-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 28 /14:42

Darbo grupė rekomenduoja ruoštis „Ignitis grupės“ IPO

Finansų ministerijos sudaryta darbo grupė, nagrinėjusi „Ignitis grupės“ finansavimo alternatyvas, rekomenduoja ruoštis bendrovės pirminiam viešajam akcijų siūlymui (IPO).
Ignitis
Ignitis / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Pasak darbo grupei vadovavusio finansų ministro Viliaus Šapokos, „Ignitis grupei“ iki 2030 metų reikės apie 5-6 mlrd. eurų investicijų, todėl logiškiausia pritraukti lėšas būtų rengiant IPO.

„Darbo grupės vertinimas yra labai konkretus. Iki 2030 metų reikės apie 5-6 mlrd. eurų investicijų, efektyviausias būdas pasiekti tiems tikslams – akcinio kapitalo pritraukimas, naudojantis pirminiu viešuoju akcijų siūlymu“, – spaudos konferencijoje sakė V.Šapoka.

„Artimiausiu metu Finansų ministerija inicijuos ir pateiks Vyriausybei visus būtinus dokumentus tam, kad galėtume startuoti“, – pridūrė jis.

Darbo grupė rekomenduoja, kad būtų išplatinta nuo 25 proc. iki 33,33 proc. „Ignitis grupės“ akcijų. Finansų ministras sako, kad pagrindinė birža, kurioje norima platinti „Ignitis grupės“ akcija, yra Lietuvos kapitalo rinka.

„Apsisprendėme, kad tai vienareikšmiškai turi būti Lietuvos birža, su galimybe, jeigu tarptautinio lygio konsultantai matys poreikį, daryti dvigubą listingavimą, tokia galimybę neatmetama. Bet kokiu atveju, pagrindinė rinka bus Lietuvoje“, – sakė V.Šapoka.

Anot jo, „Ignitis grupės“ IPO bus „istorinis proveržis kapitalo rinkai“.

Pasak „Ignitis grupės“ vadovo Dariaus Maikštėno, bendrovė IPO turi būti pasiruošusi iki šių metų rugsėjo.

„Darbo grupė nurodė terminą, iki kurio bendrovė turi būti pasiruošusi, tas terminas yra šių metų rugsėjo mėnuo. Konkretų periodą bendrovė pasirinks rugsėjo mėnesį, tai pirmas galimas langas yra šių metų ruduo“, – sakė D.Maikštėnas.

Jis pabrėžė, kad listinguojant įmonės akcijas biržoje, nėra vykdoma privatizacija, o pats procesas esą nėra politinis.

„Nei turtas, nei teisės, nei kontrolė nėra perduodama išoriniams investuotojams. Yra pritraukiama išorinė investicija, kurios lėšos bus panaudotos toleseniai plėtrai. Tai nėra privatizacija. Šitas procesas nėra politinis ir politizuotas“, – sakė D.Maikštėnas.

Tuo metu energetikos viceministras Egidijus Purlys sakė, kad darbo grupė identifikavo iki 6 mlrd. eurų investicijų poreikį į šalies energetinę nepriklausomybę, strateginę generaciją ir atsinaujinančių energetikos išteklių plėtrą.

„Pusė tos sumos būtų nukreipiama į patikimo, klimato kaitai atsparaus tinklo vystymą, skaitmenizuotą tinklą. Dalis investicijų būtų nukreipiama į strateginės generacijos palaikymą. Antra dalis iš tų 6 mlrd. eurų galėtų būti nukreipta į ES Žaliąjį kursą atitinkančių atsinaujinančių energetikos šaltinių plėtrą tiek Lietuvoje, tiek regione“, – tvirtino E.Purlys.

Darbo grupei pateikus rekomendacijas, Finansų ministerija inicijuos veiksmus, kurie įgaliotų bendrovę ruoštis pirminiam viešam akcijų siūlymui. Sprendimas turės būti svarstomas Vyriausybėje.

Apie galimybę surengti IPO pradėta kalbėti po to, kai grupė paskelbė apie antrinių savo įmonių „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ir „Ignitis gamyba“ delistingavimą.

„Ignitis grupė“ grupė yra skelbusi, kad šis IPO galėtų tapti didžiausiu pirminiu siūlymu Baltijos šalių istorijoje.

100 proc. grupės akcijų priklauso valstybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius