-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 14

Taromatų sistemos įkainiai supykdė verslininką: administratoriaus atlyginimai – kaip „vienaragyje“

Nuo 2016 m. startavusi taromatų sistema, administruojama VšĮ Užstato sistemos administratoriaus (USAD), vėl kelia aistras. Smulkusis verslininkas teigia, kad USAD pasiima dalį administracijos mokesčio ir už nepriduotą tarą, o tai didina įkainius. Klausimų kelia ir aukštas bendrovės darbuotojų atlyginimo vidurkis. Tuo tarpu įstaiga teigia, kad įkainius kitais metais didina dėl žaliavų kainų, o atlyginimai atitinka darbuotojų funkcijas.
Taromatas
Taromatas / VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ nuotr.

Į redakciją kreipėsi sidrą ir kitus gėrimus importuojančios ir šiais gėrimais prekiaujančios parduotuvės „Sidro namai“ vadovas Mykolas Ševčenka, besipiktinantis depozito sistemos administravimu.

USAD neseniai paskelbė, kad keis administravimo įkainius gamintojams – pavyzdžiui, didmenine prekyba užsiimančiai M.Ševčenkos įmonei, kurios asortimente beveik visi parduodami buteliai yra stikliniai, įkainiai netgi sumažės – nuo naujų bus mokama 5,5 ct, vietoje 6,5 ct už taros vienetą.

Vis dėlto pašnekovas teigė, kad administravimo sistema jam kliūdavo nuolat – nors gyventojams depozito dydis liko ir liks toks pat nuo pat paleidimo (10 ct/už taros vienetą), verslui jis vidutiniškai kasmet kyla. Pavyzdžiui, tarifas stiklinei tarai dar 2021 m. buvo 4,7 ct.

Pats 10 ct siekiantis depozitas – kurį galiausiai pirkėjai atsiima – verslininkui galvos skausmo nekelia. „Tie 10 ct „vaikšto“ – mes jų neuždirbame, bet ir neprarandame. Sumokame USAD, o jie išskirsto į prekybos taškus. Tada žmogus, pridavęs butelį, juos susigrąžina“, – tvarką paprastai paaiškino verslininkas.

Vis dėlto jis pažymėjo, kad USAD nesurenka 100 proc. visos taros. Pati įstaiga skelbia, kad taros surinkimo lygis siekia apie 92 proc. Tai reiškia, kad 8 proc. atvejų minėti 10 ct negrįžta vartotojui, o priskaičiuojami kaip USAD pajamos.

„Jiems lieka ir tie 10 centų, nes niekas jų neatsiėmė, ir lieka administravimo mokestis, nes tos taros niekas nesuadministravo, ji nesugrįžo per taromatus. Susimokama už kiekius, kurie nebuvo surinkti ir administruoti, ir tai tampa administratoriaus pasyviomis pajamomis. Permokų administratorius negrąžina, o pasiteiravus, kur panaudojami tie pinigai, buvo atsakyta, kad jie naudojami administravimo mokesčio mažinimui. Nuo depozito sistemos atsiradimo įkainiai kilo kiekvienais metais“, – nurodo verslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius