Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 22 /15:11

Ar kalbos apie trečiąją COVID-19 bangą vėl nukels verslų atlaisvinimą?

Statistikos departamentas nustebino politikų ir ekspertų bendruomenę, paskelbęs, kad Lietuvoje prasideda trečioji koronaviruso plitimo banga. Prie Vyriausybės veikianti ekspertų taryba pirmadienį turėtų aptarti vėl viršun pradėjusią kilti susirgimų kreivę, tačiau jos nariai ragina neskubėti su išvadomis apie būtinybę stabdyti svarstymus dar labiau laisvinti karantiną ar atšaukti anksčiau priimtus sprendimus atverti dalį verslų.
„Lynų kelias“ Druskininkuose
„Lynų kelias“ Druskininkuose / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Anksčiau Vyriausybės atstovai teigė, kad Ministrų kabinetas šią savaitę svarstys dar labiau švelninti karantiną, tad ar kalbos apie trečiąją bangą gali vėl nukelti planus toliau laisvinti verslus Lietuvoje?

Dalis stebėtojų sukritikavo Statistikos departamento teiginį, jog „panašu, kad pradedame trečiąją pandemijos bangą“.

Vis dėlto Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto dekanė Ramunė Kalėdienė sako, kad jei ne trečia banga, tai „bangelė“ tikrai matyti.

„Jeigu žiūrime į grafiką, tai galėtume vadinti trečia bangele, – 15min sakė profesorė. – Tikrai pasikeitė kryptis, sulėtėjo atvejų mažėjimas“.

RamuneKalediene_DID
RamuneKalediene_DID

Vis dėlto Ekspertų taryboje prie Vyriausybės dirbanti mokslininkė pridūrė, kad anksčiau ar vėliau tikėjosi šiek tiek ūgtelėsiančio susirgimų COVID-19 skaičiaus.

Statistikos departamentas savo pranešime teigė, kad išvadą apie trečiąją bangą daro dėl nemažėjančių naujų paros koronaviruso atvejų ir išaugusios teigiamų diagnostinių tyrimų dalies.

„Šis dėsningumas vyksta jau visą savaitę, tačiau dabar nebekelia abejonių“, – teigiama pranešime.

Vis dėlto specialistai dabartinių rodiklių kol kas nedramatizuoja.

„Negalėčiau pasakyti, kad tai yra esminio lūžio momentas“, – 15min sakė kitas Ekspertų tarybos narys, LSMU Sveikatos vadybos katedros profesorius Mindaugas Stankūnas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Mindaugas Stankūnas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Mindaugas Stankūnas

Išvados – po savaitės?

Ekspertų taryba pirmadienį popiet turėtų aptarti pasikeitusią tendenciją COVID-19 statistikoje.

Vis dėlto kažin, ar tai nuves prie drastiškų sprendimų į vieną ar kitą pusę.

Visose šalyse, kur karantinas trunka labai ilgai, prasideda žmonių nuovargis nuo ribojimų ir tie svyravymai vyksta.

„Aš manau, kad po savaitės galėsime tą dalyką pasakyti aiškiau“, – sakė M.Stankūnas.

R.Kalėdienė teigia, kad valdant pandemiją kreivės svyravymai yra neišvengiami ir jie nebūtinai yra susiję su vienokiu ar kitokiu sprendimu laisvinant karantino ribojimus.

„Vis tiktai galvočiau, kad panikuoti ar pulti į didžiulį nerimą mums tikrai dar nereikia“, – kalbėjo profesorė.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

„Visose šalyse, kur karantinas trunka labai ilgai, prasideda žmonių nuovargis nuo ribojimų ir tie svyravymai vyksta“, – pridūrė visuomenės sveikatos specialistė.

Ji taip pat siūlo luktelti savaitę prieš darant toliau siekiančias išvadas.

„Nulio atvejų“ tikėtis naivu

R.Kalėdienė mano, kad dabartiniai skaičiai neturėtų stabdyti svarstymų toliau laisvinti karantiną ir leisti veikti verslui, jeigu sergamumo statistika atitiks Vyriausybės patvirtintą laisvinimo strategiją.

„Turime išmokti gyventi su virusu. Naivu tikėtis, kad turėsime nulį atvejų, verslai bus visą laiką uždaryti, o mūsų bendravimas ir judėjimas bus ribojami“, – kalbėjo profesorė.

VIDEO: Viceministras V.Jurgutis: verslų atverti per anksti negalime dėl žmonių sveikatos, bet negalime ir per vėlai – dėl verslo sveikatos

Pasak jos, valdyti pandemiją padeda ne tik karantinas, bet ir aiškus testavimas, profilaktinio testavimo įdiegimas, aiškus ir drausmingas apsaugos priemonių naudojimas bei vakcinacijos plėtra.

„Kai mokėsime itin greitai lokalizuoti židinius, juos užgesinti ir išlaikyti vietoje, gyvensime geriau. Tikrai manau, kad turime turėti aiškų planą, kad kuo mažesniais nuostoliais grįžtume į gyvenimą“, – tvirtino R.Kalėdienė.

Vis dėlto ji teigė, kad toleranciją viruso plitimui tiesiogiai lemia sveikatos priežiūros įstaigų apkrova – jeigu hospitalizacija vėl imtų sparčiai augti, karantiną tektų vėl griežtinti.

Eilėje prie leidimo veikti laukia daug kas.

Ekspertų taryboje dirbantis Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis 15min sakė kol kas nenorintis vertinti, ar Lietuvoje prasidėjo trečioji COVID-19 banga.

Vis dėlto jis perspėjo, kad karantinas tiek švelninamas, tiek griežtinamas turi būti siekiant „nesukelti staigaus efekto“. Anot jo, tai leistų išvengti COVID-19 atvejų skaičiaus svyravimo.

A.Romanovskis taip pat ragino keičiant karantino sąlygas vadovautis aiškiais kriterijais, o ne priiminėti sprendimus „iš lubų“, kai vienam ar kitam sektoriui leidžiama atsidaryti tik dėl to, jog šis stipriau paspaudžia.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Romanovskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Romanovskis

„Eilėje prie leidimo veikti laukia daug kas ir kiekvienas neteisingas sprendimas ar neįvertintas jo rezultatas lemia, kad nusikelia ir tų veiklų, kurioms atsiverti bus leidžiama paskutinėms, atidarymas“, – teigė verslo atstovas.

Kaltinti verslo „nebūtų teisinga“

Ekspertai teigia, kad kol kas anksti spręsti, kas lėmė COVID-19 atvejų šoktelėjimą.

„Aš tiesioginių priežasčių šiuo metu nerasčiau“, – sakė profesorius M.Stankūnas.

Pasak jo, tai turbūt nėra nulemta praėjusią savaitę atvertų grožio salonų ir dalies parduotuvių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Stankūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Stankūnas

„Netiesioginė priežastis galėtų būti tie pastaruoju metu viešojoje erdvėje buvę pasvarstymai, kad karantino priemonės yra neveiksmingos, nereikalingos ar perteklinės. Gal tai sukėlė žmonių skepsį apie tam tikras priemones ir žmonės pradėjo į jas ne taip rimtai žiūrėti“, – tvirtino ekspertas.

Jo kolegė R.Kalėdienė irgi neskuba su išvadomis.

„Nepulčiau kaltinti mažų parduotuvėlių ar kirpyklų dėl to, kas įvyko. Tai nebūtų teisinga“, – sakė ji.

Prie Vyriausybės veikianti ekspertų taryba rinksis pirmadienį 16 valandą.

Vyriausybė nuo praėjusios savaitės pirmadienio leido teikti grožio paslaugas ir atsiverti parduotuvėms, turinčioms atskirą įėjimą. Slidinėjimo centrai Lietuvoje veikia nuo vasario 2 dienos.

Visi šie verslai buvo užverti gruodžio 16 dieną, kai Vyriausybė dėl rekordinių COVID-19 skaičių Lietuvoje smarkiai sugriežtino karantiną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius