Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naktinių barų vadovai sumišę: apie darbo laiko trumpinimą tik girdėjo, bet jokio sprendimo dar negavo

Praėjusią savaitę Vyriausybė nutarė nuo šio pirmadienio sutrumpinti barų ir maitinimo įstaigų darbo laiką iki 24 val. Nors sprendimas turi įsigalioti jau nuo šiandien, barų savininkai teigia iki šiol negavę jokio rašto, tokio įsakymo nėra ir tarp viešai skelbiamų operacijų vadovo sprendimų. Todėl kai kurie barai pirmadienį greičiausiai veiks ir po vidurnakčio. Stringa ir popierinis lankytojų registravimas. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija tikina, kad nurodymas įrašytas Vyriausybės nutarime.
Paskutinis penktadienis prieš barų veiklos apribojimus
Paskutinis penktadienis prieš barų veiklos apribojimus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kai kurie populiarūs Vilniuje naktiniai barai greičiausiai veiks ir po vidurnakčio, nors Vyriausybė praėjusį trečiadienį nutarė trumpinti maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų darbo laiką.

Sprendimo dar nematė

Šių įstaigų veikla bus vykdoma nuo 7 iki 24 valandos. Nauja tvarka turi įsigalioti pirmadienį, spalio 26-ąją, tačiau ją dar turi paskelbti operacijų vadovas. Sprendimai skelbiami viešai čia, bet apie naktinio darbo ribojimus nieko nėra.

Vilniaus naktinio aljanso pirmininkas Markas Adamas Haroldas 15min sakė, kad barai iki šiol nėra gavę jokio rašto, kuris įpareigotų laikytis naujos tvarkos.

„Apie tai ką tik kalbėjome su aljanso nariais ir taip, nieko negirdėjome. Nežinome, kas ir kaip vyks. Kaip visada, eilinį kartą Vyriausybė nesugebėjo komunikuoti, ką nusprendė. Esame tuo labai nepatenkinti. Veryga kažką sako spaudos konferencijoje, antraštės išeina, ir mes nežinome, ką daryti“, – sakė jis.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Markas Adamas Haroldas
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Markas Adamas Haroldas

Ir išties, tarp Operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimų nėra jokio nurodymo maitinimo įstaigoms dirbti iki 24 val. Pateiktas tik nurodymas registruoti klientus.

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija baksnoja pirštu spalio 21 dienos Vyriausybės nutarimą.

„Viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų, lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų ir totalizatorių punktų veikla vykdoma nuo 7 iki 24 valandos“, – rašoma nutarimo 4.1.3. papunktyje.

VIDEO: „Mažasis penktadienis“ su Marku Haroldu: kas nutiks vidurnaktį užsidarius Vilniui?

Prašo valdžios nuosekliai komunikuoti

M.A.Haroldo teigimu, prieš porą mėnesių Aljanso nariai dalyvavo pasitarime su Sveikatos apsaugos ministerija. Jame buvo pabrėžta, jog Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja informaciją teikti nuosekliai, aiškiai ir laiku.

„Galime pasiruošti, suprasti, kad nebūtų jokių klausimų, ką daryti ir ko ne. Tai sakėme jau prieš du mėnesius. Jie atsakė, kad visą informaciją viešina labai aiškiai ir kiekvieną penktadienį po Vyriausybės posėdžio dedama aiškiai visa informacija. Jie to nepadarė. Kalbame apie žmonių sveikatą. Čia yra Sveikatos apsaugos ministerija. Kada ji apsaugos sveikatą? Tai labai svarbus klausimas“, – kalbėjo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Paskutinis penktadienis prieš barų veiklos apribojimus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Paskutinis penktadienis prieš barų veiklos apribojimus

M.A.Haroldas piktinosi, kad nors pirmadienį planuota, jog įsigalios ši tvarka, įmonės dar nežino nei ką daryti su darbuotojais, nei apskritai kaip dirbs.

„Absurdas. Kodėl ministras gali spręsti kažką per vėlai? Informacija turi būti skelbiama aiškiai. Kodėl aš turiu atsakyti į tokius klausimus žiniasklaidoje? Įsivaizduojat? Čia yra absurdas. Kalbame ne tik apie ekonomiką, o apie žmonių sveikatą“, – tikino jis.

Prie situacijos pripratę

O baro „7 fridays“ vadovas Arūnas Zubinas į visą situaciją žiūri pakankamai ramiai.

„Skaitome informaciją ir paprastai vadovaujamės tuo, kas yra paskelbta. Ar šiandien paskelbė ir paskelbs, negaliu atsakyti, bet ruošiamės dirbti iki 12 valandos. Jeigu nebus paskelbta, dirbsime ilgiau“, – sakė jis.

A.Zubino teigimu, daugiau problemų barams kelia ne darbo laiko ribojimai, o pati COVID-19 plitimo situacija bei žmonių baimė.

„Srautai yra, nesvarbu iki 12 ar po 12 sumažėję kokius 4 kartus. Ar dar kažką pridės draudimas dirbti po 12 valandos? Kažkiek taip. Bet didžiajai daliai maitinimo įstaigų tai nebus problema. Nors yra įstaigos, kurios specializuojasi naktiniame darbe, taip, jiems tai sukels didelių problemų“, – aiškino baro savininkas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arūnas Zubinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arūnas Zubinas

Be to, A.Zubinas tikino jau pripratęs prie to, kad valdžia informaciją teikia pavėluotai.

„Iš pradžių buvo sunku suprasti, ko iš mūsų norima. Viena spaudoje, kol susirandi, kur parašyta, kas pasikeitė, ir atsekti pasikeitimą dviejuose tekstuose buvo labai sunku. Bet taip dirbame jau pusę metų, pripratę jau. Pradžioje tai buvo labai keista, dabar rutina pasidarė ta supratimo, žinojimo stoka. Esame pripratę taip dirbti“, – 15min pasakojo pašnekovas.

Įsakymo niekur neranda

Vilniaus baro „Piano Man“ valdytojos įmonės „BrandFood“ vadovas Saulius Galdikas taip pat 15min patvirtino, jog nurodymo dirbti iki 24 valandos nėra gavę ir jo niekur neranda. Tačiau skelbta, kad šią savaitę karantiną ketinama įvesti ir dar į „raudonąją“ zoną įtrauktose savivaldybėse, kuriose išaugo sergamumas: Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų, taip pat Vilniaus, Širvintų, Šilalės, Trakų ir Telšių rajonų savivaldybės.

Jei Vilniuje bus įvestas karantinas, S.Galdiko teigimu, baras dirbs iki 24 valandos. Jei ne, ketinama dirbti kaip įprasta.

„Tokio įsakymo arba teisės akto nerandame, todėl manome tiesiog, kad tokio ir nėra. Kita vertus, jei Vilnius pateks į karantino zoną, tai reiškia, kad galios karantino taisyklės, kurios ir riboja darbą iki 24 val. Jeigu toks sprendimas būtų, dirbsime iki 24 valandos, jeigu netyčia tokio sprendimo nebūtų, tai kito sprendimo nežinome, išskyrus viešus pasisakymus per spaudos konferencijas, bet teisės aktų nėra. Eilinį kartą. Yra kaip yra. Kalbama viena, paskui daroma arba nepadaroma“, – dar prieš paskelbiant, kad sostinėje nuo trečiadienio bus įvedamas karantinas, sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Galdikas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Galdikas

S.Galdikas tokį valdžios elgesį vadina negarbingu.

„Turime darbuotojus, verslus ir iš principo nežinome, kaip elgtis. Pasidarome susirinkimą, kuriame konstatuojame, kad nežinome, ką toliau daryti, nes nežinome, kas mūsų laukia. Taip ir gyvename“, – 15min sakė jis.

Nuo rugpjūčio barams siūlo registravimo sistemą

Be to, nuo spalio 26 įsigaliojo reikalavimas registruoti laisvalaikio, pramogų, viešojo maitinimo ir kitų vietų lankytojus. M.A.Haroldas 15min pasakojo kartu su Danieliu Visocku, kuris programavo sistemą, Vilniaus naktiniam aljansui rugpjūtį sukūrę sistemą „InBar“.

„Dar rugpjūtį sukūrėme tą sistemą ir sakėme ministerijai, kad padarytų kažkokią registravimo priemonę, kad visi galėtų atsekti savo klientus, jeigu būtų atvejai. Ministerija pasakė, kad nereikia. Restoranų asociacija argumentavo, kad čia per sudėtinga ir to nereikia. Turime virš 350 klientų, kurie naudojasi ta sistema, ir esame registravę virš 35 tūkst. registravimų. Sistema veikia“, – 15min tikino jis.

Sistemos naudojimosi principas paprastas. Atėjus į maitinimo įstaigą reikia nuskanuoti QR kodą arba rašyti trumpąją SMS žinute „ESU“ su baro trumpu kodu.

123RF.com nuotr./Telefono programėlė
123RF.com nuotr./Telefono programėlė

Gavę savo registracijos patvirtinimo žinutę lankytojai turi parodyti ją įstaigos darbuotojams.

„Jūsų informacija bus saugoma tik 21 dieną ir bus perduota atsakingoms valstybinėms institucijoms tik patvirtinto COVID-19 viruso židinio atveju“, – teigiama sistemos naudojimo instrukcijoje.

Žmonės nenori registruotis

Vilniaus savivaldybė prieš savaitę susitarė su sostinės barais ir restoranais, o šie įsipareigojo laikytis griežtesnių saugumo priemonių tam, kad būtų užkirstas kelias koronavirusui plisti. Vienas iš susitarimo punktų – patariama registruoti visus lankytojus ir išsaugoti jų telefono numerį 21 dieną, kad židinio atsiradimo atveju būtų galima pateikti duomenis Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Paskutinis penktadienis prieš barų veiklos apribojimus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Paskutinis penktadienis prieš barų veiklos apribojimus

„7 fridays“ vadovas A.Zubinas 15min sakė nelaukęs Vyriausybės nutarimo ir šią tvarką pradėjęs taikyti nuo praėjusio trečiadienio. Tiesa, iš pradžių pamėginta duomenis rinkti popieriniu būdu po 21 dienos juos naikinant, tačiau to atsisakyta po dienos.

„Tai labai neefektyvu. Iškart nusprendėme, kad niekada taip nedarysime. Per didelė našta. Dar reikia įkalbėti kiekvieną, kad pasirašytų, o srautas nėra toks, kad būtų trys staliukai, – vienas atėjo, kitas išėjo. Neproporcingai didelis srautas pro šalį einančių žmonių ir negali spėti jų visų sugaudyti.

Tada susikūrėme mini programėlę savo, kur nuskenavęs [kodą klientas] užsiregistruoja mūsų „Google“ paskyroje, kad jis čia lankėsi, ir po kurio laiko ištrinsime duomenis. Dabar atsirado nauja programėlė, kurios dar nematėme, bet ja visi barai siūlo naudotis, pažiūrėsime, kas ten yra“, – kalbėjo jis.

Tačiau, A.Zubino teigimu, barai susidūrė su kita problema – žmonės nenori registruotis, nes dėl vieno apsilankymo jiems ir jų artimiesiems bus liepta izoliuotis. Baro vadovo nuomone, dėl to kentės sąžiningai dirbantis ir klientus saugantis verslas.

„Vien tai, kad prašome palikti informaciją, daug žmonių atgraso. Šioje vietoje laimės tos maitinimo įstaigos, kurios nusižengia šiam įsakymui. Jie susirinks visą srautą, nes ten neprašys duomenų“, – 15min tikino pašnekovas ir pridūrė, kad jei asmuo nesutinka pateikti savo duomenų, į vidų jo tiesiog neįleidžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius