-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 05 12 /2023 05 15

Alyvuogių aliejus pabrango 30 proc., bet tai – dar ne pabaiga: kaltos sausros Ispanijoje

Jau ilgą laiką pagrindinė alyvuogių aliejaus tiekėja Ispanija patiria alinančias sausras – skaičiuojama, kad nuo spalio šalyje iškrito 25 proc. mažiau kritulių nei įprastai. Prastos oro sąlygos atsiliepė alyvuogių derliui, o tai automatiškai lemia aliejaus trūkumą ir augančias kainas biržoje. Lietuvos prekybininkai sako, kad alyvuogių aliejus dar iki sausrų pabrango 30 proc., o dėl sudėtingų oro sąlygų jo kaina gali dar labiau augti.
Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus / 123RF.com nuotr.

Žemdirbiai Ispanijoje pagamina pusę viso pasaulio alyvuogių aliejaus, tačiau per pastaruosius 12 mėnesių produkcijos apimtys sumažėjo labai ženkliai.

Kaip rašo france24.com, dėl lietaus trūkumo ir ekstremaliai aukštų temperatūrų alyvuogių aliejaus gamyba šį sezoną susitraukė 55 proc. – iki 660 tūkst. tonų, palyginti su 1,48 mln. tonų 2021–2022 m., rodo Ispanijos Žemės ūkio ministerijos duomenys.

Prognozuojama, kad šiemet situacija gali būti dar prastesnė.

„Žvelgiant į prognozes, beveik aišku, kad tai bus dar vieni niūrūs metai“, – france24.com sakė Rafaelis Sanchezas de Puerta, Ispanijos didžiausio alyvuogių kooperatyvo „Dcoop“ vadovas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sausra Ispanijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sausra Ispanijoje

Prekybininkai stebi apsunkintą tiekimą

Šios problemos ženkliai išpūtė alyvuogių aliejaus kainas biržoje. Jei 2022 m. sausį tona alyvuogių aliejaus kainavo 3500 eurų, šių metų balandžio viduryje kaina jau siekė 5800 eurų už toną.

Panašu, kad šis kainų augimas gali būti dar ne paskutinis, nors Ispanijos vyriausybė ėmėsi veiksmų siekdama suvaldyti krizę. 2022 m. pabaigoje pridėtinės vertės mokestis aliejui buvo sumažintas nuo 10 iki 5 proc., taip pat 25 proc. sumažėjo šio sektoriaus žemdirbiams taikomas pajamų mokestis.

Situacija prasta ir Italijoje, kuri taip pat yra svarbi alyvuogių aliejaus tiekėja. Italijos duomenų analizės centras „Centro Studi Divulga“ skaičiuoja, kad 2022–ieji Italijoje buvo sausringiausi nuo 1800 m.

„Scanpix“ nuotr./Italijos vėliava
„Scanpix“ nuotr./Italijos vėliava

Lietuvos prekybininkai taip pat pastebi, kad situacija dėl alyvuogių aliejaus tiekimo darosi sudėtinga.

„Biržoje alyvuogių aliejus balandį pabrango 10 proc. ir tai gali paveikti aliejaus kainas lentynose. Kol kas tai mūsų nepaveikė, nes turime kontraktus senomis kainomis. Bet jei kalbėtume apie šitą situaciją, ji yra labai įtempta. Rinkoje trūksta ne tik aliejaus, bet ir marinuotų alyvuogių“, – komentavo vieno prekybos tinklo atstovė, kuri nenorėjo būti įvardyta.

Statistikos departamento duomenimis, alyvuogių aliejus šių metų balandį Lietuvoje buvo 26 proc. brangesnis nei tą patį mėnesį prieš metus, tačiau dėl sausrų jis gali brangti dar labiau.

Palyginimui Lietuvoje litras šalto spaudimo alyvuogių aliejaus 2022 m. balandį kainavo 9,57 euro, o tą patį mėnesį šiais metais – 12,53 euro.

Prekybininkai komentavo, kad šiuo metu prekiauja turimomis atsargomis, taip pat galioja sutartys senomis kainomis, todėl naujausią kainų kilimą vartotojai gali patirti netolimoje ateityje.

„Kol kas mes prekiaujame ispaniško aliejaus atsargomis, kurios buvo sukauptos iki pabrangimo, ir stengiamės išlaikyti žemas kainas. Taip, kiek man žinoma, dėl sausrų ispanai surinko tik 60 proc. įprasto derliaus ir aliejus pabrango. Kai atsargos baigsis, žiūrėsime, ką daryti“, – 15min sakė „Norfos“ atstovas Darius Ryliškis.

„Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva antrino, kad Europos Sąjungoje Ispanija yra viena iš daugiausiai alyvuogių užauginančių ir aliejaus pagaminančių šalių, iš kurios produkcija pasiekia ir šio tinklo parduotuves.

„Nuo praėjusių metų Ispanija išties patyrė stiprias sausras, kurios lėmė mažesnį bei prastesnį alyvuogių derlių. Tai jaučiama ir kitose didžiausiose alyvuogių augintojų rinkose: Italijos, Ispanijos, Graikijos, Portugalijos ūkiuose. Todėl kainų tendencijos vis dar išlieka kylančios visame segmente”, – 15min komentavo ji.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Rimi“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Rimi“

Tiesa, lentynas prekybininkai šiuo metu sugeba užpildyti, tad trūkumo pirkėjai pajusti neturėtų.

„Aliejaus iš Ispanijos trūkumo „Iki“ prekybos tinkle šio metu nejaučiame, tiekimas nesutrikęs“, – teigė „IkI“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė

Tuo metu prekybos tinklo „Maxima“ pirkimų departamento direktorius Marius Tilmantas komentare 15min antrino, kad tinklas dėl nepalankių klimato sąlygų Ispanijoje susiduria su mažesne ispaniško alyvuogių aliejaus pasiūla ir išaugusia jo kaina.

„Įtaką ispaniško alyvuogių aliejaus kainoms taip pat turėjo ir dėl geopolitinės situacijos augę gamybos kaštai, kuriuos didino pabrangusi elektra, taip pat augusios stiklo butelių kainos”, - sakė M.Tilmantas.

„Maxima“ nuotr./„Maxima“
„Maxima“ nuotr./„Maxima“

Visgi „Maxima“, anot jo, turi platų asortimentą įvairių šalių gamintojų produkcijos, tad pirkėjams gali pasiūlyti ir kitų aliejaus alternatyvų.

Tiekėjas: aliejaus kainos biržoje yra rekordinės, tokių nematėme

Aliejų iš pietų Europos importuojančios „Armesta“ komercijos vadovas Gytis Garnys 15min komentavo, kad biržoje kainos šiuo metu rekordinės ir siekia 6–7 tūkst. eurų už toną.

„Užvakar grįžome iš Milano, iš didžiausios maisto parodos, kur teko susitikti su Ispanijos, Graikijos, Sicilijos regiono augintojais. Ispanijos regione Andalūzijoje vandens nėra, nelyja jau seniai ir rezervuarai yra tušti, o alyvuogės ir alyvmedžiai žydi. Jei taip tęsis ir toliau, žiedai gali sudegti. Jau pernai buvo rekordiškai mažas derlius, o šiemet jis gali būti dar mažesnis.

Alyvuogių aliejaus kainos yra rekordinės, siekia apie 6–7 tūkst. už toną. Tokių dar nėra buvę, o pernai metų atsargos mažėja. Aišku, ūkininkai bando pristabdyti pardavimus, nes nežino, kas bus. Visi labai sunerimę. Teko kalbėti ir su vienu dideliu gamintoju, tai ispanai yra šokiruoti, patys kažkokių sprendimų neturi“, – 15min komentavo G.Garnys.

123RF.com nuotr./Alyvuogių aliejus
123RF.com nuotr./Alyvuogių aliejus

Jis pastebėjo, kad labiausiai sausros Ispanijoje lems pigesnio alyvuogių aliejaus brangimą, o aukščiausios rūšies aliejų kainos kils lėčiau.

„Lietuviai šito brangimo dar nemato, bet jis pasirodys vasaros pabaigoje. Dabartinė situacija dar nedaro įtakos prekių kainodarai, nes dirbame pagal senus kontraktus“, – teigė jis.

Tuo metu Italijoje, kuri, pasak G.Garnio, pagamina tris kartus mažiau alyvuogių aliejaus nei Ispanija, situacija geresnė, šiaurinėje šalies dalyje sulaukiama lietaus.

Brangimą kompensuos prekybininkai?

Tiesa, kainų stebėjimo portalo „Pricer.lt“ vadovas Arūnas Vizickas sakė, kad alyvuogių aliejus yra pakankamai brangi prekė, tad jos brangimą prekybininkai gali kompensuoti.

Asmeninio archyvo nuotr./Arūnas Vizickas
Asmeninio archyvo nuotr./Arūnas Vizickas

„Jei yra konkurencija tarp šalių, gamintojų, prekybininkų, dažnu atveju kainos pakėlimas nėra užprogramuotas savaime ir visa apimtimi. Gali būti, kad prekybininkai sakys tiekėjams, jog už tokią kainą nepardavinės. Gali būti ir toks variantas, kad prekybininkai sutiks ir su aukšta kaina“, – nurodė A.Vizickas.

Be to, jis pastebėjo, kad jei smarkiai pabrangsta vienas produktas, žmonės gali jį pakeisti kitu, pigesniu.

„Pavyzdžiui, jei pabrangsta kiauliena, žmogus perka daugiau vištienos. Jei pabrangsta kokia nors rūšis žuvies, ieško pigesnės rūšies žuvies, jei bulvės – perka makaronus arba ryžius. [Dėl alyvuogių aliejaus] – kaina gali svyruoti, bet tai nėra užprogramuota. Galų gale alyvuogių aliejus naudojamas ir kosmetikoje, muiluose, tai ta kaina gali smarkiai ir nesikeisti“, – sakė Pricer.lt vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius