-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atlyginimą keičia į geresnį įmonės mikroklimatą

Praėjusią savaitę Lietuvoje buvo išrinkti geriausi 2013 metų darbdaviai, vertinant jų veiklo kultūrą. Vis dažniau Lietuvoje vartojamas terminas „organizacijos klimatas“, reiškiantis sąlygų visumą, kuri lemia darbuotojų produktyvų darbą. Šiuolaikinėms įmonėms svarbus ne tik pelno siekimas ir gerėjantys finansiniai rezultatai. Atsakingiems įmonių vadovams suprantama, kad verslo sėkmės pagrindas – motyvuota ir organizuota komanda.
„PocketFilms“ dirbtuvės
Darbas / „PocketFilms“ nuotr.

Žmogaus studijų centro prezidentas sako, kad yra daug tyrimų, siejančių vadovavimo stilių ir organizacijos sėkmę. Remiantis jais galima teigti, kad organizacijos finansiniai rezultatai iki 30 proc. priklauso nuo organizacijos klimato. Klimatas 50-70 procentų priklauso nuo vadovavimo stiliaus. Pasak G.Chomentausko vadovo elgesys yra vienas iš svarbiausių veiksnių lemiančių organizacijos klimatą. Neigiamai jį veikia vadovai, kurie linkę autoritariškai nurodinėti, vadovai kurie statydami save pavyzdžiu nuolat ragina savo darbuotojus. Teigiamai veikia vadovai turintys aiškų ateities vaizdą, tie, kurie linkę artimai bendrauti, bendradarbiauti su savo pavaldiniais.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus taip pat mano, kad vyraujanti psichologinė atmosfera turi didelę įtaką įmonės sėkmingumui. „Tai sieju su darbuotojų motyvacija, kuri yra bene pagrindinis veiksnys sėkmingai ir pelningai įmonės veiklai užtikrinti. Vadovai privalo turėti specialių įgūdžių komandai suformuoti, „užkrėsti“ juos siekti bendrų tikslų,“ – sako V.Sutkus.

Psichologas G.Chomentauskas teigia, kad vadovas turi padėti matyti darbuotojams jų darbo vertę ir išlaikyti pagarbų santykį su jais, taip pat suteikti matymą, kad visi organizacijos darbuotojai yra partneriai.

Kiekvienam darbdaviui yra svarbu motyvuoti darbuotoją ir sukurti tinkamą darbui atmosferą.  „Svarbu, kad kiekvienas darbuotojas matytų savo kasdieninio darbo prasmę ir prisiimtų atsakomybę už tai ką daro. Iš čia gimsta ir pasitenkinimas darbu, ir atsparumas nesėkmėms,“ – sako psichologas.

Klaidingausias darbdavio ar personalo vadovo elgesys yra kuomet jis perdėtai asmeniškai susireikšmina, elegiasi savanaudiškai, nepagrįstai kritikuoja,  nepagarbiai elgiasi.  Klaidinga manyti kad darbuotojus motyvuoja tik pinigai. Šią dažną klaidą pastebi ir Lietuvos verslo konfederacijos vadovas Valdas Sutkus. „Dažnai manoma, kad darbuotojus motyvuoja tik atlyginimas. Tačiau tyrimai sako ką kitą. Man įsiminė vienos užsienio konsultacijų bendrovės tyrimas, kuris labai aiškiai parodė, kad darbuotojai svarbiausiu ir labiausiai motyvuojančiu veiksniu darbe laiko pagarbą, antroje vietoje pagal svarbą – darbo turinį, o trečioje – santykius su bendradarbiais ir įmonės mikroklimatą.  Nors visi linkę minėti finansinę motyvaciją, tai yra atlyginimą, tačiau šios apklausos duomenimis,  darbo užmokestis atsidūrė šeštoje vietoje,“ – sako V.Sutkus.

Pasak leidyklos „Eugrimas“ vadovo Sauliaus Petrulio, prie gero organizacijos klimato ypač prisideda ir knygų skaitymas. „Sėkmingiausios Lietuvos įmonės jau seniai suprato paprastą tiesą – knygos yra efektyviausia ir lengviausiai pasiekiama darbuotojo asmeninio ir profesinio tobulėjimo priemonė. Knygos leidžia sužinoti apie įmonės puoselėjamas vertybes, surasti bendrų temų pokalbiams su kolegomis. Mūsų įmonėje yra tradicija kiekvienam naujokui padovanoti po vieną ar dvi knygas, kurios geriausiai atspindėtų įmonės vertybes. Tokiu būdu kuriame bendrumo su naujuoju kolektyvu jausmą, suteikiame galimybę dalintis tarpusavyje savo mintimis ir įžvalgomis, nes kolegos tas knygas jau būna skaitę“, – teigia verslo, profesinę ir akademinę literatūrą leidžiančios leidyklos vadovas.

Gerą organizacinį klimatą turinčios ir puoselėjančios įmonės šiais metais pirmą kartą turėjo progą tai pademonstruoti., Siekiant stiprinti Lietuvos įmonių mikroklimatą, gerinti darbuotojų ir darbdavių santykius, ugdyti darbuotojų lojalumą, komandinę dvasią Lietuvos verslo konfederacija iniciavo projektą „Aš myliu savo įmonę“.  Proejkto metu, net 61 Lietuvos įmonės darbuotojai prispažino, kad jiems gera jų darbovietėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius