-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dešimt garsiausių sėkmės istorijų: „Samsung“ pradėjo nuo prekybos makaronais, „Nokia“ – nuo popieriaus gamybos

Mes žinome šiuos prekinius ženklus, tačiau retas kuris įsivaizduoja, nuo ko pradėjo „Samsung“, „Nintendo“, „Nokia“ ar „Wrigley“. Huffingtonpost.com pateikia dešimt sėkmės istorijų, kurios įtikina – nesvarbu kaip ir nuo ko pradedate savo verslą, svarbu kaip sekasi jį plėsti. Pasaulį galima užkariauti ir verdant muilą ar gaminant girą.
Hasbro gaminamas žaidimas Monopolis
Hasbro gaminamas žaidimas Monopolis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Wrigley“ virė muilą

Muilas
Muilas

Kramtomosios gumos „Orbit“, „Juicy Fruit“, saldainių „Skittles“ gamintoja pradėjo nuo gaminio, kurį į burną jums galėtų įdėti nebent mama, jei išgirstų jus keikiantis. 1891 m. ji buvo įkurta kaip muilo ir kepamosios sodos gamybos kompanija.

„Marriott“ pradėjo nuo giros

Naminės giros ir daržovių sriuba
Naminės giros ir daržovių sriuba

Šis pasaulinis prabangių viešbučių ir poilsio kompleksų tinklas kilo iš kuklios įmonės „A&W root beer stand“, įkurtos 1927 m.

Johnas Willardas Marriottas ir jo žmona Alice Marriot jautė, kad Vašingtono gyventojai sutiktų mokėti už šaltą namų gamybos girą. Verslas sekėsi puikiai, gėrimų pasiūla didėjo, o jų sūnus bendrovę pavertė pasauliniu viešbučių verslu.

„Nintendo“ pradžia – kortos

Nintendo sukurtas Mario
„Nintendo“ sukurtas Mario/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu „Nintendo“ garsi savo kuriamais žaidimais ir žaidimų konsolėmis. „Nintendo“ sukūrė tokius personažus kaip patrakęs santechnikas Mario ar nuotykių ieškotoja Zelda.

Tačiau bendrovė Japonijoje įkurta tada, kai nebuvo nei kompiuterinių žaidimų, nei kompiuterių. 1889 m. Fisajiro Yamauchi pradėjo gaminti ir pardavinėti vakarietiško pavyzdžio žaidimų kortas.

„Samsung“ prekiavo makaronais

Makaronai
Makaronai

Pasaulinis elektronikos milžinas buvo įsteigtas 1938 m. Tiesa, tuo metu tai buvo nedidelė prekybos bendrovė, kuri su technikos gamyba neturėjo nieko bendro. Samsugas Sanghoe Korėjoje įkūrė bendrovę, kuri prekiavo džiovinta žuvimi, daržovėmis, ir makaronais.

NASCAR pradžia – kontrabandininkai

Kadras iš filmo/„Visada norejau buti gangsteriu“
Kadras iš filmo/„Visada norejau buti gangsteriu“

JAV vykstančios lenktynės prasidėjo sauso įstatymo laikais. Jas organizuoti ėmėsi kontrabandininkai, kurie nuo policijos sprukdavo patobulintais automobiliais pilnais kanadietiško viskio.

Galiausiai atsirado trasos ir aiškios taisyklės, o kriminalinius nusikaltėlius už vairo pakeitė profesionalūs sportininkai.

„Avon“: knygas pakeitė kvepalai

Knygos
Knygos/AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulinės kosmetikos gigantės pavyzdys rodo, kad sėkmė gali laukti kiekvieno. Bendrovės įkūrėjas Davidas McConnellis pradėjo kaip knygų pardavėjas. Su lagaminu knygų jis keliaudavo nuo durų prie durų.

Paprašytas vietinių parfumerių jis kartu su knygomis ėmė nešiotis iškvėpintus popieriaus lapelius ir priiminėti užsakymus.

Pamatęs, kad kvepalus perka kur kas geriau, nei knygas, D.McConneliis nusprendė, jog bus kur kas patogiau su savimi nešiotis kvepiančius lapelius, o ne sunkų lagaminą knygų. Greitai jis priėjo prie išvados, jog moterys kvepalus kur kas geriau perka iš kitų moterų, todėl įkūrė įmonę ir pasamdė pirmąsias darbuotojas.

„American Express“ nešiojo laiškus

Kadras iš filmo/Filmas „Karo žirgas“
Kadras iš filmo/Filmas „Karo žirgas“

Dabar tai JAV įsikūrusi pasaulinė finansinių paslaugų įmonė, kurios kreditinėmis kortelėmis gali naudotis ir Lietuvos gyventojai. Tačiau, kaip ir „Nintendo“ atveju, šiai bendrovei kuriantis kreditinių kortelių nebuvo, o bankai bijojo ne pasaulinių krizių, bet ginkluotų plėšikų.

1850 m. „American Express“ buvo įkurta kaip alternatyva lėtai valstybinio pašto tarnybai. Norėdami siuntinį ar laišką perduoti greičiau amerikiečiai galėjo pasinaudoti naujosios bendrovės paslaugomis. Pasiuntiniai po visą šalį jodinėjo žirgais.

„Tiffany“ pradėjo nuo raštinės reikmenų

Rašikliai
Rašikliai

Šiuo metu „Tiffany“ yra viena garsiausių juvelyrikos bendrovių, tačiau ji pradėjo nuo kito verslo. 1837 m. garsiajame Niujorko Brodvėjuje buvo atidaryta raštinės reikmenų parduotuvė.

Istoriniai duomenys rodo, jog pirmąją darbo dieną parduotuvės apyvarta siekė 4 dolerius 98 centus, tačiau pardavimai ėmė sparčiai augti, kai Charlesas Lewisas Tiffany nusprendė pirkėjams pasiūlyti papuošalų. Beje, „Tiffany“ iki šiol galima nusipirkti ir raštinės reikmenų.

„Nokia“ pradžia – popierius

Ji24.lt redakcijos nuotr./Popierinių snaigių karpymas
Ji24.lt redakcijos nuotr./Popierinių snaigių karpymas

Mes šią bendrovę žinome dėl jos gaminamų mobiliųjų telefonų, tačiau ji buvo įkurta gaminti popierių.

Taip, Antrojo pasaulinio karo metais „Nokia“ gamino kaliošus ir kitus gaminius, tačiau 1865 metais suomių kalnakasybos inžinierius Frederikas Idestamas nei apie kaliošus, nei apie telefonus negalvojo. Ant Nokianvirtos upės kranto jis pastatė malūną medžiui smulkinti. Būtent nuo upės kilo bendrovės pavadinimas.

„Hasbro“ aprūpino moksleivius

Hasbro parduotuvė
Žaislų parduotuvė/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Viena didžiausių pasaulyje žaislų ir stalo žaidimų gamintoja labai nenutolo nuo savo šaknų. Broliai Hassenfeldai (HasBro – pagaunat?) 1923 m. pradėjo pardavinėti tekstilės gaminius, pieštukus, penalus ir kitas mokyklai skirtas prekes. Tik po trisdešimties metų, 1952–iasiais, bendrovė pagamino pirmąjį savo žaislą. Tai buvo Misteris Bulviagalvis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius