Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apsauginių skydelių gamybos ėmėsi ir metalo apdirbėjai, ir baldininkai

Iki koronaviruso pandemijos Lietuvoje darbo saugos priemonių praktiškai niekas negamino, tačiau dabar įmonės viena po kitos perorientuoja gamybą į šiai dienai reikalingas prekes. Vienos iš jų – apsauginių skydelių – gamybos ėmėsi ir metalo apdirbėjai, ir baldininkai, ir net prekybininkai. Gamintojai tikisi, kad šio produkto paklausa itin išaugs verslui atnaujinant veiklą po karantino.
Irma Spudienė demonstruoja pagamintą apsauginį skydelį
Irma Spudienė demonstruoja pagamintą apsauginį skydelį / DSP Plius nuotr.

13 metų įvairiomis darbo saugos priemonėmis prekiaujanti įmonės „DSP Plius“ vadovė Irma Spudienė 15min pasakojo, kad apsauginių veido skydelių poreikis labai išaugo, kai pasibaigė kitos apsaugos priemonės.

Kilus koronaviruso pandemijai iš pradžių buvo iššluoti respiratoriai, medicininės kaukės, vienkartinės pirštinės. O kai medikai išpirko panoraminius akinius, atėjo eilė apsauginiams skydeliams.

DSP Plius nuotr./Apsauginiai skydeliai
DSP Plius nuotr./Apsauginiai skydeliai

Pasak I.Spudienės, pirmieji šia preke susidomėjo vaistininkai, nes pasitaikė atvejų, kai prasidėjus karantinui saugos priemonių vaistinėse negalėję nusipirkti žmonės įsiusdavo ir pradėdavo spjaudytis, grasindami apkrėsti vaistininkus COVID-19. Vėliau skydelius ėmė pirkti ir medikai.

„Iki tol tie veido skydeliai buvo niekam nereikalingi. Jie skirti apsaugai, kai, pavyzdžiui, pjauni žolę. Bet staiga juos visus išpirko, nieko neliko. O įsivežti iš kitų šalių tapo sudėtinga, nes įmonės pradėjo riboti išvežamų prekių kiekius“, – pasakojo I.Spudienė.

Pritrūkus prekių ir nebegalėjusi įsivežti jų iš kitų šalių verslininkė dvi savaites neturėjo kuo prekiauti. Lietuvoje gaminami skydeliai jai pasirodė ne itin kokybiški, tad I.Spudienė nutarė pati imtis jų gamybos. Kartu su pusbroliu, turinčiu reklamos priemonių gamybos įmonę, moteris pradėjo gaminti apsauginius skydelius. Tiesa, iš pradžių susidūrė su sunkumais, kur gauti reikiamų žaliavų – teko paieškoti ir plastiko, kurį įsigijo iš latvių įmonės, ir gumos.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Irma Spudienė, „DPS Plius“ direktorė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Irma Spudienė, „DPS Plius“ direktorė

„100 tūkst. įvairiausių darbo saugos prekių šiuo metu užšaldytų, niekas neperka, tad reikia galvoti, kaip išgyventi, ką pasiūlyti klientams. Dvi savaites neturėjau ką pardavinėti, mačiau, kad rinkoje šlamštas -prakaituoja, rasoja nuo tų skydelių veidas, todėl ir pradėjome patys gaminti. Be to, ėmėme patys ir kaukes siūti. Lenkai tiekėjai vėlavo jas pristatyti, nes siuva 2-3 savaites, o Lietuvoje radau siuvyklą, kur man pasiuva per dvi dienas“, – apie surastus sprendimus pasakojo I.Spudienė.

Anksčiau Lietuvoje darbo saugos priemonių niekas negamino, – pastebi I.Spudienė.

„Anksčiau Lietuvoje darbo saugos priemonių niekas negamino. Tiesa, kelios užsienio kapitalo įmonės siuvo prabangius darbo kombinezonus užsienio rinkoms“, – pridūrė „DSP Plius“ direktorė.

DSP Plius nuotr./Irma Spudienė su apsauginiu skydeliu
DSP Plius nuotr./Irma Spudienė su apsauginiu skydeliu

Apie porą tūkstančių vienetų apsauginių skydelių pagaminusi verslininkė pasakojo dalį padovanojusi medikams. O šiuo metu skydeliais pradėjo domėtis prekybininkai ir smulkieji verslininkai, kurie po truputį atnaujina veiklą švelnėjant karantinui. Verslininkė tikisi, kad skydelius išparduos iki gegužės.

Skydeliai reikalingi ir puiki išeitis pardavėjams, manikiūrininkėms, kai jos pradės dirbti, – mano I.Spudienė.

„Skydeliai populiarūs, nes pasibaigė panoraminiai akiniai. O kokybiškų, legalių panoraminių akinių nebus rinkoje pusę metų, todėl tie skydeliai reikalingi ir puiki išeitis pardavėjams, manikiūrininkėms, kai jos pradės dirbti“, – vardijo I.Spudienė.

Gamina ir metalo apdirbėjai

Apsauginius skydelius pradėjo gaminti ir Vilniaus rajone veikianti metalo apdirbimo įmonė „Polikopija“. Bendrovės marketingo direktorius Romas Kondrotas 15min pasakojo, kad prasidėjus krizei įprastinių užsakymų sumažėjo apie 50 proc.

„Nors pagrindinė mūsų veiklos sritis – metalo apdirbimas, dalį mūsų gamybos sudaro plastiko gaminiai. Kai pamatėme, kad rinkoje yra poreikis apsauginiams skydeliams, šiek tiek persiorientavome ir pradėjome juos gaminti. Kai esi nedidelis, žiūri, kas vyksta rinkoje, o mūsų gamyba tokia, kad labai greitai galime persiorientuoti“, – kodėl įmonės gaminių paletę papildė nauja prekė atskleidė R.Kondrotas.

Polikopija nuotr./Apsauginiai skydeliai
Polikopija nuotr./Apsauginiai skydeliai

Pradėjusi apsauginių skydelių gamybą „Polikopija“ įkūrė internetinę parduotuvę ir pradėjo juos pardavinėti. R.Kondrotas, kaip ir I.Spudienė, taip pat tikisi, kad šio produkto paklausa išaugs švelninant Lietuvoje karantiną.

„Apsauginių skydelių gamyba mūsų įmonei nėra panacėja, bet tai sritis, kuri duoda kažkiek kvėpuoti“, – pridūrė R.Kondrotas.

Beje, pašnekovas pasakojo bandęs dalį pagamintų apsauginių skydelių padovanoti medikams, tačiau pirmieji bandymai tai padaryti paskambinus į poliklinikas ir savivaldybę buvo nesėkmingi.

Apsauginių skydelių gamyba mūsų įmonei nėra panacėja, bet tai sritis, kuri duoda kažkiek kvėpuoti, – sako R.Kondrotas.

„Buvome nusiteikę ir paremti, bet tai per daug sudėtinga. Gal ne tiems žmonėms paskambinau. Visi labai užsiėmę, pasakė, kad centralizuotai perka. Jei atnešei – padavei, gal ir tiktų toks variantas, bet jei pasakai, kad norėtum perdavimo aktą pasirašyti, iš karto sudėtingiau, nes reikia žmogaus, kuris tai galėtų padaryti. Tačiau, jei reikia papildomų pastangų dovanoti, pasidaro papildomas darbas“, – apie sunkumus norint paremti pasakojo R.Kondrotas, pridūręs, kad ir toliau ieškos, kam galėtų paaukoti apie šimtą ar porą šimtų skydelių.

Gamina ir baldininkai, ir mokslininkai

Į apsauginių veido skydelių gamybą persiorientavo ir Kauno baldų gamybos ir prekybos įmonė „Medienos era“, per dieną gebanti pagaminti po 1000 tokių priemonių, ir Kretingoje veikianti plastikinės taros gamintoja įmonė „Terekas“, kuri iš Švedijos gavo užsakymą sukurti tokius skydus. Kretingiškiai pasirengę šiuos gaminius tiekti ir Lietuvos rinkai.

„Tereko“ nuotr./„Tereko“ sukurti skydeliai
„Tereko“ nuotr./„Tereko“ sukurti skydeliai

Tuo tarpu „Robotikos mokykla“ sukūrė atvirą brėžinį plastikinių apsauginių skydelių gamybai medikams, slaugos namams ir kitoms organizacijoms.

Kovo pabaigoje VGTU „LinkMenų fabrikas“ kartu su „LaserTrio“ ir reklamos agentūra „Idėjos grafika“ pagal šiuos brėžinius turimais lazeriais per vieną savaitgalį išpjovė 2300 vienetų apsauginių kaukių medikams. Tiesa, iniciatyvinės kūrėjų grupės žaliavų atsargos greitai pasibaigė, tačiau į pagalbą atskubėjo plastikinių plėvelių ir kamštelių gamintoja „Retal Baltic“, pasiūliusi plastiko.

Planuojama, kad iš „Retal Baltic“ žaliavų daugelis Lietuvos techninės kūrybos grupių ir būrelių, koordinuojamų VGTU „LinkMenų fabriko“, pagamins per 60 tūkst. skydelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius