-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apsauginės kaukės vėl graibstomos, o kainos skiriasi pusantro karto

Įvedus Lietuvoje privalomą kaukių dėvėjimą uždarose patalpose, vienkartinių apsauginių kaukių pardavimai šalyje vėl pašoko net iki 20 kartų, palyginus su situacija prieš mėnesį. Prekybininkai tikina, kad šį kartą apsaugos priemonių nepritrūks. Tiesa, per pandemiją gerokai išaugusių vienkartinių kaukių kainos ir šiuo metu rinkoje skiriasi net pusantro karto, o laikai, kai 50 vnt. kaukių galėjai įsigyti už kelis eurus, gali ir visai nebesugrįžti.
Prekybos centro lankytojai
Apsauginė kaukė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė 15min pasakojo, kad vienkartinių kaukių pardavimai šiame vaistinių tinkle augo visą liepą.

„Lyginant su pirma liepos savaite, pardavimai paaugo beveik 20 kartų, o jei lyginsime su praeita savaite – 3 kartus.

Lyginant su pirma liepos savaite, pardavimai paaugo beveik 20 kartų, o jei lyginsime su praeita savaite – 3 kartus, – sakė I.Tėvelienė.

Mūsų manymu, tai susiję su vis garsiau skambančia žinia apie artėjančią antrąją COVID-19 pandemijos bangą, taip pat su padažnėjusiais užsikrėtimų naujuoju koronavirusu atvejais Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse“, – komentavo I.Tėvelienė.

Panašias tendencijas įvardijo ir „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė. Šio tinklo vaistinės domėjimąsi medicininėmis kaukėmis jautė nuo pat liepos pradžios, o rugpjūtį gyventojai puolė pirkti dar aktyviau ir didesniais kiekiais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Bielskė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Bielskė

„Kai tik padaugėjo žinučių apie Lietuvoje ir pasaulyje užsikrečiančių koronavirusu skaičių, vien per liepos mėnesį parduotų kaukių skaičius paaugo penkis kartus. Vyriausybei paskelbus, kad kaukes viduje dėvėsime nuo rugpjūčio pirmosios, paskutines mėnesio dienas ir rugpjūtį skaičiai dar kartą padvigubėjo.

Tokį pokytį siejame ir su tuo, kad vienas klientas įsigyja didesnį kiekį – anksčiau dažniausiai klientai įsigydavo po 5 vienetus, dabar renkasi dėžutę, kurioje 50 vienetų“, – 15min sakė L.Bielskė.

Anksčiau dažniausiai klientai įsigydavo po 5 vienetus, dabar renkasi dėžutę, kurioje 50 vienetų, – sakė L.Bielskė.

O vaistinių tinklą „Camelia“ valdančios UAB „Nemuno vaistinė“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė 15min informavo, kad prieš savaitę, praėjusį trečiadienį, kai buvo paskelbta apie privalomą kaukių devėjimą viešose vietose, „Camelia“ vaistinėse kaukių pardavimai išaugo keliolika kartų – per praėjusią savaitę nuo trečiadienio vaistinės pardavė tiek pat apsauginių kaukių, kiek per visą birželio mėnesį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Camelia“ vaistinė Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Camelia“ vaistinė Vilniuje

Padidėjusį poreikį pastebi ir daugkartinių kaukių gamintojai Lietuvoje – SBA grupės bendrovės „Utenos trikotažas“ atstovai tvirtina, kad per pastarąją savaitę kaukių poreikis padidėjo kartais.

Rezervų užsipirkę

Prekybininkai tikina, kad šį kartą, skirtingai negu pandemijos pradžioje, kaukės parduotuvėse nesibaigs.

„Nepaisant padidėjusios kaukių paklausos, esame pasiruošę, kad artimiausiu metu „Gintarinių vaistinių“ lentynose nepritrūktų nei kaukių, nei kitų apsaugos priemonių. Turime ilgalaikius santykius su patikimais tiekėjais, tad esant poreikiui galime operatyviai padidinti prekių atsargas“, – žadėjo I.Tėvelienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai

„Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė taip pat tvirtino, kad prekybos tinklas atidžiai stebi apsauginių veido kaukių pardavimo tendencijas ir rūpinasi, kad jų nepritrūktų – papildomai užsiperka šių prekių, pildo jų atsargas. „Rimi“ apsaugines kaukes perka iš Lietuvos ir Estijos tiekėjų.

Rezervus pildosi ne tik prekybininkai, bet ir verslo įmonės. Įvairiomis darbo saugos priemonėmis, taigi ir apsauginėmis kaukėmis, prekiaujančios įmonės „DSP Plius“ vadovė Irma Spudienė 15min pažymėjo, kad įmonės rezervus pildė rugpjūčiui.

„Žmonės mėgsta kaupti rezervus, tad net jei antroji banga kiltų, turi prisikaupę – šnekame su privačiu verslu, ligoninėmis, tai visi atsargų turi mažiausiai mėnesiui, dviem, o kiti net trims mėnesiams“, – pastebi I.Spudienė.

Žmonės mėgsta kaupti rezervus, tad net jei antroji banga kiltų, turi prisikaupę – šnekame su privačiu verslu, ligoninėmis, tai visi atsargų turi mažiausiai mėnesiui, dviem, o kiti net trims mėnesiams, – pastebi I.Spudienė.

Kainų skirtumas – iki 10 eurų

Šiuo metu norint įsigyti apsauginių veido kaukių problemų nekyla – jas pardavinėja ne tik vaistinės, prekybos tinklai, bet ir elektrotechnikos ar ar grožio prekių parduotuvės. Tiesa, kaukių kainos gerokai skiriasi.

15min antradienį apžvelgė kainas aštuoniose internetinėse parduotuvėse ir pastebėjo, kad 50 vienetų apsauginių trijų sluoksnių vienkartinių kaukių kaina gali skirtis net 10 eurų.

Pavyzdžiui, „Gintarinės vaistinės“ tinkle ir „Technorama“ vienkartinių kaukių dėžutę galima įsigyti beveik už 20 eurų, o „Eurovaistinėje“ ar Garbane.lt parduotuvėse internete tą patį kaukių kiekį – beveik už 30 eurų.

O štai elektroninėje parduotuvėje Pigu.lt galima rasti skirtingų gamintojų kaukių nuo 21 euro iki 28 eurų.

Pigiausiai 50 vienetų vienkartinių kaukių antradienį buvo galima nusipirkti Varle.lt, nes kaukėms buvo taikoma 42 proc. nuolaida, tad 25 eurų vertės dėžutė parduodama už 14,99 euro.

„Norfos“ parduotuvės dėžutė kaukių kainuoja 17,99 euro, „Maxima“ – 22,9 euro.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai

Tad kodėl kainos rinkoje taip skiriasi? Prekybininkai tikina, kad kainas diktuoja didmenininkai ir tiekėjai – skirtingų gamintojų ir tiekėjų kainos skiriasi. Be to, kai kurie sako užsipirkę kaukių per patį jų poreikio piką.

L.Bielskė informavo, kad daugiau nei du milijonus apsauginių kaukių „Eurovaistinė“ įsigijo dar pavasarį per karantiną.

„Karantino metu visame pasaulyje trūko medicininių kaukių. Su jų trūkumu susidūrėme ir mes. Turėjome vos dvi galimybes – arba įsigyti kaukes už įmanomai mažiausią, bet gerokai pakitusią kainą, arba iš viso jų neturėti. Mums jos būtinos kiekvieną dieną, nes visi 276-iose veikiančiose mūsų vaistinėse dirbantys kolegos jas dėvi kiekvieną dieną ir keičia bent kas dvi valandas“, – sakė L.Bielskė.

O Pigu.lt rinkodaros vadovas Ernestas Kačerauskas 15min aiškino, kad kainos šioje elektroninėje parduotuvėje svyruoja priklausomai nuo tiekėjų, modelių.

„Apsauginėmis veido kaukėmis prekiaujame ne tik mes patys, bet ir bent kelios dešimtys kitų parduotuvių, kurios prisijungė ir prekiauja per mūsų prekybos centrą internete. Kainos svyruoja priklausomai nuo tiekėjo, nuo modelio, gamybos, transportavimo ir kitų kaštų. Taip pat skiriasi medžiagos, gaminio specifikacijos, įpakavimas ir t.t.

Kainos svyruoja priklausomai nuo tiekėjo, nuo modelio, gamybos, transportavimo ir kitų kaštų. Taip pat skiriasi medžiagos, gaminio specifikacijos, įpakavimas, – teigė Pigu.lt atstovas.

Gauname tiekėjų pasiūlymų su įvairia kainodara, tačiau atsakingai renkamės įvertindami gaminių kokybę“, – teigė Pigu.lt atstovas.

Vieną mažiausių kainų rinkoje siūlančios „Gintarinės vaistinės“ atstovė I.Tėvelienė sakė, kad tinklas atsirinkęs patikimiausius ir siūlančius geriausią kainą tiekėjus.

Ji pridūrė, kad šiuo metu vaistinių tinkle 50 vnt. vienkartinių kaukių kainuoja nuo 17,99 Eur iki 19,99 Eur, priklausomai nuo gamintojo.

Į buvusį kainų lygį nebegrįš

Tiesa, dar prieš pusmetį, prieš prasidedant COVID-19 pandemijai, 50 vienetų vienkartinių apsauginių kaukių buvo galima įsigyti už 3–5 eurus. Dabar, kaip jau minėta, tokia dėžutė kainuoja 20–30 eurų.

Pardavėjai tvirtina, kad dėl kilusios didžiulės paklausos kainas pakėlė tiekėjai.

I.Spudienė pasakojo, kad tiekėjams kainas per pandemijos įkarštį pakėlus dešimt kartų, kelis mėnesius ji net gėdijosi vežtis iš užsienio tokias brangias kaukes ir siūlyti jas savo pirkėjams. Tačiau galiausiai klientai patys ėmė prašyti atvežti brangesnių, sertifikuotų kaukių.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Irma Spudienė, „DPS Plius“ direktorė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Irma Spudienė, „DPS Plius“ direktorė

Pasak verslininkės, kainos itin užkilo, nes Europoje medicinines kaukes gaminančios įmonės kai kurias medžiagas vis tiek priverstos pirkti iš Kinijos, o kinai gerokai pakėlę kainas.

„Pamenu, kad vasarį 100 vienetų kaukių pardavinėjau po 6 eurus plius PVM. Kokios kainos buvo, net baisu, kiek pabrango“, – sakė prekybininkė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Chirurginė veido kaukė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Chirurginė veido kaukė

E.Kačerauskas pridūrė, kad kai paklausa didelė, tiekėjai didina kainas, ir atvirkščiai – kai paklausos nėra, stengiantis išparduoti turimus prekių likučius, kaina yra mažinama.

„Tiekėjai, pajutę išaugusią prekių paklausą, puikiai naudojasi situacija rinkoje. Mes savo ruožtu bendraujame su daugeliu tiekėjų ir stengiamės ieškoti palankiausių kainų savo klientams. Šiuo metu kai kuriuos asmens higienos ir sveikatos apsaugos gaminius parduodame beveik už savikainą ar net populiariai kalbant „į minusą“, – sakė jis.

Kaukės dar negreitai atpigs. Po pandemijos jų kaina nukris, bet į tą lygį, kuris buvo, nebesugrįš, nes kai jau pakelia kainas, tai niekas tiek nebenuleidžia, – apibendrina I.Spudienė.

Visgi pardavėjai tvirtina, kad iki buvusio lygio kainos nukris dar negreitai, o gal buvusios kainos ir iš viso nebesugrįš.

„Tendencijos tokios, kad kaukės dar negreitai atpigs. Po pandemijos jų kaina nukris, bet į tą lygį, kuris buvo, nebesugrįš, nes kai jau pakelia kainas, tai niekas tiek nebenuleidžia“, – apibendrina I.Spudienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius