-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos finansų gigantą „Deutsche Bank“ į krizę bloškė manipuliacijos

Vis didesnė nežinomybė tvyro dėl didžiausio Europos investicinio banko „Deutsche Bank“ finansinių pajėgumų, iš jo savo lėšas vienas po kito atsiima rizikos draudimo fondai. Pasitikėjimo nekeliančių įvykių šleifas banką lydi jau ne pirmi metai, tačiau nuo ko prasidėjo „Deutsche Bank“ bėdos?
„Deutsche Bank“ pastatas Londone
„Deutsche Bank“ pastatas Londone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Investuotojus anksčiau šį mėnesį išgąsdino žinia, kad JAV reguliavimo institucijos iš „Deutsche Bank“ dėl jo veiksmų, kurie prisidėjo prie 2008 metų krizės antrinių būsto paskolų hipotekos rinkoje, reikalauja 14 mlrd. JAV dolerių baudos.

„Deutsche Bank“ yra toks didelis, kad jo finansinė būklė yra svarbi visoms pasaulio rinkoms ir ekonomikoms, mat daug fondų ir bankų turi vienokių ar kitokių sąsajų su „Deutsche Bank“. Taigi banko problemos gali neaplenkti ir Lietuvos.

Per metus – akcijų atpigimas 50 proc.

Australijos dienraštis „The Sidney Morning Herald“ primena, kad vien tik per šiuos metus Vokietijos bankininkystės milžino akcijų vertė smuko daugiau nei 50 proc. Rugsėjį 147 metus skaičiuojančio „Deutsche Bank“ akcijos nuvertėjo 20 proc.

Investuotojų baimės dėl šio banko ateities kelia nerimą įvairių pasaulio šalių rinkose, kadangi jo vertė yra lygi 12 proc. visos euro zonos BVP.

Rugsėjo viduryje Vokietijos bankas atskleidė, kad JAV Teisingumo departamentas reikalauja sumokėti 14 mlrd. dolerių už galimas manipuliacijas būsto paskolų rinkoje prieš 2008 m. finansinę krizę.

Iš karto po tokio JAV institucijos pareiškimo pasigirdo gandai, kad bankui į pagalbą gali atskubėti Vokietijos vyriausybė. Pats „Deutsche Bank“ jau pareiškė tokios sumos nemokėsiantis ir siekia išsiderėti mažesnę baudą.

Be to, Berlynas taip pat neigia kalbas apie galimą pagalbą bankui. Investuotojai toliau nerimauja dėl „Deutsche Bank“ ateities, o banko akcijų vertė nusileido į didžiausias žemumas per trisdešimt metų.

Dabartinė Angelos Merkel vadovaujama Vokietijos vyriausybė jau viešai atmetė galimybę mesti gelbėjimo ratą „Deutsche Bank“.

Neseniai bankas pardavė vadinamųjų neapibrėžtų konvertuojamų obligacijų (angl. Contingent convertible bonds) už 1,75 mlrd. dolerių. Šis naujas finansinis instrumentas riziką labiau paskirsto investuotojams, o ne mokesčių mokėtojams, kadangi minėtas obligacijas galima konvertuoti į akcijas. Tačiau to gali būti per maža.

Dabartinė Angelos Merkel vadovaujama Vokietijos vyriausybė jau viešai atmetė galimybę mesti gelbėjimo ratą „Deutsche Bank“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Deutsche Bank“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Deutsche Bank“

Problemų pradžia – LIBOR skandalas

Daugelis apžvalgininkų, kalbėdami apie banko problemų ištakas, pirmiausiai baksnoja į LIBOR skandalą, kuomet dėl manipuliavimo šiomis palūkanų normomis JAV ir Didžiosios Britanijos finansų priežiūros institucijos „Deutsche Bank“ skyrė 2,5 mlrd. dolerių baudą 2015 m. balandį.

„Deutsche Bank“ darbuotojai buvo įsitraukę į plataus masto schemą, skirtą palūkanų normoms manipuliuoti tam, kad iš to uždirbtų“, – tuo metu aiškino Niujorko finansų institucijų prižiūrėtojas Benjaminas Lawsky'is.

Praėjus vos dviem savaitėms nuo LIBOR skandalo Vokietijos bankas vėl sulaukė baudos – šį kartą už verslo plėtojimą su šalimis, kurios 1999 – 2006 m. buvo JAV sankcijų sąraše.

Praėjus vos dviem savaitėms nuo LIBOR skandalo Vokietijos bankas vėl sulaukė baudos.

Verslas su tokiomis šalimis kaip Iranas, Libija, Sirija ir Sudanas buvo smarkiai apribotas tiek dėl pirmosios vykdomos branduolinės programos, tiek dėl įvairių žmogaus teisių pažeidimų kitose. Be to, vienu iš sankcijų paaiškinimų buvo ir kova su galimu terorizmo finansavimu.

Pasinaudodamas, kaip buvo įvardinta, „neskaidriais metodais ir praktikomis“, Vokietijos bankas atliko daugiau nei 27 tūkstančius sandorių, kurių vertė siekė netoli 11 mlrd. dolerių, su minėtomis šalimis.

Vėliau net paaiškėjo, kad naujai į „Deutsche Bank“ atėjusiems darbuotojams buvo duodami raštiški didesnį darbo stažą turinčių kolegų patarimai, kaip užtikrinti nematomumą vykdant tokius sandorius.

Galiausiai 2015 m. lapkričio 5 d. bankas už šiuos veiksmus gavo 257 mln. dolerių baudą.

Skolos – 40 kartų didesnės už turtą

Po dviejų baudų praėjusiais metais banko akcijų vertė krito 40 proc., o jų nuvertėjimas šiais metais tapo nevaldomas.

2016 m. „Deutsche Bank“ prisipažino praėjusiais metais patyręs rekordinį 6,8 mlrd. dolerių nuostolį. Be to, bankas paskelbė apie 9000 darbo vietų panaikinimą ir pasitraukimą iš dešimties pasaulio šalių.

Kurį laiką rinkoje banko akcijų vertė liko stabili, tačiau tik iki tol, kol paaiškėjo, jog „Deutsche Bank“ skolos net 40 kartų viršija turimą turtą.

Dar vienu smūgiu banko akcijoms tapo birželį įvykęs referendumas dėl „Brexit“ , kadangi didžiausias Europos bankas Didžiojoje Britanijoje gauna 19 proc. savo pajamų. Situacijos nepagerino ir tai, kad birželį JAV bankas neišlaikė streso testo.

Šiuo metu „Deutsche Bank“ akcijų vertė siekia vos 8 proc. to, kokia ji buvo 2007 m. gegužę.

Taigi, dabar atsakyti į klausimą, ar pajėgus „Deutsche Bank“ rasti pinigų naujausiai baudai susimokėti, sudėtinga. „Deutsche Bank“ nėra itin stipriai kapitalizuotas bankas.

Europos centrinis bankas (ECB) reikalauja, kad Vokietijos bankas turėtų pakankamai kapitalo tam, kad būtų padengtas galimas dešimtadalio turto praradimas.

Šiandien „Deutsche Bank“ turi apie 3,3 mlrd. dolerių baudų padengimui, o dauguma analitikų teigia, kad bet kokios 4 mlrd. dolerių viršijančios išlaidos priverstų banką parduoti daugiau akcijų arba obligacijų, todėl būtent dėl to akcijų vertė šiuo metu krenta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius