-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Bionovus“ pertvarka politikams kelia įtarimų, tačiau prokurorai – ramūs

Koncerno „Icor“ grupės valdomai biokuro tiekėjai „Bionovus“ paskelbus apie ketinimus prisijungti prie ją valdančios Estijos bendrovės ir baigti veiklą, įmonės sandorius tiriantys prokurorai sako, jog tai neturės įtakos tyrimui, tačiau kai kurie teisininkai mano, kad tai apsunkintų dokumentų rinkimą.
Andrius Janukonis ir Linas Samuolis
Andrius Janukonis ir Linas Samuolis / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 1 Icor, UAB

Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis mano, kad toks „Bionovus“ sprendimas gali reikšti, jog bus bandoma išvengti baudų, išsisukti, – čia jis įžvelgia panašumų su Darbo partija, kurios atžvilgiu po reorganizavimo buvo nutraukta „juodosios buhalterijos“ byla.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė BNS sakė juridinio asmens pasikeitimas niekaip nepaveiks bylos eigos.

„Prokuroro (Ugniaus Vyčino – BNS) manymu, „Bionovus“ kaip juridinio asmens pasikeitimas tyrimo niekaip nepaveiks, jis vyks toliau“, – BNS sakė E.Martinonienė.

Įtarimai neskaidria veikla „Bionovus“ tiriami vadinamojoje „Vilniaus energijos“ byloje“.

Užsienyje atsakomybės neatsikratytų

Kai kurie BNS kalbinti teisininkai teigė, kad Lietuvos įmonės perregistravimas užsienio valstybėje neleistų jai išvengti atsakomybės, nes visus įmonės įsipareigojimus bei atsakomybę perimtų užsienyje registruota įmonė. Tačiau, pasak jų, būtų sudėtingiau rinkti dokumentus ar atlikti kratas, jei tyrimas būtų tęsiamas.

Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis mano, kad koncernas „Icor“ stengsis daryti viską, kad išvengtų baudų ir atsakomybės, prisidengdamas neva blogomis verslo sąlygomis Lietuvoje. Be to, jis įžvelgia sąsajų su Darbo partijos veiksmais.

„Galėčiau prognozuoti, kad čia visiškai tikėtina, kad gali būti taip, kaip su Darbo partija, kai partija išliko ta pati, bet susijungė su kažkuo ir neva jau kita partija“, – BNS sakė K.Masiulis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kęstutis Masiulis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kęstutis Masiulis

„Verslas prieš valstybę yra neretai galingesnis ir turi daug daugiau variantų nei mūsų prokurorai. Juk neuždrausi jiems persiregistruoti ar keisti pavadinimo, ar pakeisti savininkus ir dar tris kartus persiregistruoti. Labai jie ten yra gudrūs vaikinai su geležiniais dantimis, kurie šaiposi iš valstybės, iš sąžiningumo“, – pridūrė parlamentaras.  

Visos tos įmonės, kurios gimusios ir kilusios iš „Rubicon“, pasižymi ta savybe, kad jų vadovai yra teisininkai, labai gerai išmano teisę ir turi puikius teisininkus. Aišku, kad jie stengsis kažką padaryti, kad negrėstų baudos, – K.Masiulis.

K.Masiulio manymu, „Icor“ vadovai gerai išmano teisę ir viešuosius ryšius, todėl savo sprendimus moka pateikti kaip neišvengiamus.

„Apskritai visos tos įmonės, kurios gimusios ir kilusios iš „Rubicon“ (dabar – „Icor“), visos jos pasižymi ta savybe, kad jų vadovai yra teisininkai, labai gerai išmano teisę ir turi puikius teisininkus. Aišku, kad jie stengsis kažką padaryti, kad negrėstų baudos, išsisukti, pakeisti subjektus ar kažką. Čia visiškai gali būti, kad gudraujama. Manau, kad išmanydami viešuosius ryšius, jie („Bionovus“ – BNS) aiškins, kad čia, Lietuvoje jiems ne tokios sąlygos, reikia geresnių sąlygų, čia nekokia atmosfera ir jie neturi kur dingti, ieško geresnių variantų“, – kalbėjo K.Masiulis.

Įtaria neskaidria veikla

Prokurorai įtaria, kad „Vilniaus energijos“ vadovai leido su jais susijusiai įmonei „Bionovus“ pelnytis iš biokuro pardavimų – įtariama, kad „Bionovus“ 2007–2011 metais vien iš biokuro pardavimų „Vilniaus energijai“ gavo daugiau nei 53 mln. litų grynojo pelno.

Įmonių sandorius tiria ir Konkurencijos taryba, kuri neseniai pareiškė, kad „Vilniaus energija“ ilgalaike sutartimi įsipareigojo biokurą pirkti tik iš „Bionovus“ ir nepasinaudojo konkurencija bei galimybe šilumą tiekti pigiau. Nustačius draudžiamą susitarimą, įmonėms grėstų iki 10 proc. metinių pajamų siekianti bauda.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Vilniaus energijos“ patalpose
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Vilniaus energijos“ patalpose

„Bionovus“ jau pakeitė pavadinimą į „Pirmoji galimybė“ – tai yra Estijos įmonės „First Opportunity“, prie kurios ji bus prijungta, pavadinimo lietuviškas atitikmuo. Pastarąją valdo „Icor“ savininkė – holdingo ir investicijų bendrovė „Lag&d“, o šią – Estijos bendrovė „Global Energy Consulting“, kurią valdo Andrius Janukonis, Gintautas Jaugielavičius ir Linas Samuolis.

Bionovus“ jau pakeitė pavadinimą į „Pirmoji galimybė“ – tai yra Estijos įmonės „First Opportunity“, prie kurios ji bus prijungta, pavadinimo lietuviškas atitikmuo. Pastarąją valdo „Icor“ savininkė.

Darbo partija 2013 metais susijungė su antrine Leiboristų partija ir pasivadino Darbo partija (leiboristai). Dėl reorganizavimo partijos atžvilgiu buvo nutraukta „juodosios buhalterijos“ byla, nors jos vadovai buvo nuteisti dėl sukčiavimo. Darbo partija (leiboristai) veliau, po susijungimo su Krikščionių partija, grįžo prie senojo pavadinimo.

2013-ųjų gegužę prokuroras Saulius Verseckas teisme teigė, kad reorganizuota Darbo partija neturėtų išvengti atsakomybės, nes ji tęsia buvusio juridinio asmens veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius