-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Birių krovinių terminalas“ atleido Vidmantą Dambrauską

Baltarusiškų trąšų skandale pagarsėjusi Klaipėdos įmonė „Birių krovinių terminalas“ (BKT) iš pareigų atleido ilgametį savo vadovą – turtingiausiu Lietuvos politiku tituluojamą Vidmantą Dambrauską. Tokį sprendimą vienbalsiai priėmė trys BKT akcininkai – Igoris Udovickis, Baltarusijos valstybinė kompanija „Belaruskalij“ ir pagrindine BKT akcininke neseniai tapusi Šveicarijos bendrovė „Hasenberg AG“.
Vidmantas Dambrauskas
Vidmantas Dambrauskas / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Neeilinis BKT akcininkų susirinkimas inicijuotas vasario 24 d. – tą pačią dieną, kai kai Vladimiras Putinas per Rusiją, okupuotą Krymą ir Baltarusijos teritoriją užpuolė Ukrainą. Susirinkimas įvyko vasario 25 d., vienbalsiai įtvirtinant BKT vadovo atšaukimą iš pareigų.

V.Dambrauskas iš pareigų atleistas nuo vasario 28 d. Registrų centrui pateiktame akcininkų susirinkimo protokole V.Dambrausko atleidimo priežastys nedetalizuojamos – nurodoma tik tiek, kad buvo gautas paties BKT vadovo pranešimas dėl jo atšaukimo iš pareigų.

BKT apie vadovo pasikeitimą Registrų centrui pranešė kovo 9 dieną.

V.Dambrauskas su „Sienos“ žurnaliste kalbėti atsisakė. Pareiškęs, kad neturi laiko, verslininkas padėjo ragelį, net neišgirdęs klausimų.

Už V.Dambrausko atšaukimą pasisakė visi trys akcininkai – 30 proc. akcijų paketą turinti „Belaruskalij“, kukliu 5 proc. akcijų paketu disponuojantis I.Udovickis bei Šveicarijos „Hasenberg AG“ su kontroliniu 65 proc. akcijų paketu. Kaip jau skelbėme, ši bendrovė pagrindine BKT akcininke tapo šių metų sausį – tuoj po to, kai Lietuva priėmė galutinį sprendimą stabdyti „Belaruskalij“ trąšų tranzitą.

Kas yra „Hasenberg AG“ akcininkai – nežinoma. Apie permainas BKT valdyme skelbėme prieš porą savaičių.

Nauju BKT vadovu paskirtas Ruslanas Malininas, I.Udovickio kontroliuojamos krovinių vežimo bendrovės „Gargždų geležinkelis“ vadovas. R.Malininas pėdsakų yra palikęs ir užsienio registruose. 2008-2015 m. jis vadovavo Jungtinės Karalystės bendrovei „Agrofertrans Ltd“. Šios įmonės naudos gavėju nurodomas Ukrainos verslininkas Oleksandras Skrypka.

Būtent O.Skrypka linksniuotas žiniasklaidoje po Lietuvos sprendimo nutraukti „Belaruskalij“ trąšų tranzitą. „Radijo Svoboda“ skelbė, kad O.Skrypka tapo trąšų importu Ukrainoje besiverčiančios įmonės „Agrorozkvit“ galutiniu naudos gavėju. Iki jo šią bendrovę valdė Baltarusijos valstybinė įmonė „Belaruskaja Kalijnaja Kompanija“ (BKK), neseniai įtraukta į JAV sankcijų sąrašus. BKK Lietuvoje turi bendrą verslą su V.Dambrausku: Baltarusijos kompanija ir jau buvęs BKT vadovas kartu valdo bendrovę „Fertimara“, iki tranzito sustabdymo generavusią dideles pajamas iš tarpininkavimo tiekiant „Belaruskalij“ trąšas į užsienio rinkas.

Permainos BKT drebina viena po kitos. Kovo pradžioje naujienų agentūra BNS pranešė, kad BKT ėmėsi beveik visų darbuotojų atleidimo. I.Udovickis BNS teigė, esą sprendimą nulėmė trąšų tranzito stabdymas. Kad tarp atleidžiamų darbuotojų atsidūrė ir V.Dambrauskas – tuomet skelbiama nebuvo.

V.Dambrauskas oficialiai vadinamas turtingiausiu Lietuvoje išrinktu politiku. Su „valstiečių“ sąrašu išrinkto Klaipėdos tarybos nario turtas, pagal jo paties VMI pateiktą deklaraciją, vertas beveik 20 mln. eurų. Kur kas didesne suma V.Dambrausko piniginę įvertino žurnalas „TOP“. Naujausiame šio žurnalo skelbiamame Lietuvos turtingiausių žmonių reitinge V.Dambrauskas rikiuojasi 71 vietoje. Jo turtas įvertintas 80 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius