pirkėjų pakeistų įpročius ir naudotų mažiau tokių maišelių. Tiesa, kai kuriems žmonėms, pasak prekybininkų, tenka priminti, kad už maišelį reikia susimokėti. Tuo metu „Maxima“ atskleidė, kad artimiausiu metu dėl maišelių įsigijimo įdiegs naujus technologinius sprendimus.
Plastikinis maišelis
Plastikinis maišelis / 123RF.com nuotr.

Nemokamų plastikinių maišelių prieš kurį laiką nebeliko, tačiau prekybininkai šiai prekei nutarė pritaikyti žemiausią įmanomą – vos vieno cento įkainį.

Nors įkainis minimalus, išradingi pirkėjai netruko rasti būdų, kaip jo išvengti. Socialiniuose tinkluose vartotojai dalijosi, kad atsiradus mokesčiui pirkėjai vaisius ir daržoves ėmė krauti į kepiniams skirtus popierinius maišelius arba net vienkartines pirštines. Pastarąsias vienas pirkėjas naudojo morkoms supakuoti.

Tad kokias tendencijas pastebi prekybininkai ir ar keičiasi žmonių elgsena?

Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė nurodė, kad apmokestinus plonus plastikinius maišelius klientai jų įsigyja 3 kartus mažiau nei anksčiau, kai pasiimdavo nemokamai.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./„Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė.
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./„Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė.

Tuo metu „Iki“ tinklo parduotuvėse per pirmąsias septynias liepos dienas pirkėjų įsigytų itin lengvų plastikinių maišelių skaičius yra beveik 5 kartus mažesnis už pernai metais sunaudotų maišelių savaitinį vidurkį, sako tinklo komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Daugkartinių maišelių vaisiams ir daržovėms, kitiems smulkiems produktams susidėti paklausa per devynias liepos dienas, pasak V.Budrienės, išaugo 30–43 proc.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė

Prekybos tinklų atstovai teigia, kad nors konfliktų dėl to, kad maišeliai tapo mokami, nekyla, pastebima, kad kartais pirkėjai už juos susimokėti pamiršta.

„Žmonių nusiskundimų ar kažkokių konfliktų nebuvo. Savitarnos kasose retkarčiais pasitaiko, kad pirkėjams reikia priminti apie naują mokestį, tačiau tai nebūna piktybiniai atvejai. Natūralu, kad gali pasimiršti, dar turi susiformuoti įprotis. Bet iš tiesų žmonės palankiai žiūri į šį pokytį ir supranta, kodėl turėtume mažinti plastiko naudojimą“, – teigia V.Budrienė.

Kad įprotis susimokėti už plastikinius maišelius dar nesusiformavo, pastebėjo ir „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė

„Kai kuriems lankytojams dar tenka priminti, kad nuo liepos vienkartiniai plastikiniai maišeliai yra parduodami kaip įprasta prekė ir kainuoja 1 centą, tačiau pirkėjai į tai reaguoja geranoriškai ir jei maišelio vis tiek pageidauja – jį įsigyja. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai savitarnos kasose pirkėjai pamiršta įvesti iš prekybos salės pasiimtų maišelių kiekį, tačiau tikime savo pirkėjų sąmoningumu ir viliamės, kad ilgainiui lankytojai šį įprotį išsiugdys“, – komentare 15min sakė I.Trakimaitė-Šeškuvienė.

Įves naują sprendimą

„Maxima“ žada artimiausiu metu įgyvendinti naują sprendimą dėl plastikinių maišelių. Kaip įvardijo I.Trakimaitė-Šeškuvienė, liepos pabaigoje pirkėjai parduotuvių savitarnos kasose galės rasti žetoną, kurį nuskaičius įsigytų vienkartinių plastikinių kiekis atsiras bendroje pirkinių krepšelio sumoje.

„Jei vienkartinių plastikinių maišelių yra daugiau negu vienas, pirkėjas žetonėlį turės skenuoti tiek kartų, kiek maišelių nori įsigyti arba laukelyje „kiekis“ ranka įvesti turimą maišelių skaičių“, – paaiškino „Maximos“ atstovė.

123RF.com nuotr./Daržovės plastikiniame maišelyje
123RF.com nuotr./Daržovės plastikiniame maišelyje

Pirkėjui prie kasos atsinešus vienkartinį maišelį, parduotuvės darbuotojai ir toliau pasitikslins, ar maišelį žmogus atsinešė iš namų, ar pasiėmė prekybos salėje.

„Savitarnos kasoje pirkėjas kol kas pats turi įvesti pasiimtų vienkartinių maišelių kiekį. Tai paprasta padaryti pradiniame kasos ekrane paspaudus ikoną „maišeliai“ arba prekių kataloge suvedus žodį „maišelis“, – teigė „Maximos“ atstovė.

Tiesa, paklausus, ar pirkėjai, apmokestinus maišelius, neperėjo prie nemokamų alternatyvų, kaip antai popieriniai maišeliai, prekybininkai teigė, kad to nepastebi.

Savo ruožtu Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis teigė, kad neaiškumų dėl maišelių apmokestinimo žmonėms kyla vis mažiau.

Jis priminė, kad apsiperkant standartinėje kasoje, pirkėjams tereikia pasakyti, kiek naujų vienkartinių maišelių jie panaudojo, o savitarnos kasose tokiu atveju pirkėjas turi nuskenuoti specialią kortelę su vienkartinių plastikinių maišelių kodu ir taip įtraukti juos į savo pirkinius. Atsinešus vienkartinį plastikinį maišelį iš namų, už jį mokėti nereikia.

„Norfos“ atstovas Darius Ryliškis nurodė, kad šiuo metu yra per daug ankstyva apie maišelius pateikti kokius nors apibendrinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius