Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dalius Misiūnas: „Lietuvos energija“ sieks banko paskolos Kruonio HAE plėtrai

„Lietuvos energija“ numato plėsti Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) pajėgumus ir įtikinti bankus, kad tai yra komercinis projektas.
Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė
Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė / Jurgitos Lapienytės nuotr.

Tai interviu „Verslo žinioms“ patvirtino „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas.

„Mes planuojame pastatyti dar vieną šiuolaikinį jėgainės agregatą ir su verslo planu eiti į bankus. Mėginsime finansų institucijas įtikinti, kad tai yra komercinis projektas. VIAP'o forma užkrauti Kruonio investicijas vartotojams būtų per daug“, – teigė jis.

Anot D.Misiūno, yra ekonominė prasmė plėsti elektrinės pajėgumą dėl atsinaujinančių išteklių plėtros: sugeriant vėjo energijos perteklių, kai elektros energijos paklausa yra maža, ir parduoti, kai ji pabrangsta.

„Kita vertus, pradėjus veikti jungtims su Švedija ir Lenkija, išsiplėtus mums prieinamoms rinkoms, rasis daugiau galimybių pigiai supirkti elektrą Latvijoje, Estijoje ir net Švedijoje. Tarkime, jeigu Skandinavijoje vėjas pūs naktį, jie turės ją parduoti kam nors labai pigiai arba už ją negaus nieko. Mes čia būsime labai naudingi. Kita vertus, vieno papildomo agregato investicijų atsipirkimo laikas nebus trumpas“, – sakė „Lietuvos energijos“ vadovas.

Jo nuomone, būdami lankstūs mes galime daug laimėti.

„Gamybos netolygumas dėl vėjo ir saulės jėgainių plėtros tik didės. Todėl didės ir tokių paslaugų paklausa. Nusipirkti iš rusų, užsukti Kruonį ir parduoti švedams palankiausia kaina. Elektrėnus užkuriant tik tada, jeigu kyla grėsmė tiekimo saugumui. Tai būtų drąsi energetikos politika, tačiau panašios laikosi danai prekiaudami Skandinavijos ir Vokietijos kryptimis“, – tvirtino D.Misiūnas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius