Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Apple“ per ketvirtį gavo 58 mlrd. dolerių pajamų, padidino dividendus akcininkams

Informacinių technologijų sektoriaus milžinė „Apple“, kuri kuria ir gamina kompiuterius, išmaniuosius telefonus ir kitus gaminius, pradžiugino, nes jos veiklos rezultatai viršijo ir analitikų lūkesčius, be to, buvo padidinti ketvirčio dividendai akcijai. Po prekybinės sesijos metu investuotojai suskubo pirkti šios bendrovės akcijas.
Parduotuvės atidarymo akimirka
Parduotuvės atidarymo akimirka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Minimos bendrovės pajamos per jos šių finansinių metų antrąjį ketvirtį siekė 58,01 mlrd. dolerių, kai analitikai prognozavo, kad sudarys vidutiniškai 56,08 mlrd. dolerių.

Palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pajamos pašoko 27 procentais, o, lyginant su ankstesniu šventiniu ketvirčiu, kuomet pajamos įprastai būna pačios didžiausios, smuktelėjo 22 procentais.

Amerikos rinkoje, kuri yra didžiausia pagal pajamas „Apple“ rinka, jos pajamos per praėjusį ketvirtį siekė 21,316 mlrd. dolerių, kas, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, buvo devyniolika procentų daugiau, o lyginant su ankstesniu ketvirčiu, pajamos krito trisdešimt procentų.

Per antrą šių „Apple“ finansinių metų ketvirtį išmaniųjų telefonų „iPhone“ buvo parduota 61,17 mln. vienetų.

Europoje pardavimai atitinkamai paaugo 12 procentų ir smuko 29 procentais iki 12,204 mlrd. dolerių. Kinijoje dėl šventinio laikotarpio pardavimai atitinkamai pašoko net 71 procentu bei keturiais procentais iki 16,823 mlrd. dolerių.

Japonijoje abiem atvejais pardavimai susitraukė, t.y. 15 ir 37 procentais iki 3,457 mlrd. dolerių. Likusioje Azijos ir Okeanijos dalyje „Apple“ pardavimai per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pašoko 48 procentais iki 4,21 mlrd. dolerių, o lyginant su ankstesniu ketvirčiu, smuko devyniolika procentų.

Per antrą šių „Apple“ finansinių metų ketvirtį išmaniųjų telefonų „iPhone“ buvo parduota 61,17 mln. vienetų, kas, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, buvo keturiasdešimt procentų daugiau, o, lyginant su ankstesniu ketvirčiu, šių telefonų pardavimai kiekine išraiška smuko aštuoniolika procentų.

Rinkoje laukta, jog per praėjusį ketvirtį bus parduota vidutiniškai 58,1 mln. „iPhone“ vienetų. Kompanija pabrėžia, kad pirmą kart per visą istoriją „iPhone“ pardavimai Kinijoje dėl šventinio laikotarpio viršijo pardavimus Amerikoje.

Tuo tarpu planšetinių kompiuterių „iPad“ pardavimai kiekine išraiška ir vėl smuktelėjo. Jų buvo parduota 12,623 mln. vienetų, kas atitinkamai buvo 23 ir 41 procentu mažiau. Tai jau penktas ketvirtis iš eilės, kai šių kompiuterių pardavimai mažėja, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Rinkoje laukta, jog „iPad“ bus parduota vidutiniškai 13,94 mln. vienetų.

Kompiuterių „Mac“ per praėjusį ketvirtį buvo parduota 4,563 mln. vienetų, kai rinkoje laukta, jog jų bus parduota vidutiniškai 4,7 mln. vienetų. Palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, jų pardavimai kiekine išraiška ūgtelėjo dešimt procentų, o lyginant su ankstesniu ketvirčiu, smuktelėjo septyniolika procentų.

„Apple“ kompanijai per praėjusį ketvirtį pavyko uždirbti 18,278 mlrd. dolerių veiklos pelno, o grynasis pelnas siekė 13,569 mlrd. dolerių. Palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, šios bendrovės veiklos pelnas pašoko kiek daugiau nei trečdaliu, o grynojo pelno vertė pakilo beveik trečdaliu.

Informacinių technologijų sektoriaus milžinės ketvirčio pelnas akcijai sudarė 2,33 dolerius, kai laukta, jog bus mažesnis ir sieks vidutiniškai 2,16 dolerių.

Per antrą minimos bendrovės šių finansinių metų ketvirtį pasiekti veiklos rezultatai buvo absoliučiai rekordiniai šiam ketvirčiui, t.y. tiek pajamos, tiek pelnas bei „iPhone“ ir „Mac“ pardavimai buvo absoliučiai rekordiniai per antrąjį ketvirtį.

Po pirmų dviejų šių „Apple“ finansinių metų ketvirčių jos pajamos siekia 132,609 mlrd. dolerių, veiklos pelnas sudaro 42,524 mlrd. dolerių, o grynojo pelno vertė siekia 31,593 mlrd. dolerių. Palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, minimos bendrovės pajamos pašoko 28,5 procento, veiklos pelnas - 36,9 procento, o grynojo pelno vertė pakilo 35,6 procento.

Per minimą laikotarpį informacinių technologijų sektoriaus atstovės grynieji pinigų srautai iš veiklos šoktelėjo nuo 36,208 iki 52,803 mlrd. dolerių, vien per praėjusį ketvirtį jų vertė siekė 19,1 mlrd. dolerių, o turimų grynųjų ir ekvivalentų vertė per pirmus du šių finansinių metų ketvirčius paaugo 645 mln. dolerių, kai prieš metus pakilo 4,69 mlrd. dolerių.

Didesni dividendai

Minimos kompanijos vadovybė pranešė, kad nusprendė 70 mlrd. dolerių iki 200 mlrd. dolerių padidinti savo kapitalo grąžos programą. Savų akcijų supirkimui skiriama suma buvo padidinta 50 mlrd. dolerių iki 140 mlrd. dolerių, be to, vienuolika procentų buvo kilstelti ir „Apple“ akcininkams išmokami dividendai.

„Apple“ vadovybė prognozuoja, kad šį ketvirtį kompanijos pajamos sieks 46-48 mlrd. dolerių, kai prieš metus sudarė 37,4 mlrd. dolerių,  o bendrasis pelningumas sieks 38,5-39,5 procento, kai prieš metus sudarė 39,4 procento. Analitikai prognozuoja, kad pajamos sieks vidutiniškai 47 mlrd. dolerių, o bendrasis pelningumas sudarys vidutiniškai 39,5 procento.

Nuo šių metų pradžios vertingiausios pasaulyje biržoje kotiruojamos kompanijos akcijų vertė ūgtelėjo penktadaliu, o per pastaruosius vienerius metus ji pašoko daugiau nei šešiasdešimt procentų. Palyginimui, „Dow Jones Industrial Average“ indekso vertė atitinkamai paaugo per vieną ir per dešimt proncentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius