Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų verslas: pasaulio pastangos kovoti su klimato kaita „smarkiai atsilieka nuo tikslų

Pasaulio pastangos kovoti su klimato kaita „smarkiai atsilieka nuo tikslų“, pirmadienį pareiškė Didžiosios Britanijos verslo lobistų grupės vadovas, Didžiajam septynetui (G-7) pažadėjus sustiprinti atitinkamus veiksmus.
Kaminai
Kaminai / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Didžiosios Britanijos pramonės konfederacijos (angl. Confederation of British Industry, CBI) generalinis direktorius Tony Dankeris taip pat paragino JK vyriausybę paspartinti ekologiškesnio būsto, švaresnės energetikos ir ekologiškų transporto priemonių sektorių plėtrą, kad galėtų įvykdyti anglies dioksido mažinimo tikslus.

Sekmadienį septynių turtingųjų valstybių grupė pažadėjo „žaliąją revoliuciją“, kuri sumažins išmetamų teršalų kiekį ir sustabdys bei panaikins biologinės įvairovės nykimą. Taip pat G-7 dar kartą patvirtino savo klimato apsaugos įsipareigojimus, numatytus iki 2050 metų.

Didžioji Britanija surengė savaitgalį įvykusį Didžiojo septyneto lyderių viršūnių susitikimą, o lapkričio mėnesį Glazge įvyks Jungtinių Tautų (JT) Klimato kaitos konferencija (COP26).

„Turime šiek tiek mažiau nei penkis mėnesius, iki kol JK surengs COP26“, – pažymėjo T.Dankeris CBI virtualioje konferencijoje klimato klausimais.

„Turime laiko iki dešimtmečio pabaigos iš esmės pertvarkyti pasaulio ekonomiką, perpus sumažinti anglies dioksido išmetimą ir apriboti pasaulinės temperatūros kilimą iki 1,5 laipsnio“, – kalbėjo organizacijos vadovas.

„Šio iššūkio mastas visada buvo seisminis <...> Pasaulis negali sau leisti nesėkmių. Klimato krizė aštrėja ir šiuo metu labai nutolome nuo kelio, kuriuo turėtume eiti“, – pareiškė T.Dankeris.

CBI taip pat teigė, kad Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas turi priimti naują pastatų strategiją, kad būstas taptų efektyvesnis energijos suvartojimu požiūriu, kaip pavyzdį nurodydamas vandenilio katilų naudojimą.

Organizacija paragino daugiau investuoti į vėjo jėgaines jūroje, taip pat anglies dioksido surinkimą ir saugojimą.

„Paprasčiau tariant, geriausias būdas įkvėpti pasaulinius veiksmus kovojant su anglies dioksido kiekiu yra įgyvendinti pokyčius čia pat, namuose“, – pridūrė T.Dankeris.

„Vienintelė galimybė – tik beprecedenčiai nesustabdomi JK vyriausybės, bendradarbiaujančios su JK verslininkais, veiksmai“, – pridūrė verslininkų atstovas.

„Mūsų rankose yra galimybė pasukti pasaulį negrįžtamu keliu, leisiančiu pasiekti grynąjį nulinį anglies dioksido lygį iki 2050 metų,“ – pabrėžė CBI vadovas.

2015 metais sudarytu Paryžiaus klimato susitarimu siekiama apriboti pasaulinės temperatūros kilimą iki mažiau nei dviejų laipsnių Celsijaus virš ikipramoninio lygio ir toliau dėti pastangas sumažinti atšilimą iki 1,5 laipsnio.

Ekspertai mano, kad šiuos tikslus įmanoma pasiekti tik tada, jei pasaulyje iki 2050 metų grynoji anglies dioksido emisija bus nulinė, o šį tikslą dar kartą patvirtino G-7 šalių lyderiai.

G7 taip pat susitarė iki 2030 metų perpus sumažinti kolektyvinį išmetamų teršalų kiekį, palyginti su 2010-aisiais.

Jie pažadėjo kuo greičiau atsisakyti anglies – kuro, kurio išmetamieji teršalai visai nefiltruojami, – naudojimo.

„Tai yra pasaulinis tikslas, kaip parodė šio savaitgalio G-7 aukščiausiojo lygio susitikimas“, – kalbėjo T. Dankeris.

„Kaip pabrėžė ministras pirmininkas, G-7 generuoja apie 20 proc. viso pasaulio teršalų. G7 narių pažadai <...> siunčia galingą signalą apie orientyrą, kurio JK gali siekti ir pasiekti COP26 metu“, – pridūrė jis.

Pasauliui reikia privalomų įsipareigojimų ir konkrečių planų iš visų valstybių, įskaitant JAV ir Kiniją, kurios yra didžiausios anglies dioksido emisijų šaltinis, pažymėjo organizacijos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius