Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danų investuotojas Alytuje: apie gaisrą mes perspėjome valdžią prieš trejus metus

Vienas didžiausių investuotojų Alytuje Esbenas Jakobsenas, valdantis baldų fabriką, sako prieš trejus metus įspėjęs miesto vadovus dėl vieną dieną kilsiančio gaisro pastatų komplekse. Jį šokiravo netvarka teritorijoje ir kalnai netvarkomų degių medžiagų. Buvęs miesto meras Vytautas Grigaravičius sako, kad skundų buvę, įmonės tikrintos ir įspėtos, tačiau „Ekologistikos“ tarp nubaustųjų nebuvo. Buvęs vicemeras, o dabar vidaus reikalų viceministras Tautvydas Tamulevičius atskleidė, kad teritorijoje savininkų tiek daug, kad būdavo sudėtinga suprasti, kas kam priklauso.
Esbenas Lundas Jakobsenas
Esbenas Lundas Jakobsenas jau prieš keletą metų nuogąstavo, kad „Ekologistikos“ sandėliuose gali kilti gaisras / Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio ir Zitos Stankevičienės/„Alytaus naujienų“ nuotr.

Danų verslininkas E.Jakobsenas Alytuje su siaubu stebėjo, kaip liepsnos glemžiasi pastatų kompleksą, kuriame veikia ir jo fabrikas. Užsienietis buvo šokiruotas ne tik dėl gaisro pasekmių, bet ir dėl to, kad jo perspėjimai miesto valdžiai prieš trejus metus nieko nepakeitė.

Prieš trejus metus jis informavo savivaldybę apie 2016 m. kilusį gaisrą tame pačiame pastate, kurį sukėlė benamiai.

Jakobsen Home laiškas dėl gaisro
Jakobsen Home laiškas dėl gaisro

Patyrė finansinių nuostolių

E.Jakobsenas yra vienas didžiausių užsienio investuotojų Alytuje, o jo bendrovė „Jakobsen Home“ yra viena didžiausių mieste. Per tris šimtus darbuotojų čia gamina minkštus baldus – sofas, fotelius ir su danišku prekiniu ženklu parduoda Europos šalyse.

Jakobsen Home nuotr. /Jakobsen Home gamykla
Jakobsen Home nuotr. /Jakobsen Home gamykla

Šįmet bendrovė švenčia dvidešimties metų jubiliejų, bet šventę aptemdė ekologinė katastrofa kaimynystėje – dalis darbuotojų dar ir dabar priversti gydytis namuose.

Baldų fabriko adresas toks pat kaip ir pelenais virtusios „Ekologistikos“ – Pramonės gatvė 1. Tame pačiame milžiniškame pastatų komplekse veikia ne tik padangų perdirbimo įmonė, bet ir baldininkai, kitos įmonės.

E.Jakobsenas 15min teigė patyręs 120 tūkstančių eurų nuostolių dėl gaisro – kurį laiką neveikė gamykla, o dar ir dabar dalis darbuotojų gydosi namie, nes greičiausiai spėjo įkvėpti nuodingų dūmų.

Jakobsen Home nuotr./Jakobsen Esben gamykla
Jakobsen Home nuotr./Jakobsen Esben gamykla

Jis pasakojo, kad apie galimą gaisrą šiame pastate jis oficialiai įspėjęs miesto valdžią prieš trejus metus, konkrečiai tuometinį Alytaus merą Vytautą Grigaravičių ir tuometinį vicemerą Tautvydą Tamulevičių, kuris šiuo metu yra vidaus reikalų viceministras.

Prognozavo, kad taip nutiks

„Nors mūsų fabrikas veikia kitoje komplekso dalyje, tačiau mes dar prieš trejus metus kėlėme susirūpinimą dėl galimos gaisro rizikos – išsiuntėme ir oficialų skundą miesto valdžiai“, – 15min pasakojo verslininkas.

Zitos Stankevičienės / „Alytaus naujienų“ nuotr./Esbenas Lundas Jakobsenas
Zitos Stankevičienės / „Alytaus naujienų“ nuotr./Esbenas Lundas Jakobsenas

Jo fabrikas sustabdė linijas trečiadienio popietę, nors nuo gaisro židinio yra toliau. Kitą dieną fabrikas veikė vieną valandą, ir galiausiai teko užsidaryti iki kito trečiadienio. „Patyriau didelių nuostolių“, – sakė jis.

Šio gaisro galima buvo tikėtis, sako verslininkas. „Mes numanėme, kad vieną dieną taip atsitiks. Ne tik numanėme, bet ir perspėjome aukščiausią miesto valdžią, siūlėme jiems atkreipti dėmesį dėl šiame pastate veikiančių įmonių ir jų elgesio su atliekomis“, – pasakojo danas.

Tuometinis vicemeras T. Tamulevičius dirbo nuo 2015 iki 2018 metų. O šiuo metu jis yra vidaus reikalų viceministras, taigi yra ministrės Ritos Tamašunienės, kuriai bandoma kelti interpeliaciją dėl padarytų klaidų gesinant gaisrą, komandos narys.

Savininkų – gyva galybė

Savivaldybė danų verslininkui atsakė, kad 2016 m. specialistai buvo atvykę į teritoriją, bet buvo sunku nustatyti, kas yra tikrieji savininkai. Taip ir parašė savo atsakyme užsieniečiui.

Savivaldybės laiškas dėl gaisro
Savivaldybės laiškas dėl gaisro

Viceministras T.Tamulevičius prisiminė, kad danų investuotojai norėjo daugiau ploto savo gamybai, tačiau sunkiai sekėsi bendrauti su patalpų savininkais, kurių buvo daugybė.

VRM nuotr. /Tautvydas Tamulevičius
VRM nuotr. /Tautvydas Tamulevičius

„Kartais net nebuvo aišku, kas yra savininkai. Aukcionuose buvusio Medvilnės kombinato teritorija buvo išdalinta po gabaliuką, net keliai privatizuoti, o savininkai norėjo didelės kainos“, – prisiminė buvęs vicemeras.

Savininkų buvo tiek daug, kad buvo sunku suprasti, kas kam priklauso, kieno atliekos, kas už ką atsakingas. „Investuotojai norėjo tvarkyti tą pastatą, bet savininkai užsiprašydavo neadekvačių kainų, taip viskas ir likdavo su išdužusiais langais“, – sakė jis. Tiesa, dalis komplekso susitvarkė pavyzdingai, o dalis taip ir stovi tuščia, o savininkai laukia pirkėjų su plačiomis kišenėmis.

Apskritai, pasak jo, kompleksas yra vienas didžiausių Lietuvoje, todėl netvarką galėjo lemti sprendimas išparduoti viską po nedidelį gabalėlį.

Savininkų kaip ir atliekų – daug

Danų investuotojas pasakojo, kad Pramonės g. 1 veikiančios kelios įmonės netvarkingai elgėsi su atliekomis, įvairiais pramonės gaminių likučiais, kurie dideliais kiekiais mėtėsi po visą teritoriją.

„Kalbu ne tik apie „Ekologistiką“, kurioje kilo gaisras, bet ir kitas šalimai veikiančias įmones. Atliekos mėtėsi ir pastato viduje, ir lauke. Dėl jų bet kada galėjo kilti gaisras, jos yra labai degios, greitai liepsnojančios“, – pasakojo verslininkas.

Po to, kai žlugo „Alytaus tekstilė“, milžiniškos įmonės patalpos buvo išdalintos į kelias atskiras dalis. „Ekologistikos“ vadovas Juozas Cicėnas pradėjo valdyti vieną dalį, o kitose komplekso dalyse taip pat įsikūrė su padangų verslu susijusios įmonės.

PAGD ir Aly­taus Ro­ta­ry klu­bo nuotr./„Ekologistikos“ vadovas Juozas Cicėnas
PAGD ir Aly­taus Ro­ta­ry klu­bo nuotr./„Ekologistikos“ vadovas Juozas Cicėnas

„Pastatų dalis perėmė labai įvairūs žmonės su labai skirtingu supratimu apie priešgaisrinę apsaugą“, – sakė verslininkas. Su juo sutinka ir viceministras. „Kartais net būdavo sunku aprodyti investuotojams vietas – nes kas nors užrakinta, negali praeiti“, – prisiminė T.Tamulevičius.

Nieko nedarė, nes bijojo didesnės nuomos kainos

Pramonės g. 1 yra vienas pagrindinių verslo židinių Alytuje, čia veikia daugiau kaip 16 aktyvių įmonių, kuriose dirba daugiau kaip 900 darbuotojų. Priešgaisrinė sistema, pasak E.Jakobseno, ne visur buvo įrengta arba ji buvo nepakankama tokiam kompleksui, kur sovietmečiu dirbo tūkstančiai žmonių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Alytuje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Alytuje

Po pastabų, kad pastatams reikia renovacijos, modernios priešgaisrinės apsaugos, patalpų savininkai danui atšaudavo, kad jie tai gali padaryti, tačiau tokiu atveju išaugtų nuomos kaina, o to niekas nenorėjo.

„2016 metais mes pastebėjome, kad šalia kai kurių įmonių atsirado kalnai visokių likučių, o tai yra labai pavojinga dėl galimo gaisro. Tokie dalykai užsiliepsnoja labai greitai ir gaisrą suvaldyti labai sunku, ir gali pasiglemžti visą kompleksą. Man keista, kodėl tų įmonių vadovai, tarp jų ir „Ekologistikos“ vadovas J.Cicėnas, nieko nedarė“, – piktinosi investuotojas.

Buvęs meras: įspėjimų buvo

Galiausiai jis kreipėsi į miesto vadovus, kurie, pasak dano, pažadėjo atlikti tyrimą. „Jie man sakė – kodėl tu tuo rūpiniesi, juk tavo fabrikas kitame gale“, – stebėjosi E.Jakobsenas.

Buvęs Alytaus meras Vytautas Grigaravičius, kalbėdamas su 15min, prisiminė, kad iš tiesų dėl Pramonės 1 komplekso buvo tam tikrų skundų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Grigaravičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Grigaravičius

„Su Aplinkos apsaugos departamentu apvažiavome tą teritoriją, kur vietos kritinės, galinčios sukelti ekologinę katastrofą. Pavyzdžiui, radome statinių su alyva, dėl kurių niekas neprisipažino, radome daug plastiko taros“, – pasakojo buvęs meras.

Jis prisiminė, kad kai kurių įmonių vadovai buvo įspėti dėl netvarkos, tačiau tarp jų nebuvo „Ekologistikos“, kurioje ir kilo gaisras.

Danų investuotojas mano, kad dalį atsakomybės dėl kilusio gaisro turėtų prisiimti buvusi miesto valdžia.

„Aš manau, kad tokios įmonės kaip „Ekologistika“ su padangų perdirbimu čia apskritai neturėjo būti. Čia veikia daug įmonių, čia miestas, kaupiasi daug likučių, dulkių, todėl didelė rizika, kad įvyks gaisras“, – pasakojo fabriko savininkas.

Ar jis įsivaizduotų kažką panašaus Danijoje? „Neįsivaizduoju to Danijoje, nes priešgaisrinė sauga šalyje yra labai svarbus dalykas pramonės zonose“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius