Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjant „Brexit“, dešimtys Londono finansinių technologijų bendrovių renkasi Lietuvą

Nerimaudamos dėl „Brexit“ keliamo neapibrėžtumo, dešimtys finansinių technologijų („fintech“) bendrovių kreipėsi į Lietuvos banką, prašydamos išduoti veiklos licencijas, jos  suteiktų galimybę veikti Europos Sąjungos (ES) rinkoje.
Marius Jurgilas
Marius Jurgilas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Manome, kad iš „fintech“ bendrovių šiemet sulauksime maždaug 100 prašymų“, – naujienų agentūrai AFP antradienį pareiškė Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Centrinio banko duomenimis, Lietuvos „fintech“ sektoriuje jau veikia per 110 licencijas turinčių bendrovių ir pagal jų skaičių Lietuva Europos Sąjungoje nusileidžia tik Didžiajai Britanijai. Dar 61 prašymas svarstomas.

Prašymų antplūdį skatina spartus jų nagrinėjimo procesas ir nuogąstavimai, kad, Didžiajai Britanijai kovo 29 dieną pasitraukus iš ES, Britanijos licencijas turinčios bendrovės gali netekti teisių teikti mokėjimo ar e. pinigų paslaugas ES klientams.

„Įmones, kurioms reikia ES rinkos, „Brexit“ neabejotinai skatina ES valstybėse ieškoti vietų, kur įsikurti ir gauti licencijas“, – pareiškė M.Jurgilas.

Lietuvai jau pavyko pritraukti žinomų tarptautinių įmonių, pavyzdžiui, neseniai savo mokėjimų bendroves Lietuvoje įregistravo JAV interneto milžinė „Google“ ir Didžiosios Britanijos skaitmeninis bankas „Revolut“.

M.Jurgilas pripažino, kad sparčiai augantis šalies „fintech“ sektorius sulaukia „šešėlinės ekonomikos“ dėmesio, tačiau pažymėjo, jog centrinis bankas sustiprino pastangas užkirsti kelią pinigų plovimui. Be kita ko, buvo įkurtas naujas departamentas, kuris rūpinsis e. pinigų rinkos priežiūra, ir palaikomi glaudesni ryšiai su saugumo tarnybomis.

„Dėl asmenų, kurie turi ryšių su mokesčių rojais, Lietuvos centrinis bankas elgiasi itin atsargiai“, – pažymėjo M.Jurgilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius