Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Boeing“ sutinka atsisakyti mokesčių lengvatos, kad galėtų išvengti ES sankcijų

JAV orlaivių gamintoja „Boeing“ pareiškė pritarianti mokesčių reformai Vašingtono valstijoje, dėl kurios ji netektų mokesčių lengvatos, tačiau sumažėtų įtampa užsitęsusiame ginče su Europos Sąjunga (ES).
Vilniuje nusileido „Boeing“ atskridęs tiesiai iš Japonijos
Vilniuje nusileido „Boeing“ atskridęs tiesiai iš Japonijos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) leidus, JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija dėl ginčo dėl vyriausybių subsidijų Europos orlaivių gamintojai „Airbus“ jau nustatė baudžiamuosius importo muitus rekordinės 7,5 mlrd. JAV dolerių vertės ES prekėms.

Penktadienį D.Trumpas pagal tas sankcijas orlaiviams nustatytus muitus padidino nuo 10 iki 15 procentų.

Europos Sąjunga pagrasino dėl „Boeing“ skirtos paramos imtis baudžiamųjų priemonių prieš Jungtines Valstijas, tačiau JAV bendrovė pareiškė, jog valstijos mokesčių reforma išspręstų šį klausimą.

„Mes visiškai remiame šią priemonę ir raginome jos imtis“, – pažymima „Boeing“ paskelbtame pranešime.

„Kai šis įstatymo projektas bus patvirtintas, bus išspręstas klausimas dėl vienintelio Jungtinėms Valstijoms nepalankaus fakto, kuris buvo nustatytas mėginant spręsti užsitęsusius Europos ir Jungtinių Valstijų ginčus dėl vyriausybių paramos didelių keleivinių orlaivių gamybai.“

Reforma, kurią įgyvendinant bus panaikinta kosminių technologijų ir orlaivių gamybai taikoma 40 proc. mokesčių lengvata, įrodys Jungtinių Valstijų įsipareigojimą siekti „sąžiningos ir taisyklėmis pagrįstos prekybos, taip pat laikytis PPO sprendimų“, pažymėjo bendrovė.

„Boeing“, kurios pagrindinės gamyklos veikia JAV šiaurės-vakarų Vašingtono valstijoje, dėl šios ir kitų mokesčių lengvatų 2018 metais sutaupė apie 230 mln. JAV dolerių.

Tuo tarpu „Airbus“ pasinaudojo „neteisėtomis milijardų JAV dolerių vertės „veiklos pradžios“ subsidijomis,... kurios, kaip PPO ne kartą nustatė, pažeidžia pasaulio prekybos taisykles“, pažymėjo „Boeing“ ir pridūrė, jog šis klausimas tebėra neišspręstas.

Vis nesibaigianti epinė teisinė „Airbus“ ir „Boeing“ kova Pasaulio prekybos organizacijoje prasidėjo 2004 metais, kai Vašingtonas pasiskundė, jog Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija ir Ispanija teikia neteisėtas subsidijas ir dotacijas, siekdamos paremti tam tikrų „Airbus“ produktų gamybą.

Po metų Europos Sąjunga (ES) pasiskundė, jog „Boeing“ iš įvairių JAV vyriausybės šakų 1989–2006 metais gavo 19,1 mlrd. JAV dolerių vertės draudžiamų subsidijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius