Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbdaviai pyksta dėl darbuotojų ligų, profsąjungos sako – sąlygos yra alinančios

Darbuotojas serga savaitę, dvi, o kartais ir kelis mėnesius. Darbdaviai sako, kad dėl to stringa gamybos procesas, tad negaili raštų „Sodrai“ su prašymais tikrinti, ar laikinojo nedarbingumo pažymėjimai išduodami teisėtai ir ar sirgdami žmonės laikosi nustatytų taisyklių. Tačiau darbuotojų profesinių sąjungų atstovai atkerta, kad darbdaviai visų pirma turėtų susimąstyti apie alinančias darbo sąlygas.
Kepykla „Gudobelė“
Kepykla „Gudobelė“ / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Kaišiadoryse esanti duonos kepykla „Gudobelė“ veiklą vykdo jau kelis dešimtmečius. Ir nors įmonės vadovai bei savininkai itin nesiskundžia darbo jėgos stoka ar didele darbuotojų kaita, tačiau vis dėlto vieną problemą įvardija.

Nedarbingumas kelia klausimų

Bendrovės direktorius Mečyslovas Jusevičius pokalbio metu kelis kartus pakartoja, kad nuolat tenka sukti galvą, kuo pakeisti susirgusius ir laikiną nedarbingumą turinčius žmones. Esą įtarimų kyla, kad bent dalis jų piktnaudžiauja ir serga tik tariamai.

„Ateina atostogų metas, žemės darbų metas, pravaikštos dėl alkoholio – visi pasiima nedarbingumo lapelius. Anksčiau, dar ir sovietiniais laikais, biuletenis būdavo savaitę ar dvi. Dabar mėnesį, du, tris, pusę metų žmogaus nėra.

Kai mes bandėme siuntinėti į „Sodrą“ užklausas, praeina trys savaitės, mėnesis, kol gaudavome standartinį atsakymą“, – sakė M.Jusevičius.

Tos pretenzijos būdavo tokios: „UAB „Gudobelė“ dar kartą kreipiasi į Valstybinio socialinio draudimo fondą prie SADM, SODRA, dėl darbuotojų biuletenių.

Taip pat šiai dienai noriu Jus informuoti apie seniai sergančius darbuotojus (nurodomi asmeniniai sergančių darbuotojų duomenys – red. past.). Iš mūsų praeitų siųstų laiškų turbūt supratote, kad turime labai didelę problemą dėl biuletenių ir darbuotojų neatvykimo į darbą, todėl prašome Jūsų pagalbos ir imtis veiksmų sukontroliuojant neteisėtai išduodamus biuletenius.

Taip pat prašome patikrinti, kaip šie ligoniai laikosi gydymo režimo, ir informuoti UAB „Gudobelė“ apie gydymosi režimo laikymąsi“, – buvo rašoma įmonės komercijos direktoriaus pasirašytuose raštuose.

Prie raštų prisegtuose prieduose matosi, kad darbuotojų ligų laikas įvairus – vieni sirgo mėnesį, kiti ir kelis.

Tokių raštų „Sodrai“ bendrovės atstovai prirašė ne vieną. Jų turinys nesiskiria, skiriasi tik darbuotojų pavardės, kai kur nurodyta daugiau aplinkybių, kad, tarkim, vienas darbuotojas buvo darbo vietoje pagautas apsvaigęs nuo alkoholio, tačiau jau po dienos ar dviejų gavo laikiną nedarbingumą, kas neleido darbdaviui jo atleisti.

Atsakymai netenkina

Atsakymai iš „Sodros“ Kauno skyriaus ateidavo vienodi: „Pagal Jūsų prašymą patikrinti (nurodytos darbuotojų pavardės – red.past.) medicinos dokumentai dėl elektroninių nedarbingumo pažymėjimų išdavimo pagrįstumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius