-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjant Vėlinėms: kapų žvakių infliacija neaplenkė, kiek jos kainuoja šiemet?

Iki Vėlinių likus mažiau nei dviem savaitėms, prekybininkai pastebi, kad populiariausio šios progos atributo – kapų žvakės – pardavimai auga. Nors žvakių neaplenkė infliacija, skaičiuojama, kad jos pabrango 11–23 proc. Didieji parduotuvių tinklai sako, kad žmonių įpročių tai nepakeitė – vienas pirkėjas jų nuperka ir dešimtimis. Žvakių kainos svyruoja nuo 0,49 iki 12,99 euro.
Kapinės Vėlinių išvakarėse
Kapų žvakė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Rimi“ prekybos tinklo komunikacijos vadovė Gabrielė Šerėnienė 15min komentavo, kad visą spalio mėnesį žvakių pardavimai didėja, o piką jie pasiekia paskutinėmis mėnesio savaitėmis. Žvakių, anot jos, nuperkama dešimtimis.

„Nors dėl išaugusių parafino kainų žvakės šiek tiek pabrango, tai pirkėjų įpročių kol kas nepakeitė. Pastebime tendenciją, kad daliai pirkėjų svarbi ne tik kaina, bet ir žvakės ilgaamžiškumas – ieškoma kokybiškų, daug ilgiau degančių žvakių“, – tendencijas įvardijo G.Šerėnienė.

Kainų tendencijos

„Rimi“ atstovė įvardija, kad pigiausios žvakės plastikiniame indelyje kainuoja 0,49 euro, o brangiausios, ilgiausiai degančios žvakės stikliniuose indeliuose įkainotos 3,99 euro.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Rimi“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Rimi“

Tuo metu „Iki“ tinklo komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sakė, kad kapų žvakės šiemet pabrango nuo 11 iki 23 proc. Jų kaina svyruoja nuo 0,89 iki 11,99 euro.

Nors pardavimų tendencijas, pasak V.Budrienės, apibūdinti dar anksti, atstovė nurodė, kad gyventojai Vėlinėms jau po truputį ruošiasi.

„Paprastai žvakių pirkimas prasideda vos tik pasirodžius žvakėms prekybos salėse, maždaug likus mėnesiui iki Vėlinių, tačiau pats pikas stebimas likus savaitei ar kelioms dienoms iki jų. Tad kol kas ankstyva yra sakyti, kaip sekasi pardavimai“, – komentavo V.Budrienė ir pridūrė, kad daugiausia prekybos tinkle nuperkama paprastų žvakių už mažiausią kainą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kapinės
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kapinės

Jai antrino G.Šerėnienė, kuri nurodė, kad jau yra nusistovėjusi tradicija į kapines nešti baltos spalvos žvakes.

„Lietuvių skonis tradicinis, tad net ir švenčių progomis ar namų jaukumui sukurti nuperkama daugiausia baltų, kiek mažiau – raudonų žvakių“, – aiškino G.Šerėnienė.

Ji tvirtino, kad pirkėjai skatinami ieškoti tvaresnių būdų, kaip pagerbti savo mirusius artimuosius, pavyzdžiui, rinktis daugkartines stiklines žvakides su pakeičiamais įdėklais, naudoti daugkartines stiklines žvakides, kurias išvalius ir pakeitus įdėklą bus galima naudoti bent kelerius metus.

„Prognozuojame, kad ateityje turėtų vis labiau populiarėti LED kapų žvakės – taip būtų galima išvengti didžiulio kiekio stiklo ir plastiko atliekų“, – pažymėjo „Rimi“ atstovė.

„Norfoje“ žvakės kainuoja nuo 0,39 iki 12,99 euro. Pirkėjai, pasak tinklo atstovo Dariaus Ryliškio, teikia pirmenybę vidutinio brangumo ir brangesnėms žvakėms.

„Nors tradiciškai aktyviausiai jomis prekiaujama likus kelioms dienoms iki pačių Vėlinių, jau kuris laikas Vėlinėms skirtų prekių pardavimai pastebimai auga. Laukiame, kad ypač augs kapų žvakių įdėklų ir dirbtinių gėlių paklausa“, – sakė D.Ryliškis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Hyper Norfa“ prekybos centras Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Hyper Norfa“ prekybos centras Vilniuje

Tuo metu „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė komentavo, kad žvakių kainos šio tinklo parduotuvėse šiemet svyruoja nuo 0,53 iki 3,99 euro, o kapų žvakių įdėklų kainos siekia nuo 0,65 iki 1,35 euro.

Pardavimų tendencijų L.Skersytė nekomentavo.

„Maximos“ parduotuvėse žvakių kainos svyruoja nuo 0,49 iki 11,99 euro.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kapinės Vėlinių išvakarėse
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kapinės Vėlinių išvakarėse

Pasak „Maximos“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovės Ernestos Dapkienės, pastarųjų metų tendencijos rodo, kad žmonės dažniausiai renkasi nedideles žvakes su skaidriu gaubtu, tačiau paklausios išlieka ir raudonos spalvos indeliuose esančios žvakės. Dalis pirkėjų renkasi religiniais simboliais papuoštas žvakes. Populiarūs yra kapų žvakių įdėklai, kurie naudojami su anksčiau įsigytais daugkartiniais stiklo gaubtais.

Kai kurie atidarė lauko prekybą gėlėmis

Antra populiariausia prekė, skirta kapams puošti, yra gėlės. Tiesa, šias, pasak „Lidl Lietuva“ atstovės, pirkėjai yra labiausiai linkę įsigyti likus savaitei iki lapkričio 1 dienos.

„Populiariausios vis dar išlieka chrizantemos – daugiausiai žemaūgės ir smulkiažiedės. Asortimente taip pat šią savaitę siūlome ir įvairių kapinių priežiūrai tinkamų prekių – grėbliukų, kastuvėlių, maišų lapams surinkti, kompaktiškų ir lengvų gabenti pjūklelių šakoms, gyvatvorių trimerių“, – vardijo L.Skersytė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kapinės Vėlinių išvakarėse
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kapinės Vėlinių išvakarėse

Savo ruožtu „Iki“ šiemet nusprendė šalia 5 parduotuvių Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje atidaryti gyvų gėlių lauko prekybą, kuri bus tęsiama iki lapkričio 1 dienos. Šiose vietose bus prekiaujama įvairių rūšių šviežiomis chrizantemomis, viržiais.

„Norfos“ atstovas įvardijo, kad tarp tinklo siūlomų gyvų gėlių populiariausios yra lietuviškos chrizantemos. Pastarųjų kainos svyruoja nuo 1,19 iki 5,99 euro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius