Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar smarkiai pabrangtų „iPhone“, jei juos gamintų JAV?

JAV prezidentu išrinktas Donaldas Trumpas teigė sieksiantis, kad kompanija „Apple“ savo garsiuosius „iPhone“ telefonus gamintų šioje šalyje, o ne Kinijoje. Naujienų portalas dw.de nusprendė pasiaiškinti, kaip tokiu atveju pakistų šių išmaniųjų telefonų kaina.
„iPhone 7“ telefonas „Apple“ parduotuvėje Pekine
„iPhone 7“ telefonas „Apple“ parduotuvėje Pekine / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Apple“ tiek „iPhone“, tiek kitų savo produktų koncepciją plėtoja savo būstinėje Kupertino mieste, Kalifornijoje. Būtent čia dirba didžioji dalis iš bendrovės 116 tūkst. viso etato darbuotojų – inžinieriai, dizaineriai, programuotojai ir rinkodaros ekspertai. Be to, visose JAV veikia 268 „Apple“ parduotuvės, kuriose taip pat pluša nemažai žmonių.

Vis dėlto patys „iPhone“ gaminami Kinijoje, kaip ir „Apple“ konkurentų išmanieji telefonai. Dienos šviesą jie išvysta didžiulėse gamyklose žemyninėje Kinijoje, kurių daugumą valdo dvi Taivane įsikūrusios kompanijos – „Foxconn“ ir „Pegatron“. Bendrai paėmus abi šios firmos per metus pagamina 200 mln. vienetų „iPhone“ telefonų.

Savo priešrinkiminėse kalbose D.Trumpas sakė, kad „Apple“ produktų gamyba JAV sukurtų daugybę naujų darbo vietų šioje šalyje ir padėtų „šalį vėl paversti didžia“.

Kaip šaltinis teigė Japonijos naujienų portalui asia.nikkei.com, birželį „Apple“ paprašė „Foxconn“ ir „Pegatron“ išnagrinėti telefonų gamybos JAV tikimybę. „Foxconn“ atsakymo amerikiečiai sulaukė, tačiau „Pegatron“ jį pateikti atsisakė argumentuodami, kad yra susirūpinę dėl gerokai didesnių sąnaudų.

„iPhones“ gamyba JAV reikštų, kad kaina galėtų išaugti daugiau nei dvigubai“, – teigė tas pats šaltinis.

Šiuo metu „Apple“ parduotuvėse 32 gigabaitų atminties „iPhone 7” kainuoja 649 dolerius (616 Eur).

Bendrovės „IHS Markit“ duomenimis, vieno išmaniojo „Apple“ telefono gamybos kaštai atsieina 225 dolerius. Į šią sumą įeina ir penkių dolerių išlaidos darbo jėgai.

„Jeigu „iPhone“ būtų surenkamas JAV (nors kai kurios dalys ir būtų atgabenamos iš kitų šalių), tai prie gamybos reiktų pridėti apie 30–40 dolerių. Kai kas iš šios sumos tektų darbo jėgos išlaidoms, o kai kas padengtų papildomas logistines sąnaudas“ – sakė Sirakūzų universiteto profesorius Jasonas Dedrickas.

„Jeigu telefono dalys būtų gaminamos JAV ir ten būtų būtų surenkama, tai prie vieno telefono pagaminimo pridėtų mažiausiai 80–90 dolerių. Papildomas išlaidas padengtų klientai, mokėdami didesnę kainą, arba „Apple“ galėtų amortizuoti dalį kaštų ir uždirbti mažiau.“

J.Dedrickas netiki, kad visiškas gamybos perkėlimas būtų prasmingas, kadangi tiek trumpuoju, tiek ilguoju laikotarpiais būtų neįmanoma sukurti tokios pačią gamybos infrastruktūros JAV, kuri galėtų pagaminti šimtus milijonų „iPhone“ telefonų kasmet.

Kinijos privalumas tas, anot J.Dedricko, kad dauguma išmaniųjų telefonų kūrėjų gamybą perkėlė į šią šalį ir naudojasi tais pačiais tiekėjais, pavyzdžiui, pasirūpindami vertingaisiais metalais, išgaunamais Kinijos kasyklose.

Be to, ekspertams abejones ir kelia ir tai, ar gamybos perkėlimas į JAV iš tiesų sukurtų daug naujų darbo vietų, kadangi šioje šalyje gamyba vis labiau automatizuojama. Net Kinijoje, kur algos žemos, bet nuolat kyla, jau pasigirsta kalbų apie didesnį robotų vaidmenį prekių surinkimo procese.

„Didžiausiais laimėtojais taptų „Apple“ konkurentai, kurie, likdami Kinijoje, turėtų didelį pranašumą sąnaudų prasme“, – įsitikinęs J.Dedrickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius