-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Coca cola“ korporacijos paslaptis: beveik niekas nežino, ką geriame

„Coca cola” saugo savo receptą po devyniais užraktais. Specialistai aiškina, kad šio 127 metų recepto sudėtinės dalys greičiausiai, laikui bėgant, pasikeitė, rašo „Msn Money“.
„Coca Cola“
„Coca Cola“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Coca cola“, kaip ir daug kitų kompanijų, receptą laiko paslaptimi, savo sėkmės garantu. Kai kurių produktų sudėtinės dalys, bėgant laikui, keitėsi, kai kurių liko tokios pačios. Tačiau beveik visos bendrovės tikina, kad jų receptai nepasikeitė.

Buvęs „Kraft Foods“ tyrimų ir plėtros vadovas Johnas Ruffas aiškino, kad įmonės turi keisti savo produktų receptus dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, naujų taisyklių, produktų kainų svyravimų ir pan.

„Tai beveik mitologija – slapta formulė, – sakė Maisto technologijos instituto prezidentas. – Aš stebėčiausi, jei receptai per tiek metų išliktų nepasikeitę.“

1994 metais išleistoje knygoje „Slapta formulė“ reporteris Frederickas Allenas pažymi, kad „Coca cola“ receptas tikrai keitėsi. Pavyzdžiui, anksčiau šiame gėrime buvo randama kokaino pėdsakų, kofeino kiekis būdavo keturis kartus didesnis.

Tačiau „Coca cola“ atkakliai tvirtina, kad slaptas receptas nepasikeitė nuo pat 1886 metų ir kokainas esą niekada nebuvo sudėtine gėrimo dalimi.

„PepsiCo“ receptas taip pat yra senas – sukurtas dar 1890 metais. Tiesa, 1931 metais jis buvo tobulinamas – naujajam kompanijos savininkui nepatiko gėrimo skonis ir jis buvo pasaldintas.

1980 metais abi bendrovės pradėjo naudoti nebe cukrų, bet daug fruktozės turintį javų sirupą – pigesnį gėrimų saldiklį. Vėliau kompanijos pareiškė, kad pakeitė karamelės dažų, naudojamų gėrimuose, gamybos būdą.

Abi įmonės tikina, kad dėl to gėrimų receptai nepasikeitė ir jie liko tokie patys kokybiški.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius