-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baudžiamojoje byloje dėl „Maximos“ griūties Rygoje paskelbti pirmi įtariamieji

Latvijos policijai antradienį paskelbus, kad tiriant baudžiamąją bylą dėl 2013-ųjų pabaigoje įvykusios Rygos prekybos centro „Maxima“ griūties buvo sulaikyti keli įtariamieji, šalies generalinis prokuroras Erikas Kalnmejeras trečiadienį pareiškė, kad kol kas įtariamiesiems kaltinimai nepareikšti, nes byla dar neperduota prokuratūrai.
Maxima griūtis Rygoje
„Maximos“ griūtis Rygoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kaltinimai baudžiamojoje byloje kol kas niekam nepareikšti, dabar du asmenys yra paskelbti įtariamaisiais. Prokurorai pateikia kaltinimus, kai byla perduodama prokuratūrai baudžiamajam persekiojimui vykdyti. Du minėti asmenys vadovaujantis Baudžiamuoju kodeksu paskelbti įtariamaisiais dėl statybos taisyklių pažeidimų, sukėlusių pastato griūtį ir sunkius padarinius – žmonių žūtį“, – Latvijos visuomeninei televizijai sakė E.Kalnmejeras.

Generalinės prokuratūros vadovas pridūrė, kad policija turi remtis įstatymais, kurie galiojo tuo metu, kai įvyko tragedija. Pasak E.Kalnmejero, tai yra tik pirmieji asmenys, įvardyti įtariamaisiais dėl Zuolitūdės tragedijos, nusinešusios 54 žmonių gyvybes, ir greitai bus paskelbta daugiau įtariamųjų pavardžių. Jis pabrėžė, kad kiti asmenys nepamiršti ir neturėtų lengviau atsikvėpti.

„Patvirtinu, kad tai yra tik du pirmieji asmenys, paskelbti įtariamaisiais. Procesas bus tęsiamas, įtariamųjų skaičius augs. Bus įvertinta kiekvieno fizinio ir juridinio asmens atsakomybė. Asmenys bus įtraukti į baudžiamąją bylą, kai bus pakankamai įrodymų jų kaltei pagrįsti. Jokių neteisėtų veiksmų nebus“, – sakė generalinis prokuroras.

Procesas bus tęsiamas, įtariamųjų skaičius augs, – sakė generalinis prokuroras. 

Latvijos policija antradienį pranešė, kad baudžiamojoje byloje dėl 2013 metų lapkričio 21 dieną įvykusios griūties Rygos Zuolitūdės rajone esančiame pastate, kuriame buvo įsikūręs prekybos centras „Maxima“, įtariamaisiais paskelbti du asmenys.

Inžinieriaus statybininko Ivaro Sergeto, kuris buvo sugriuvusio prekybos centro konstruktorius, advokatas Andrejus Zveisalniekas BNS sakė, kad jo klientas antradienį buvo suimtas. I.Sergetas yra vienintelis įmonės „HDN Grupa“ valdybos narys. Teismas taip pat leido areštuoti Andrį Gulbį, kuris atliko prekybos centro „Maxima“ ekspertizę. Be to, priimtas sprendimas areštuoti vieno juridinio asmens turtą.

„Tikimės per du mėnesius baigti tyrimą ir tuomet perduosime visą medžiagą prokuratūrai“, – sakė policijos atstovas spaudai Tomas Sadovskis. „Viena iš kitų „įtariamųjų“ yra įmonė. Teismas spręs, ar ji bus nubausta, tarp galimų bausmių yra likvidavimas arba bauda iki 36 mln. eurų“, – pridūrė jis.

Prekybos centras, kuriame buvo įsikūrusi parduotuvė „Maxima“, priklauso nekilnojamojo turto bendrovei „Homburg“, o jį pastatė bendrovė „Re&Re“ pagal architektų kontoros KUBS projektą. Pastato eksploatacija pradėta 2011 metų pabaigoje.

Didžiausias Baltijos šalyse mažmeninės prekybos tinklas „Maxima Group“ po nelaimės atleido iš pareigų „Maxima Latvija“ valdybos pirmininką Gintarą Jasinską. Tuometis premjeras Valdis Dombrovskis prisiėmė politinę atsakomybę dėl visą šalį sukrėtusios nelaimės ir atsistatydino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius