Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl pinigų plovimo Latvijos „Rietumu banka“ skirta 80 mln. eurų bauda

Paryžiaus baudžiamasis teismas byloje dėl pinigų plovimo nusprendė Latvijos „Rietumu banka“ skirti 80 mln. eurų baudą, pranešė prancūzų portalas „CBanque“. „Rietumu banka“ prezidentui Aleksandrui Pankovui buvo skirta lygtinė laisvės atėmimo 4 metams bausmė, o banko atstovybės Prancūzijoje vadovui Sergejui Ščiukai – lygtinė laisvės atėmimo 1 metams bausmė.
Šešėlinė ekonomika
Šešėlinė ekonomika / 123RF.com nuotr.

„Rietumu banka“ taip pat buvo uždrausta penkerius metus dirbti Prancūzijoje.

Pagrindinis kaltinamasis šioje byloje – buvęs įmonės „France Offshore“ vadovas Nadavas Bensoussanas – nuteistas trejus metus kalėti. Jam taip pat buvo skirta lygtinė laisvės atėmimo 2 metams bausmė.

Bauda bankui buvo skirta už padėjimą vykdant sukčiavimo schemą, kuria buvo „demokratizuojamas“ mokesčių vengimas tarp eilinių mokesčių mokėtojų ir mažų įmonių.

Nors bankas ketina skųsti nuosprendį, komisija įvertins bankui skirtos baudos poveikį jo kapitalui, taigi ir jo plėtros planams.

Tyrėjai įtarė, kad „Rietumu banka“, susimokęs su N.Bensoussanu, kuris kadais žadėjo sukurti „mokesčių rojų visiems“, ir jo įmone „France Offshore“, 2007–2012 metais padėjo „išplauti“ iki 850 mln. eurų.

Teismas pareiškė, kad kaltinamieji per mokesčių rojuose įsteigtas ofšorines įmones organizavo „didelio masto“ mokesčių vengimo schemą.

Pernai pavasarį Latvijos televizija pranešė, kad baudžiamojoje byloje, kuri buvo perduota Prancūzijos prokuratūrai, „Rietumu banka“ ir jo prezidentui A.Pankovui buvo pareikštas kaltinimas padėjimu plauti pinigus.

„Nuodugniai išnagrinėsime visą nuosprendžio tekstą ir po to kartu su advokatais priimsime sprendimą dėl tolesnių veiksmų. Šiuo metu galime pareikšti, kad visiškai nesutinkame su nuosprendžiu ir jį skųsime“, – pareiškė „Rietumu banka“ spaudos tarnyba.

Banko atstovas pažymėjo, kad, vykstant tyrimui ir teismo procesui, bankas bendradarbiavo su Prancūzijos teisėsaugos institucijomis.

„Niekada nedalyvavome su mokesčių vengimu susijusioje veikloje ir nei bankas, nei jo prezidentas nebuvo susiję ar suinteresuoti tokiais veiksmais. Todėl bankui skirta 80 mln. eurų bauda ir banko prezidentui skirtos sankcijos yra visiškai nepagrįstos“, – pabrėžė banko atstovas.

„Rietumu banka“ anksčiau skelbė, jog nesutinka su pareikštu kaltinimu ir su prokuratūros reikalaujama 90 mln. eurų bauda.

Latvijos finansų ir kapitalo rinkos komisijos (FKRK) komunikacijos skyriaus vadovė Laima Auza agentūrai BNS pranešė, kad „Rietumu Banka“ informavo komisiją apie pirmosios instancijos teismo sprendimą „France Offshore“ byloje.

Nors bankas ketina skųsti nuosprendį, komisija įvertins bankui skirtos baudos poveikį jo kapitalui, taigi ir jo plėtros planams. Paprastai tokiais atvejais komisija reikalauja, kad bankas suformuotų atidėjinius, kurių suma sudarytų bent 50 proc. baudos sumos, pažymėjo ji.

„Komisija nori pabrėžti, kad šiuo atveju apie poveikį banko finansų stabilumui nekalbama. Bankas veikia pelningai ir jis turi lėšų šiai baudai sumokėti. 2016 metais „Rietumu banka“ pelnas sudarė 80,3 mln. eurų, o 2017 metų pirmąjį ketvirtį – 15,4 mln. eurų“, – pareiškė L. Auza.

„Rietumu Banka“ yra trečias didžiausias pagal turtą Latvijos bankas. Bankas teikia paslaugas įmonėms ir turtingiems fiziniams asmenims. Jo didžiausi akcininkai yra Maltos įmonė „Boswell (International) Consulting Limited“, valdanti 33,12 proc. akcijų, „Esterkin Family Investments“, kuriai priklauso 33,12 proc. akcijų, ir „Suharenko Family Investments“, valdanti 17,34 proc. akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius