-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsisveikinant su Symbian

Praėjusį mėnesį NOKIA pristatė savo naujausią išmanųjį telefoną N9 – pirmąjį aparatą jutikliniu ekranu, kuris veikia MeeGo platformos pagrindu. Taigi savo gaminamų išmaniųjų telefonų ateities su Symbian nebesieja net NOKIA. Išskirtinį dizainą ir naujoviškas technologijas sujungęs gaminys akivaizdžiai liudija, kad išmaniųjų telefonų rinkoje Symbian ateitis labai abejotina.
Symbian
Symbian
Temos: 1 Tele2

Vasarį pagrindine platforma savo išmaniesiems telefonams NOKIA pasirinko Windows 7. Nors apie visišką Symbian atsisakymą nebuvo net užsiminta, tarp eilučių buvo galima nesunkiai perskaityti, kad su Symbian NOKIA nežais ilgiau, negu telefonai su Windows 7 atsidurs ant prekystalių.

Balandį suomių milžinės kėslai atsikratyti Symbian tapo daugiau nei akivaizdūs – šios sistemos plėtrą kartu su 3000 savo darbuotojų NOKIA perdavė atskirai kompanijai – „Accenture“.

Ir vis dėlto, Symbian išlieka ir, ko gero, dar ilgai išliks sėkmingai funkcionuojančia sistema daugelyje senesnės kartos mobiliųjų telefonų.

Dar paskutinį 2010 m. ketvirtį Symbian buvo industrijos lyderė, užimanti 36, 6 proc. rinkos palyginti su Android‘u, turinčiu 25,5 proc. Pagrindinė šios sistemos populiarumo priežastis akivaizdi. Tai – unikalus adaptavimo lankstumas; ją galima puikiai pritaikyti tiek ekonominės klasės, tiek elitiniams aukščiausios kategorijos aparatams.

Symbian OS pagrindu veikia kompanijų Ericsson, Panasonic, Siemens AG, Nokia ir Sony Ericsson gaminami telefonai. Šios sistemos fanai, atrodo, nė nemano atsisakyti Symbian, nes puikiai išmano jos privalumus palyginti su pvz., Android.

Na, o vartotojams ši sistema priimtina dėl savo praktinių savybių. Symbian veikia išimtinai su ARM architektūros procesoriais, kurie dėl savo energijos taupymo savybių šiuo metu dominuoja mobiliųjų įrenginių rinkoje.

Nesigilinant į sistemos kūrimo istoriją pakaks paminėti, kad naujausia jos versija v9.4 pasirodė 2007 m. ir yra skirta telefonams su jutikliniais ekranais – pasak kūrėjų, programas paleisti ji padeda iki 75 proc. greičiau.

Symbian operacinė sistema buvo sukurta ribotus resursus turintiems mobiliems įrenginiams – tai ir lemia daugelį esminių jos bruožų. Symbian labai taupiai naudoja įrenginio operatyvinę atmintį ir labai sumažina galimų klaidų tikimybę. Taupant energiją centrinis procesorius gali būti pristabdomas, kai įvykis nėra tiesiogiai apdorojamas.

Tai leidžia žymiai pailginti įrenginio baterijos gyvavimo laiką. Dar vienas svarbus Symbian išskirtinumas – daugiafunkciškumas. Paprastai kalbant, jei naršydami internete sulaukiate telefono skambučio, galite ramiai atsiliepti – naršyklės turinio neprarasite.

Nors galingos operacinės sistemos įprastai nėra atsparios virusų atakoms, Symbian nuo jų apsaugota pakankamai gerai: programėlės izoliuotos nuo pagrindinės operacinės sistemos, o taip pat viena nuo kitos.

Nors Symbian programėlių kūrėjai nesėdi rankų sudėję, nemokamų yra prikūrę ne tiek ir daug. Tad šia prasme vytis kitas sistemas jai darosi vis sunkiau – tiek kiekybe, tiek kokybe.

Na, bet jei iki šiol apskritai nebuvote mobiliojo telefono programėlių mėgėjas ir turite telefoną su Symbian operacine sistema, pradėkite kad ir nuo penkių populiariausių. Šiuo metu intensyviai dirbama plėtojant geografinės lokacijos nustatymo (GPS) programas – jos padės paslaugų teikėjams ir kitoms organizacijoms bei įmonėms skelbti vartotojams tik atrinktą, jų buvimo vietoje aktualią informaciją.

Pabaigai – praktinis patarimas besinaudojantiems šia operacine sistema. Jei telefonas ėmė strigti, tai gali būti ženklas, kad jame įdiegta per daug programėlių, naudojančių telefono operatyvinę atmintį.

Pirmiausiai patikrinkite aktyvias programas ir uždarykite tas, kurių nenaudojate, antra – ištrinkite tas, kurių nenaudojate apskritai arba naudojate labai retai. Galiausiai gali padėti universalus metodas – tiesiog perkrauti telefoną.

O kokia operacinė sistema nusipelno daugiausiai jūsų simpatijų?
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius