Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atleidimas iš darbo paskatino pradėti verslą

„Anksčiau nieko nemačiau – ryte į darbą, vakare iš darbo ir namai. O dabar po visą Lietuvą važinėju. Pradėjo darbas patikt“, – sako Mažeikių įmonės „Aurometa“ vadovas Rolandas Auryla, dalyvaujantis SEB banko ir LRT televizijos projekte „Lietuva gali“.
Mažeikiai „Aurometa“
Mažeikiai „Aurometa“ / Stop kadras

Verslauti Rolandas pradėjo ne iš gero gyvenimo. Dvidešimt metų dirbo Mažeikių naftos įmonėje padalinio viršininku, kol vieną dieną jo paslaugų atsisakyta.

„Įmonė buvo automatizuota, sumažėjo žmogaus darbo poreikis. Dirbau vadovaujamą darbą, pats žmonių mažinau, kol „sumažino“ patį“. Pykti Rolandas nepyksta – tokios aplinkybės. Iš 30 jo padalinyje dirbusių žmonių liko tik 12. Du įmonės gamybos barai buvo sujungti į vieną, teko atleisti vieną vadovą. Nors Rolando patirtis buvo didesnė, kolega turėjo mažamečių vaikų, tad pagal įstatymus turėjo pirmenybę išsaugoti darbo vietą.

Įmonė, iš kurios buvau atleistas, tapo verslo partnere. Gyvenimo paradoksais neatsistebi Rolandas.

R.Auryla neslepia, kad netekus darbo pirmi metai buvo sunkūs – nemigo naktys. Tačiau į neviltį nepuolė. Įmonę paliko ne tuščiomis. Gavo daugiau kaip metų atlyginimo dydžio kompensaciją. Dvi dukras auginantis vyras nusprendė šių pinigų nepravalgyti, o didžiąją dalį skirti būsto paskolai grąžinti.

Po kelių mėnesių Rolandas įsidarbino metalo suvirinimo paslaugas teikiančioje įmonėje. Tačiau jau iš pradžių buvo aišku, kad sunkiai besiverčianti bendrovė ilgai negyvuos. Bankrutavo po metų ir vėl Rolandas liko be darbo.

Kurti savą verslą R.Aurylą padrąsino draugai. Pradėti buvo nelengva – iššūkis ne tik pačiam Rolandui, bet ir jo šeimai.

Vadovaujantį darbą daug metų dirbusiam ir ketvirtą dešimtį pasiekusiam vyrui vėl teko imtis juodžiausių darbų.

Stop kadras/Mažeikiai „Aurometa“
Stop kadras/Mažeikiai „Aurometa“

Įkūrė „Aurometą“, siūlančią metalo suvirinimo ir apdailos darbus, tačiau neturėjo nei profesionalių įrankių, nei lėšų, nei darbuotojų. Teko susirinkti tokius padargus, kokius turi namie, ir pasiraitojus rakoves pačiam kibti į darbus. Pirmieji užsakymai buvo ekskavatorių ir kitų didžiųjų mašinų remontas.

Ironiška, tačiau gelbėjimo ratą sunkiai galą su galu suduriančiai bendrovei metė buvęs R. Aurylos darbdavys. Didelis užsakymas iš Mažeikių nafos padėjo „Aurometai“ tvirčiau atsistoti ant kojų.

„Įmonė, iš kurios buvau atleistas, tapo verslo partnere“, – gyvenimo paradoksais neatsistebi Rolandas.

Pradėjęs su trim darbuotojais, šiandien R. Auryla sukūrė 20 darbo vietų, padaugėjus užsakymų, įmonėje triūsia 40 žmonių. Apyvarta jau viršija milijoną. Pernai įmonė uždirbo 200 tūkst. Lt pelno.

„Kai sekasi, darbas tampa malonumas, to net darbu nepavadinčiau.“ Bet atleisti vadžias ir lengviau atsikvėpti nėra kada. Būtina užsitikrinti žymią ir pastovią plėtrą, kad vieną dieną neišnyktum iš rinkos žemėlapio. R. Auryla turi ambicingų planų išauginti įmonę iki 100 darbuotojų ir teikti paslaugas ES, taip pat užkariauti vis didesnę Lietuvos rinkos dalį.

Stop kadras/Mažeikiai „Aurometa“
Stop kadras/Mažeikiai „Aurometa“

„Konkurencija didžiulė ir ne visuomet sąžininga, sunku laimėti konkursą stambiems užsakymams. Laimi tie, kurie siūlo mažiausią kainą, tačiau patys tų darbų neatlieka, o samdo kitus. Maža to, vėluoja atsiskaitymai, net jeigu pingai iš ES fondų“, – guodžiasi Rolandas.

Didesni ir daugiau užsakymų leistų R. Aurylos įmonei suktis kitoje orbitoje, – pripažįsta pagalbos ranką verslininkui iš savo krašto tiesiantis iniciatyvos „Lietuva gali“ konsultantas, vienos sėkmingiausių statybos įmonės “Eika” įkūrėjas Robertas Dargis.

Apžiūrėjęs Rolando valdas, įmonių grupės „Eika“ valdybos pirmininkas iškart mato, ką reikėtų keisti ir kam visų pirma derėtų skirti daugiau dėmesio, norint išauginti verslą. Nors R. Auryta virina metalą, o ne verda saldainius, rinkodaros principai, anot patyrusio verslininko, vienodi.

„Šiandien mes galime daryti pačius skaniausius saldainius, bet jeigu mes juos pardavinėsime tik savo bute, sėkmė ateis tikrai negreitai“, – paprastais pavyzdžiais verslo abėcėlę dėsto Robertas Dargis. – „Jeigu išnešime bent jau į kiemą, tikėkim, kad bent keli žmonės juos nusipirks. Jeigu pabandysim gražiai supakuoti ir parduoti miestelio parduotuvėje, dar daugiu žmonių jų nusipirks.“

„Kertiniu dalyku įvardyčiau būtinybę surasti savą nišą, rasti kuo išskirti nuo konkurentų“, – sako Aivaras Čičelis, SEB banko prezidento pavaduotojas, Verslo bankininkystės tarnybos vadovas. Jis siūlo Robertui nekartoti dažnos klaidos, kai stengiamasi atsikąsti tiek, kiek neapžioji. – „Šiandien pasaulyje tiek produktų ir paslaugų, kad laimi turbūt tie, kurie orientuojasi į siauresnę nišą ir joje stengiasi būti patys geriausi.“

Kaip tapti geriausiu ir į kokios spalvos popierių suvynioti „Aurometos“ siūlomas paslaugas ir gaminius, kad prie jų rikiuotųsi užsakovų eilė?

Neįtikėtinos verslo sėkmės istorijos SEB banko ir LRT televizijos projekte „Lietuva gali“ nuo rugsėjo mėn. Tai realybės dokumentikos laida, kurioje didžiausią patirtį turintys verslo lyderiai ir banko ekspertai pataria pradedantiems verslininkams, kaip išvengti klaidų ir pasiekti geriausių rezultatų.

Daugiau informacijos apie šį projekto dalyvį www.aurometa.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius