-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bandymas atsigriebti ar srautų reguliavimas: kai kurie prekybininkai šiandien dirbs iki vidurnakčio

Trečiadienį Lietuvoje įsigaliojant draudimui dirbti ne maisto prekių parduotuvėms, lietuviai paskutines dienas šturmuoja prekybos vietas. Dalis parduotuvių pirmadienį ir antradienį pailgino darbo laiką – kai kurios dirba iki 23 valandos ar net vidurnakčio. Nors toks žingsnis sulaukė visuomenės veikėjų pasipiktino, prekybininkai tikina, kad taip siekia išsklaidyti pirkėjų srautus.
Paskutines dienas dirbanti parduotuvė „Depo“
Paskutines dienas dirbanti parduotuvė „Depo“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Visos didžiausios statybinių medžiagų, remonto ir sodo prekių parduotuvės, kurios dėl sugriežtinto karantino nuo trečiadienio užvers duris, pirmadienį ir antradienį nutarė pailginti savo darbo laiką. Duris prekybininkai atvėrė nuo 7-8 valandų, o užvers 21-24 val.

Visose „Moki veži“ parduotuvėse darbo laikas prailgintas viena valanda – didžiosios parduotuvės dirbs iki 21 valandos, mažesnės – iki 20 val. ar 19 val.

Informuojame, kad gruodžio 14 ir 15 dienomis keičiamas šių parduotuvių darbo laikas: ➡️ Vilniuje (P. Lukšio g.,...

Posted by Senukai on Monday, December 14, 2020

Tinklo „Senukai“ feisbuko puslapyje skelbiama, kad darbo laikas taip pat ilginamas – vienos parduotuvės veikia nuo 8 iki 23 valandos, kitos – nuo 8 iki 21 valandos.

Depo
Depo

O ilgiausiai iš visų pastarąsias dvi dienas dirba „Depo“ – jis duris atveria net 7 valandą ryto, o užvers – tik vidurnaktį.

15min fotografai jau pirmadienį užfiksavo minias gyventojų, prieš draudimų įsigaliojimą plūstančių į parduotuves – stovėjimo aikštelėse sunku surasti laisvą vietą, o prie įėjimų matyti prasilenkiantys būriai pirkėjų.

Teigia, kad vadovaujasi Vyriausybės rekomendacija

Prekybos tinklų sprendimai pailginti darbo laiką papiktino ir žinomus visuomenės veikėjus, feisbuke raginančius gyventojus neplūsti į parduotuves.

„Prekybininkai net ir katastrofos akivaizdoje žaidžia dvigubus žaidimus – ragina žmones būti sąmoningais ir neiti į parduotuves, bet įkala nuolaidas kūčiukams ar prailgina šios dienos parduotuvių laiką. Ir tai veikia – šį vakarą pamatysime prie prekybcentrių Kingo romanų vertą veiksmą. Ir supranti, kad beveik niekas čia nepadės“, – feisbuke rašė žurnalistas Andrius Tapinas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Andrius Tapinas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Andrius Tapinas

Tuo tarpu prekybininkai tvirtina, kad darbo laiką prailgino vadovaudamiesi Vyriausybės rekomendacija ir siekdami išsklaidyti srautus.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė 15min tvirtino negalinti komentuoti atskirų įmonių sprendimų, tačiau atkreipė dėmesį, kad karantino nutarime yra rekomendacija prekybininkams ilginti darbo laiką.

„Rekomendacija teisės akte yra, tačiau sprendimus priima kiekvienas prekybininkas individualiai ir mes, asociacija, jų nevertina, neaptarinėjame ir nederiname“, – pabrėžė R.Vainienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Vainienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Vainienė

Įmonės „Makveža“, valdančios prekybos tinklą „Moki veži“, marketingo vadovė Eglė Gružauskienė 15min taip pat tvirtino, kad įmonė darbo laiką pailgino atsižvelgdama į Vyriausybės rekomendaciją.

„Siekdami sudaryti sąlygas pirkėjams saugiai apsipirkti parduotuvėse prieš uždarymą bei vadovaudamiesi Vyriausybės priimta rekomendacija darbo laiką viena valanda prailginome visose „Moki veži“ parduotuvėse”, – teigė prekybos tinklo atstovė.

Ekspertai: žmonės turi suprasti, kad situacija rimta

Medicinos ekspertai nesiima vertinti prekybininkų sprendimo prailginti darbo laiką prieš įsigaliojant veikti draudimams, tačiau apeliuoja į parduotuves apgulusių gyventojų sąmoningumą.

„Mūsų ekspertų grupės nuomonė yra ta, kad bet kokie susibūrimo taškai, jei žmonės yra arti vienas kito, susiję su didesne epidemiologine rizika. Geriau būtų, kad Lietuvos žmonės suprastų, kad kasdien nuo COVID-19 numiršta 30 žmonių ir kad tų mirčių būtų kuo mažiau, reikia apriboti savo kontaktus. Aš manau, kad žmonės turėtų suprasti, kad rizika labai didelė ir situacija labai rimta“, – 15min sakė profesorius Vytautas Kasiulevičius.

Geriau būtų, kad Lietuvos žmonės suprastų, kad kasdien nuo COVID-19 numiršta 30 žmonių, – pabrėžė prof. V.Kasiulevičius.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vytautas Kasiulevičius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vytautas Kasiulevičius

Tuo tarpu profesorius Saulius Čaplinskas 15min pabrėžė, kad gyventojams trūksta informacijos.

„Ar virusas plinta, kad eina žmonės į parduotuvę, ar dėl to, kad elgiasi nesaugiai? Kada bus saugiau – kada turės platesnę galimybę, ilgesnį laiko tarpą, didesnės erdves? Tie, kas priima sprendimą, turi išaiškinti. Jei pasako, ką reikia daryti, todėl turi išaiškinti, kodėl taip reikia elgtis. Jei matome, kad žmonės elgiasi ne taip, kaip tikėjomės, reikia galvoti, ką tie žmonės, kurie priėmė sprendimą, padarė ne taip, o ne sakyti, kad žmonės nesupranta. Pirmiausia, reikia komunikuoti“, – pabrėžė ekspertas.

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 1432 nauji koronaviruso atvejai, pranešė Statistikos departamentas. Mirė dar 38 žmonės. Iš viso šalyje patvirtinti 96 452 COVID-19 atvejai. 41 665 žmonės pasveiko nuo ligos, 53 501 – serga.

Vyriausybė sekmadienį nutarė sugriežtinti karantiną ir nuo trečiadienio, gruodžio 16 dienos, uždaryti daugumą šalies parduotuvių – galės dirbti tik maisto, vaistinės, veterinarijos, optikos ir ortopedijos prekių parduotuvės. Turguose ir kitose viešose prekybos vietose veiks tik maisto prekių skyriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius