Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar gali būti – viskio taurelė už 1500 Lt?

Kauno senamiestyje prieš beveik metus duris atvėręs vienintelis Lietuvoje viskio baras „W 1640“ spėjo užsitarnauti šio gėrimo mėgėjų simpatijas. Jūsų dėmesiui pateikiame interviu su vienu iš baro įkūrėjų, tikru viskio žinovu Šarūnu Karaliumi.
Šarūnas Karalius
Šarūnas Karalius / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Straipsnis Viskis

– Papasakokite šiek tiek plačiau apie savo organizuojamas degustacijas?

– Viskio kultūra yra jauna mūsų šalyje, tad vienintelio Lietuvoje viskio baro „W 1640“ vienas iš tikslų yra šio tauraus gėrimo ir su juo susijusios kultūros propagavimas. Mūsų baras nėra skirtas tik profesionalams ar įgudusiems viskio mėgėjams. Greičiau atvirkščiai. Mes visada stengiamės žmones supažindinti su plačiu viskio skonių pasauliu. Juk ne veltui viskio turime per 170 rūšių :)

Viena iš tokių pažinčių formų yra mūsų rengiamos degustacijos. Jų metu ragaujame 4-5 rūšis viskių, aptariame jų skonių  skirtumus. Išeina taip, kad susipažindamas su viskio istorija, neišvengiamai sužinai ir apie Škotijos, Airijos, JAV istoriją.

Degustacija – tai nėra viskio „mauktelėjimas“. Daugelį nustebina, kiek daug apie viskį galima pasakyti iš jo aromato, spalvos, to kaip jis nuteka taurės sienelėmis. Net ir viskio skonis skirstomas į kelis „etapus“. Norint tai pažinti, nereikia pirkti butelio viskio. Užtenka tiek, kiek įpilame į specialias degustacines taureles.

– Kokias pastebite lietuviško skonio tendencijas? Kuo lietuviškas skonis skiriasi nuo tų šalių, kuriose viskio tradicijos yra gilios?

– Lietuviškas viskio mėgėjas nori stiprių emocijų, todėl renkasi stipriai išreikštus skonius. Moterys atranda amerikietiškus burbonus, kurie turi tik jiems būdingo saldumo ir vanilės prieskonių.

Vyrų tarpe turime ekstremalių, dūminių viskių mėgėjų ratą. Šių viskių gamybos metu – o gaminami jie daugiausiai atšiaurioje Škotijos Ailos saloje – salyklas yra kaitinamas durpėmis, kurių dūmas ir suteikia šį egzotinį prieskonį.

Didelio pasisekimo sulaukė pasaulyje itin populiarus, o mūsų bare tik prieš metus pristatytas kokteilis. Tai viskis maišytas su imbieriniu limonadu ir paskanintas griežinėliu laimo.

– Daugelis su viskio kultūra menkai tesusipažinusių lietuvių nežino, kuo skiriasi maišyti ir salykliniai viskiai. Ar galėtumėte trumpai nusakyti šį skirtumą?

– Salyklinis viskis tai vien tiktai iš miežių salyklo, itin tyro vandens ir mielių, išimtinai tik vienoje distilerijoje pagamintas produktas. Šio viskio skonis dažnai būna labai išraiškingas.

Tuo tarpu maišytas viskis yra gėrimas, kurio gamyboje gali būti naudojamas keletas viskių, taip pat – iš kitų grūdinių kultūrų gaunamas spiritas. Viskiai, kurie yra naudojami maišyto viskio gamyboje, gali būti skirtingo amžiaus ir pagaminti skirtingose distilerijose.

Salyklinis viskis yra tauresnis, bet tuo pačiu gerokai brangesnis. Vėlgi tai nereiškia, kad maišytas viskis yra blogesnis, nes sukuriama begalė jų rūšių, besiskiriančių skoniu. Maišymo meistrai – viena iš svarbiausių ir brangiausiai apmokamų profesijų viskio pasaulyje. Maždaug 90% visame pasaulyje parduodamo šio gėrimo sudaro maišytas, ir tik apie 10% – salyklinis viskis.

Prieš ragaujant tokį viskį, pirmiausia reikia nusiteikti, kad stebuklo neįvyks. Jums tikrai neišaugs sparnai.

– Žinome, jog esate aplankę nemažai distilerijų skirtingose šalyse. Pasakokite šiek tiek apie tai? Kas paliko didžiausią įspūdį?

– Viena įsimintiniausių išvykų buvo į viskio daryklą Korko grafystėje, Airijoje. Buvo pakviesti žmonės, dirbantys viskio srityje iš viso pasaulio. Tai viskio ekspertai, žmonės rašantys apie viskius ir panašiai.

Turėjome vienos dienos seminarą, kurio metu mus itin smulkiai supažindino tiek su šios gamyklos istorija, tiek ir su distiliavimo paslaptimis. Itin įdomu buvo pamatyti milžiniškas sandėliavimo patalpas, kuriose 500 litrų statinės sustatomos net septyniomis eilėmis į viršų, ar susipažinti su distilerijos statinių meistru. Šis žmogus jau penktos kartos, dirbusios tą patį darbą, palikuonis. Tai reiškia, kad tose pačiose pareigose dirbo dar jo proprosenelis. Štai kas yra tradicija viskio pasaulyje! Gal kam nors atrodys, kad tapti statinių meistru yra gana paprasta, bet tai užtrunka nuo 10 iki 15 metų. Panašiai, kaip medicinos studijos, ar ne?

– Neseniai dalyvavote didžiulėje viskio parodoje Londone. Ką naujo sužinojote ir pamatėte ten?

– Tai kasmetinė, didžiausia Senajame Žemyne paroda „Whisky Show 2011“. Kasmet į Londoną suvažiuoja viskio mėgėjai, bei gamintojai iš viso pasaulio. Tai puiki vieta paragauti ir susipažinti su iki šiol neragautais viskiais, o įdomiausia – akis į akį pabendrauti su jų gamintojais. Malonu, kad šią parodą atranda ir lietuviai – sutikome gerą dešimtį besidominčiųjų iš Lietuvos.

Žinoma vienas svarbiausių šios parodos privalumų yra tas, kad lankytojai turi proga paragauti itin senų ir retų viskių. Tokių viskių kaina pasaulio baruose gali siekti nuo 200 iki 500 ar net daugiau litų už taurelę.

– Londone Jums teko ragauti net 70 metų senumo viskio „Glenlivet“. Kiek kainuoja toks viskis ir ar jis yra vertas savo kainos? Kaip galėtumėte apibūdinti šio viskio skonį? Ar menkai teįgudęs viskio žinovas sugebėtų pajausti šio viskio išskirtinumą?

– Šis viskis yra vienas iš kelių seniausių pasaulio viskių, šiuo metu esančių rinkoje. Natūralu, kad tiek metų brandintų viskių nėra daug. Pirmiausia, reikia tikro meistriškumo, kad tiek metų bręsdamas viskis išlaikytų puikias skonio savybes. Kitas dalykas yra tai, kad viskiui bręstant statinėse, kasmet per medieną išgaruoja iki 2% gėrimo. Tai vadinama „angelų dalimi“.

Tad visai nenuostabu, kad Glenlivet 70 YO  viskio į prekybą buvo išleista tik 100 butelių – tiek viskio teliko statinėje! Butelio kaina viršija 50 tūkst. litų. Tai beprotiški pinigai, bet daugiau tokio viskio niekad nebebus. Jis yra unikalus ir atsiranda žmonių, norinčių ir galinčių sumokėti už šį unikalumą.

Prieš ragaujant tokį viskį, pirmiausia reikia nusiteikti, kad stebuklo neįvyks. Jums tikrai neišaugs sparnai :) Tačiau šio viskio skonis yra tikrai unikalus, švelnus ir išskirtinis.

– „Viskio baras“ pateko į „Whisky Malt Yearbook 2012“. Ką tai reiškia barui?

– „Whisky Malt Yearbook 2012“ – tai kasmetinė viskio pasaulyje itin laukiama knyga. Tai tarsi metinis geriausių pasaulio tenisininkų reitingo paskelbimas. Tai tarsi viskio pasaulio enciklopedija, kuri atnaujinama kasmet.

Džiugu, kad naujausiame leidinyje minimas ir Lietuvos vardas. Straipsnyje, skirtame naujoms viskio rinkoms, yra aprašomas ir mūsų bei jūsų viskio baras „W 1640“. Džiugu, kad puikiai įvertintas unikalus  mūsų viskių meniu, kuris, pasak „Whisky Malt Yearbook 2012“ apžvalgininko vertinimo, nenusileidžia Londono ar  Edinburgo viskio barams.

Artimiausia degustacija „Maišytas viskis prieš salyklinį“ lapkričio 9 diena, trečiadienį 19 valandą. Bilietų teirautis bare (Kurpių g. 29, Kaunas), arba telefonu 8 657 53440.

Pavadinimas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius