-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Augintinių ėdalą gaminančioje gamykloje – tvarūs sprendimai ir ambicingi ateities planai

„Kormotech“ – tarptautinė ukrainiečių kapitalo įmonė, gyvuojanti jau nuo 2003 m. Ukrainoje, o 2020 m. gamybą pradėjusi ir Lietuvoje, Kėdainiuose, kuria itin aukštos kokybės maistą katėms ir šunims bei gali didžiuotis ir tuo, kad yra tarp geriausių lyderių visame pasaulyje.
„Kormotech“ gamykloje – išskirtiniai tvarūs sprendimai, naudingi aplinkai
„Kormotech“ gamykloje – išskirtiniai tvarūs sprendimai, naudingi aplinkai / „Kormotech“ nuotr.

Šiuo metu įmonė deda didžiules pastangas ir tvarumo srityje bei gali pasigirti efektyviais ir ilgalaikiais sprendimais, kurie prisideda prie aplinkos puoselėjimo ir saugojimo bei kokybiško produkto kūrimo.

Apie tai kalbamės su „Kormotech“ vyr. inžinieriumi Modestu Rauchu, kuris sako, kad džiaugiasi galėdamas pasidalinti naujausiomis energijos išteklių tausojimo pažangomis 2020-aisiais Lietuvoje atidarytoje itin modernioje, automatizuotoje, 4,5 tūkst. kv. metrų ploto užimančioje gamykloje.

„Kormotech“ nuotr./Vyr. inžinierius Modestas Rauchas
„Kormotech“ nuotr./Vyr. inžinierius Modestas Rauchas

„Įmonėje esame įsipareigoję siekti tvarumo ir mažinti ekologinį pėdsaką, todėl kruopščiai ieškome būdų, kaip taupyti energiją ir optimizuoti savo išteklius“, – dalinasi specialistas.

Taupo dujų ir vandens išteklius

Kėdainiuose esančioje gamykloje daug dėmesio skiriama energijos vartojimo efektyvumo didinimui, kuris turi įtakos gamybos procesams.

„Dėl novatoriškų bendrovės „Steriflow“ sprendinių padarėme didelę pažangą šioje srityje. Sterilizacijos proceso pradžioje kaitiname produktą karštu vandeniu, o ne garais. Taip sumažinome dujų suvartojimą ir pagerinome bendrą energijos vartojimo efektyvumą. Šis pokytis sutaupė tiek dujų, tiek vandens išteklių“, pasakoja įmonės atstovas.

„Kalbėdami apie vandenį, mes pripažįstame jo, kaip vertingo mūsų gamybos ištekliaus, svarbą. Bendradarbiaudami su „Steriflow“ kompanija įdiegėme autoklavuose pakartotinio vandens panaudojimo principą. Tokiu būdu po sterilizacijos ciklo vanduo neišleidžiamas į kanalizaciją, o efektyviai panaudojamas pakartotinai kitame produkto sterilizacijos etape. Ši sistema sumažino vandens sąnaudų kiekį išlaikant aukštus kokybės ir saugos standartus“, – tęsia M.Rauchas.

Specialistas priduria, kad vertinant visos gamyklos sąnaudas, didžiuojasi, kad labai sumažėjo dujų suvartojimas įmonėje.

„Sutaupėme dujų maždaug 12–15 proc. per mėnesį, o vandens per tą patį laikotarpį sumažėjo nuo 200 iki 300 m³. Dujų taupymas vien autoklavuose pasiekė 30–35 proc. Šie patobulinimai yra ne tik naudingi aplinkai, bet ir ekonomiškai produkto gamybai“, – pabrėžia vyr.inžinierius.

Ateityje ambicingi planai

Elektros energija – viena iš svarbiausių energetinių resursų įmonėje, todėl šiuo metu kuriami ambicingi planai, kaip kuo daugiau tvarumo įnešti ir šioje srityje.

„Turime tikrai ambicingų planų. Dar šiemet įmonės teritorijoje ketiname įrengti beveik 700 kW galios saulės elektrinę. Jos dėka ketiname sugeneruoti apie 650 MWh elektros energijos per metus. Energija bus tiesiogiai panaudota šlapio gyvūnų ėdalo gamybai. Galime drąsiai teigti, kad vienas iš svarbiausių tikslų – siekti ekologiškesnės, tvaresnės ateities“, – akcentuoja M.Rauchas.

„Kormotech“ nuotr./„Kormotech“ gamykloje – išskirtiniai tvarūs sprendimai, naudingi aplinkai
„Kormotech“ nuotr./„Kormotech“ gamykloje – išskirtiniai tvarūs sprendimai, naudingi aplinkai

Tačiau tai ne vieninteliai įmonės planai – Ukrainoje šiuo metu įmonė turi 2 gamyklas: sauso ir šlapio ėdalo, o Lietuvoje gaminamas šlapias augintinių ėdalas. Kaip teigia įmonės atstovai, šiuo metu Lietuvoje pagaminama iki 20 000 tonų ėdalo per metus. Kadangi augintinių ėdalo poreikis vis auga, ir šiuo metu jo nepagaminama tiek, kad būtų užtikrinti rinkos poreikiai, 2024–2028 m., 4 etapais bus statoma dar vieną šlapio ėdalo gamykla, į kurią planuojama investuoti 60 milijonų eurų bei sukurti 200 papildomų darbo vietų. Pasak įmonės atstovų, planuojama, kad pirmoji naujos gamybos linija galėtų startuoti jau 2025-aisiais metais.

„Kormotech“ įmonė ne tik mato Lietuvą kaip puikią vietą verslo planų įgyvendinimui ir plėtrai, bet ir skiria daug dėmesio gyvūnų gerovei: remia gyvūnų prieglaudas, padeda benamiams augintiniams rasti namus ir mylinčius šeimininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius