Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 08 /16:23

„BRC finance“ – bauda už tai, kad teikė išperkamosios nuomos paslaugas neturėdama tam teisės

Lietuvos banko Finansų rinkos priežiūros tarnyba nustatė, kad UAB „BRC finance”, siūlydama automobilių išperkamosios nuomos paslaugas, iš esmės teikė vartojimo paskolas, nors verstis tokia veikla neturėjo teisės. Savo veiksmais bendrovė pažeidė Vartojimo kredito įstatymą, už tai jai skirta piniginė bauda ir įpareigojimas nutraukti neteisėtą veiklą, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Lietuvos banko pastatas Vilniuje
Lietuvos banko pastatas Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos bankas nustatė, kad 2019 m. sausio 1 d. – 2020 m. birželio 1 d. bendrovė sudarė 586 automobilių išperkamosios nuomos sutartis, kurios savo esme yra vartojimo kredito sutartys, todėl joms yra taikomi Vartojimo kredito įstatymo ir Vartojimo kredito gavėjų kreditingumo vertinimo ir atsakingojo skolinimo nuostatų reikalavimai.

UAB „BRC finance“ klientams siūlydavo įsigyti automobilį jo kainą išdėstydama dalimis per tam tikrą laikotarpį. Be nustatytos automobilio kainos, klientai bendrovei sumokėdavo dar ir papildomus mokesčius. Iš esmės tai laikoma ne nuomos, bet pirkimo ir pardavimo išsimokėtinai sandoriu. Tokiam sandoriui turi būti taikomos Vartojimo kredito įstatymo nuostatos. UAB „BRC finance“ neturi teisės teikti pardavimo išsimokėtinai paslaugų, kadangi nėra įrašyta į Viešąjį vartojimo kredito davėjų sąrašą.

Įvertinęs visas aplinkybes, Lietuvos bankas skyrė bendrovei 80 tūkst. Eur baudą ir įpareigojo nutraukti neteisėtą veiklą, t.y. nebeteikti vartojimo paskolų.

Lietuvos bankas 2020 m. pabaigoje yra paskelbęs nuomonę, kad prekių nuomos sutarčių sudarymas tais atvejais, kai klientas iš tikrųjų nori įsigyti prekę, išdėstant jos apmokėjimą dalimis, yra netinkama praktika. Ja siekiama išvengti Vartojimo kredito įstatymo reikalavimų, o kartu vartotojas netenka teisės aktais jam garantuojamos apsaugos. Finansų rinkos dalyviai ir prekybininkai turi aiškiai suprasti, ko nori klientai, ir teikdami paslaugas vadovautis jų interesais, neskatinant rinktis ir nesiūlant nuomos sutarčių, jeigu vartotojas prekę siekia įsigyti.

Tokiu atveju sudarant sutartis reikia vadovautis Vartojimo kredito įstatymu, kurio pagrindinė paskirtis – apsaugoti vartotojus nuo neatsakingo skolinimosi ir neigiamų socialinių bei finansinių pasekmių. Tam yra vertinamas vartotojų kreditingumas, ribojama paskolos kaina (palūkanų ir visų kitų mokesčių suma negali viršyti gauto vartojimo kredito sumos ir kt.), nustatomos delspinigių lubos. Be to, suteikti vartojimo kreditus turi teisę tik Lietuvos banko prižiūrimos bendrovės, įrašytos į Viešąjį vartojimo kredito davėjų sąrašą. Vartojimo kredito įstatyme įtvirtintų vartotojo apsaugos priemonių netenkama, jeigu prekių nuomos su galimybe išpirkti sutartys sudaromos su įmone, kurios veikla nėra prižiūrima.

Lietuvos bankas atkreipia dėmesį, kad už Vartojimo kredito įstatymo pažeidimus gali būti skiriama bauda, siekianti iki 5 proc. įmonės bendrųjų metinių pajamų, o nustačius, kad neteisėtai gauta pajamų, kitokios turtinės naudos ar padaryta žalos, skiriama bauda gali siekti iki dvigubo neteisėtai gautų pajamų, kitokios turtinės naudos ar padarytos žalos dydžio.

Savo ruožtu „BRC Finance“ komentare teigė, kad atsisžvelgė į visas Lietuvos Banko pateiktas pastabas ir iki patikrinimo rezultatų svarstymo posėdžio visus nustatytus trūkumus pašalino.

Pasak įmonės, ne visais atvejais Lietuvos Bankas atkreipė dėmesį į UAB BRC Finance argumentus arba Lietuvos Bankas ne iki galo įsigilino į nuomos sutarčių esmę ir tikslą. „BRC Finance“ negali sutikti su Lietuvos Banku, kad visais atvejais išperkamosios nuomos sutarties tikslas yra teikti vartojimo paskolas, ypač, kai įstatyme yra nustatytos išimtys. Bendrovė yra įsitikinusi, kad teikiant nuomos paslaugą, buvo laikomasi visų Lietuvoje taikomų teisės aktų reikalavimų.

Šiuo metu UAB BRC Finance vertina Lietuvos Banko priimtą sprendimą ir svarsto galimybę kreiptis į teismą Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius