Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didelis Turkijos bankas kaltinamas nepaisęs JAV sankcijų Iranui

Dideliam Turkijos valstybiniam bankui antradienį buvo pareikšti baudžiamieji kaltinimai už dalyvavimą kelių milijardų dolerių vertės schemoje siekiant išvengti JAV sankcijų Iranui.
Protestas prie „Halkbank“
Protestas prie „Halkbank“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaltinimai valstybiniam bankui „Halkbank“ pareikšti praėjus keleriems metams po to, kai Floridoje buvo areštuotas vienas turtingas prekiautojas auksu. Prieš pripažindamas kaltę ir prieš duodamas parodymus prieš kitą kaltinamąjį, Turkijos ir Irano verslininkas Reza Zarrabas pasamdė Rudy Giuliani, kad pastarasis paveiktų JAV prezidento Donaldo Trumpo administraciją ir būtų atsisakyta kaltinimų apsikeičiant kalinamaisiais.

Pranešime JAV prokuroras Geoffrey Bermanas teigė, kad vyresnieji banko „Halkbank“ pareigūnai sukūrė ir įgyvendino schemą, kuria buvo siekiama neteisėtai perkelti milijardus dolerių iš pajamų, gautų iš Irano naftos.

Pasak kaltinamojo akto, „Halkbank“ neteisėtai pervedė maždaug 20 mlrd. JAV dolerių vertės iš Irano naftos gautų lėšų, kuriom taikyti apribojimai. Kaltinimuose nurodoma, jog bankas leido panaudoti iš Irano naftos ir dujų gautas lėšas įsigyti aukso, kuris nebuvo eksportuotas į Iraną, bei leido tęsti apgaulingas operacijas, kurias neva vykdė Irano klientai vykdydami maisto produktų ir vaistų pirkimus ir kvalifikuodami šias lėšas kaip patenkančias į „humanitarinės išimties“ apibrėžimą, kuriam sankcijos netaikomos.

G.Bermanas teigė, kad nusikaltimus rėmė ir saugojo aukšto rango Turkijos vyriausybės pareigūnai, kurie gaudavo milijoninius kyšius, kad padėtų įgyvendinti ir apsaugoti schemą.

Generalinio prokuroro padėjėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Demersas nusikaltimus pavadino vienu rimčiausių Irano sankcijų pažeidimų, kuriuos regėjo jo tarnyba.

Su banko atstovu iš karto nepavyko susisiekti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius