-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Continental“ rengiasi paskelbti tyrimą apie savo bendradarbiavimą su nacių režimu

Vokietijos automobilių dalių gamintoja „Continental“ rengiasi paskelbti tyrimo ataskaitą, kurioje pateikta išsami informacija apie glaudų bendrovės bendradarbiavimą su nacių režimu 1933–1945 metais, įskaitant koncentracijos stovyklų kalinių priverstinio darbo naudojimą, pranešė šalies žiniasklaida.
„Continental“ rengiasi paskelbti tyrimą apie savo bendradarbiavimą su nacių režimu
„Continental“ rengiasi paskelbti tyrimą apie savo bendradarbiavimą su nacių režimu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Continental“ tuo metu buvo didžiausia pasaulyje guminių medžiagų gamintoja, taigi laikotarpiu, apimančiu holokaustą ir Antrąjį pasaulinį karą, ji buvo viena pagrindinių Vokietijos pramonės tiekėjų.

Savo tyrimo ataskaitoje, kuri buvo parengta pačios „Continental“ užsakymu ir su kuria susipažino savaitraštis „Der Spiegel“, istorikas Paulis Erkeris teigia, jog bendrovė „praktiškai buvo tapusi nacionalsocialistų ginkluotės ir karo pramonės pagrindu“.

„Continental“ vadovai paprašė P. Erkerio atlikti tyrimą ir tiksliai nustatyti, kaip glaudžiai bendrovė bendradarbiavo su naciais, kai šie buvo valdžioje.

Istorikas nustatė, jog „Continental“ savo gamyklose naudojo apie 10 tūkst. priverstinį darbą dirbusių darbininkų, daugelis kurių buvo politiniai kaliniai.

Bendrovė nevengė naudoti ir koncentracijos stovyklų kalinių darbo.

Vienas pagrindinių „Continental“ produktų 4-ajame ir 5-ajame dešimtmečiais buvo guminiai batų padai, taigi bendrovė buvo svarbi kariuomenės tiekėja.

Bendrovė paprašė netoli Berlyno buvusios Zachsenhauzeno koncentracijos stovyklos vadovybės pagalbos testuojant padus, tad kaliniai buvo verčiami centriniame kieme ratu marširuoti 30–40 kilometrų per dieną.

Kalinius, kurie nusilpę krito ant žemės, nušaudavo SS sargybiniai, nustatė P. Erkeris.

„Kai jie mirs, visada bus daugiau“, – pareiškė tuometinis „Continental“ direktorius apie priverstinį darbą dirbusius rusų kalinius, savo ataskaitoje nurodė istorikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius