-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl panaikintų premijų sukilę „Achemos“ darbuotojai pikete piktinosi išmokėtais dividendais

„Pavagia darbuotojų pinigus, bet į kalėjimą nesėda. Kas?“, „NE darbo užmokesčio mažinimui“, „Nenoriu pašalpos, noriu algos“, – tokiais ir panašiais šūkiais pirmadienio rytą įmonės „Achema“ ir koncerno „Achemos grupė“ vadovus pasitiko trąšų gamintojos „Achemos“ darbuotojai, pirmą kartą surengę protesto akciją.
Jonavoje piketavo bendrovės "Achema" darbuotojai
Jonavoje piketavo bendrovės „Achema“ darbuotojai

Konfliktas tarp įmonės vadovų bei darbuotojų kilo po to, kai, anot profesinės sąjungos atstovų, bendrovė nuo birželio 1 dienos vienašališkai sustabdė kolektyvinėje sutartyje numatytas išmokas, kurios daliai darbuotojų sudaro net pusę jų mėnesio atlyginimo.

Turi būti pateikta visa finansinė situacija. O ką darbuotojai mato? Mato, kad praėjusiais metais buvo išmokėta dešimtys milijonų dividendų. Tai yra nenormalu, – sakė I.Ruginienė.

Prie bendrovės į protesto akciją pasikeisdami rinkosi kelios dešimtys įmonės darbuotojų, o tie, kurie negalėjo dalyvauti, protesto šūkius iškabino ant savo automobilių.

Reikalauja sugrąžinti premijas

Kaip 15min sakė „Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė, į gatvę piketuoti išėję darbuotojai tikisi, kad bus išgirsti, o ne maitinami pažadais.

„Žmonėms tiesiog trūko kantrybė. Visi nori dirbti ir užsidirbti, ir negali būti taip, kad darbdavys, kai nori moka, o kai nori – nemoka“, – kalbėjo B.Daškevičienė.

Birutė Daškevičienė
Birutė Daškevičienė

B.Daškevičienė sakė žinanti, kad šiuo metu bendrovės rezultatai yra prasti, tačiau iš praktikos žinoma, kad metų pabaigoje yra skaičiuojamas ne nuostolis, o pelnas.

Darbuotojai reikalauja jiems sugrąžinti premijas, kurių nutarta mokėti dalį, taip pat sugrąžinti atostogų premijų mokėjimą.

„Visi laukia, kaip išsispręs konfliktas, kai kurie žmonės protestuodami pasiryžę išeiti iš įmonės, tačiau jei išeis geri specialistai, darbininkai, tai nebus gerai niekam“, – kalbėjo B.Daškevičienė.

Kaip sakė „Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė, per pastarąsias dvi savaites šeši žmonės paprašė nemokamų atostogų, dar šeši nutarė išeiti iš darbo.

„Nors tai nėra dideli skaičiai, tačiau iki šiol per savaitę ar dvi tokių skaičių nebūdavo“, – kalbėjo B.Daškevičienė, teigdama, jog jau kelerius metus „Achema“ nėra minima kaip vienas geriausių darbdavių.

Deklaruoja nuostolį, o skaičiuoja pelną

Inga Ruginienė, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė teigė, jog tai, kad įvyko „Achemoje“, yra precendento neturintis įvykis.

„Įmonė vienašališkai nutraukė kolektyvinę sutartį. Mes esame be galo nustebę, dar niekas nėra išdrįsęs to padaryti. Kad neįvyktų konfliktai, prieš išleidžiant vieną ar kitą įsakymą reikia kalbėtis su darbuotojais“, – teigė I.Ruginienė.

I.Ruginienės teigimu, žmonės, dirbantys „Achemoje“, nieko nežino – jų niekas nekviečia prie bendro stalo pokalbio.

„Turi būti pateikta visa finansinė situacija. O ką darbuotojai mato? Mato, kad praėjusiais metais buvo išmokėta dešimtys milijonų dividendų. Tai yra nenormalu. Darbuotojai kuria pridėtinę vertę ir sukuria pelną, kurį vėliau akcininkai pasidalina. Mes ir turime investuoti į darbuotoją“, – kalbėjo profsąjungos atstovė.

Kalba apie įmonės sustabdymą

Su protestuojančiais achemiečiais susitikę įmonės generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas ir koncerno „Achemos grupė“ generalinis direktorius Linas Sabaliauskas kvietė diskusijas tęsti ne gatvėje, taip pat kalbėjo apie nedžiuginančias perspektyvas ir net – įmonės veiklos sustabdymą. Apie tai praėjusią savaitę buvo užsiminusi ir pagrindinė „Achemos“ akcininkė Lyda Lubienė.

„Problemų yra ne tik „Achemai“, bet ir visiems trąšų gamintojams, gamtinių dujų kaina pasaulinėje rinkoje yra išaugusi lyginant su pernai metais daugiau nei 30 procentų, o trąšų kainų lygmuo yra panašus.

Jonavoje piketavo bendrovės „Achema“ darbuotojai
Jonavoje piketavo bendrovės „Achema“ darbuotojai

Kiek tęsis ši krizinė situacija, sunku pasakyti, tai priklausys nuo dujų kainų. Pasauliniai gamintojai taip pat yra sumažinę apimtis“, – kalbėjo R.Miliauskas.

Pasak bendrovės „Achema“ vadovo, pernai įmonė iš pagrindinės savo veiklos turėjo apie 8 mln. eurų pelno, tačiau šiemet prognozuojamas minusas. Pernai bendrovė „Achema“ išmokėjo 10 mln. eurų dividendų.

„Šiemet generuosim labai didelį minusą. Jei toliau taip, gali būti priimtas sprendimas gamyklą stabdyti“, – teigė R.Miliauskas.

„Jei dujų kaina nusileistų, o trąšų – pakiltų, apie tai nekalbėtume, bet dabar žirklės yra ne mums palankios. Situaciją stebime“, – teigė L.Sabaliauskas.

L.Sabaliausko teigimu, koncernas tikisi, kad situaciją supras ir profsąjungos, ir kai ji pagerės – neišmokėti priedai bus grąžinti.

„Kai bendrovės dirba nuostolingai, premijos visai neturi būti mokamos, nes rezultatų nėra, bet mes, suprasdami darbuotojus ir jų lūkesčius, nusprendėme dalį premijos mokėti“, – kalbėjo R.Miliauskas.

Žada piketus sostinėje

Protestuojantiems achemiečiams R.Miliauskas pažadėjo, kad sustabdyti atostogų priedai bus išmokėti netrukus – įmonė nusprendė šį įsakymą atšaukti ir su darbuotojais atsiskaityti.

Pasak B.Daškevičienės, jei su įmonės ir koncerno vadovais nepavyks rasti bendro sprendimo, piketai persikels į Vilnių.

Profsąjungos atstovų teigimu, taupymui įmonė turi rasti kitų būdų, o ne taupyti darbuotojų sąskaita ir finansinę atsakomybę permesti jiems.

Jonavoje piketavo bendrovės „Achema“ darbuotojai
Jonavoje piketavo bendrovės „Achema“ darbuotojai

Viena iš bendrovės mokestinių naštų – suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymas.

Bendrovė praėjusią savaitę raštu kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį, ūkio, energetikos, finansų, aplinkos bei žemės ūkio ministrus, prašydama numatyti galimybę koreguoti SGD terminalo ir VIAP mokesčių rinkimo tvarką nuostolingu įmonės veiklos laikotarpiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius