-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar koronavirusas iš Kinijos gali atkeliauti su siuntomis: „AliExpress“ ir Lietuvos pašto atsakymai

Sparčiai plintantis koronavirusas gali paveikti ir prekių siuntimąsi iš Kinijos – pirkėjai gali sumažinti užsakymų skaičių. Todėl „AliExpress“ puolė raminti, kad per siuntas šis virusas negali atkeliauti, Lietuvos paštas taip pat papildomai netikrina siuntų iš Kinijos, tačiau atsiranda specialistų, tvirtinančių, kad viruso likučiai ant daiktų siuntiniuose gali būti, jei juos lietė kosėjęs arba čiaudėjęs žmogus, užsikrėtęs virusu.
Darbo diena Lietuvos pašte
Darbo diena Lietuvos pašte / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nuo viso siuntinių srauto, keliaujančio per Lietuvos paštą, 64 proc. sudaro siuntos iš Kinijos. Lietuvos pirkėjai yra pamėgę kiniškas elektroninės prekybos platformas, pavyzdžiui, „AliExpress“. Lietuvos paštas kol kas nesiima jokių veiksmų dėl šių siuntinių.

Situaciją kol kas stebi

„Siuntos nėra kažkaip dezinfekuojamos ar papildomai tikrinamos, išskyrus įprastas muitinės procedūras, kurias atlieka pati Muitinė. Pagal mūsų turimą informaciją, Kinija dezinfekuoja papildomai oro uostus, geležinkelių stotis“, – 15min teigė Lietuvos pašto atstovė Aušra Kurtkutė.

15min nuotr./Klaipėdos centrinio pašto skyrius iš istorinio pastato Liepų gatvėje perkeltas į naujas patalpas Herkaus Manto gatvėje.
15min nuotr./Klaipėdos centrinio pašto skyrius iš istorinio pastato Liepų gatvėje perkeltas į naujas patalpas Herkaus Manto gatvėje.

Paštas teigia situaciją stebintis. „Turime operatyvius informacijos perdavimo kanalus tiek per patį Kinijos paštą, tiek per Pasaulinę paštų sąjungą. Jeigu bus nustatyta grėsmė, kad virusas gali keliauti ir per siuntas, paštinės sistemos subjektai greičiausiai visame pasaulyje imsis veiksmų“, – teigė A.Kurtkutė.

Paštas netikrina siuntose esančio turinio. Siuntos, gabenamos oro transportu, yra tikrinamos oro uoste logistikos terminaluose, ar jose nėra pavojingų ir draudžiamų siusti daiktų, medžiagų.

Yra ir įspėjančių nuomonių

„AliExpress Rossija“ išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigia, kad nėra rizikos, jog virusas gali būti pernešamas per siuntas.

Kompanijos pranešime teigiama, kad siuntos keliauja jūra ar oru 10–30 dienų, o išsiuntimo punktuose Kinijoje yra imtasi visų būtinų priemonių.

„Scanpix“ nuotr./„Aliexpress“
„Scanpix“ nuotr./„Aliexpress“

Tiesa, Rusijos muitinė pranešė, kad visos siuntos ir bagažas iš Kinijos yra tikrinamas nuodugniai ir tai yra papildomos priemonės, įvestos po to, kai pradėjo plisti virusas.

Rusijos leidinys „Izvestija“ cituoja virusologą Michailą Čelkanovą, kuris tvirtina, kad teorinė galimybė pervežti virusą vis dėlto yra. „Maži viruso lašeliai, kurie plinta per kosėjimą ir čiaudėjimą, gali nusėsti ant daiktų paviršiaus ir žmogus, liesdamas jį, gali užsikrėsti“, – sakė mokslininkas.

Todėl jis pataria iš Kinijos gautas prekes nuplauti. Tiesa, kiti kalbinti mokslininkai tuo abejoja ir teigia, kad virusas ant paviršiaus galėtų būti gyvybingas tik keletą valandų, o tikimybė apsikrėsti juo tada, kai jis pasiekia prekės užsakovą po savaitės, yra labai maža.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius