Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Danų verslininkas N.P.Pretzmannas traukiasi iš Senatorių pasažo vadovo pareigų

Sėkmingiausios svetingumo erdvės Vilniaus Senamiestyje įkūrėjas Nielsas Peteris Pretzmannas traukiasi iš Senatorių pasažo vadovo pareigų, kad visas pastangas galėtų skirti ekologiškam ūkininkavimui ir tvarios maisto grandinės kūrimui Lietuvoje, rašoma pranešime spaudai.
Senatorių pasažas
Senatorių pasažas / Bendrovės nuotr.
Temos: 1 Ūkis

Posūkis link maisto tiekimo grandinės šaknų

Ketverius metus restoranų verslą kūręs Vilniaus Senamiestyje, tvaraus maisto idėjų vėliavnešys Nielsas Peteris Pretzmannas renkasi savo energiją skirti sričiai, apie kurią kalbama daug, tačiau daroma gerokai per mažai. Nuo šio pavasario jis grįžta į veiklą, kuria užsiėmė ankstyvoje jaunystėje, bet vėliau nuo jos nutolo, – ūkininkauti Ukmergės rajone įsikūrusiame ekologiškame ūkyje.

Bendrovės nuotr./„Farmers Circle“
Bendrovės nuotr./„Farmers Circle“

„Ūkis yra svarbiausia maisto grandinės dalis, ant jo pamato pastatyta visų Senatorių pasažo restoranų ir parduotuvių veikla. Tai vienintelis būdas užtikrinti, kad tai, ką parduodame ir tiekiame svečiams lėkštėje, yra sveika kūnui. Augindami produktus šalia namų, tik 70 km atstumu nuo Vilniaus, kuriame tvarią trumpąją tiekimo grandinę.

Jau daug dešimtmečių esu versle, dirbau įvairiausiose industrijose, tačiau ši yra labiausiai atsakinga už klimato kaitos problemas. Žmonija neįtikėtinai nualino derlingą žemę, mes atsidūrėme ant labai pavojingos krizės slenksčio. Veikti būtina greitai, tad noriu visą savo energiją skirti teisingam, geram ūkininkavimui“, – sako Nielsas Peteris Pretzmannas, „Senatorių pasažo“ ir ūkio „Farmers Circle“ įkūrėjas.

Svarbiausia – žemės sveikata

Nielsas Peteris Pretzmannas daug bendrauja su bendraminčiais Lietuvos ūkininkais, mokosi iš jų gerųjų praktikų ir tikisi, kad kartu pavyks sukelti ekologiško, holistinio ūkininkavimo bangą.

„Visą dėmesį turėtume skirti tam, kas po mūsų kojomis, ko nematome. Mes siekiame auginti regeneracinį ūkį, kuriame galėtume atkurti sveiką dirvožemį ir į jį susigrąžinti visus mikroorganizmus – žemės neariame, keičiame pasėlius ir nenaudojame jokių cheminių trąšų. Man sunku patikėti, kad ūkininkavimui vis dar naudojami tie patys chemikalai, kuriais per Antrąjį pasaulinį karą buvo žudomi žmonės“, – pastebėjimais dalijasi N.P.Pretzmannas.

Planuoja Baltijos maisto sistemų akademiją

Nuo pat ūkio įkūrimo 2018 metais buvo svajojama, kad jis taptų holistinio ūkininkavimo centru, kuriame būtų dirbama išvien su gamta, dirbantys tais pačiais principais ūkininkai čia rinktųsi keistis žiniomis ir kurti verslo. Ūkio pavadinime „Farmers Circle“ (liet. „ūkininkų ratas“) yra užkoduotas kvietimas ūkininkams atvykti ir dalintis patirtimi.

Geri maisto auginimo principai suburia bendraminčius visame pasaulyje. Iniciatyvinė grupė žmonių iš Jungtinės Karalystės, Danijos, Suomijos ir Lietuvos kuria pamatus Baltijos maisto sistemų akademijai, kurios pirmas susitikimas numatytas šių metų rudenį. Akademijos tikslas – visų maisto grandinių sričių atstovams nuo ūkininkų iki virėjų ir sprendimus priimančių politikų suteikti daugiau praktinių žinių apie būtinus žingsnius.

„Visi žinome, kad maisto tendencijas kuria profesionalūs šefai aukščiausio lygio restoranuose. Vėliau jas perima kiti restoranai, mokyklų virtuvės ir visi tie, kurie gamina namuose. Tad dialogas tarp visų maisto grandinės dalyvių ir bendras tikslas išlaikyti dirvą sveiką yra būtinas“, – sako Nielsas Peteris Pretzmannas.

Senatorių pasažo valdymas pereina į geras rankas

Senatorių pasažo vadovo pareigas perima Lietuvoje gyvenantis prancūzas Benoit Chereque, prieš penkerius metus pravėręs įmonių grupės „Baltic Food Republic“, valdančios Senatorių pasažo restoranus ir parduotuves, duris ir nuosekliai padėjęs kurti vilniečių mylimą erdvę Senamiestyje.

Nielsas Peteris Pretzmannas planuoja likti grupės įmonių valdybos pirmininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius